Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Virtuālās vides mežā. Instagramseriāla radīšanas brīžu dokumentāla un mākslinieciska fiksācija

No šodienas līdz 19. aprīlim galerijā Istaba būs skatāma mākslinieka Pjotra Kirjušas izstāde #mezs, kas ir plašāka projekta starpposms.

Šī gada februārī producentu kompānija katlz.riga savā sociālā tīkla Instagram kontā sāka seriāla #mezs: les publikāciju IGTV formātā, kura režisore ir Liena Šmukste. Izstāde būs šī projekta radīšanas brīžu dokumentāla un mākslinieciska fiksācija, ko varēs apskatīt caur galerijas skatlogiem, savukārt īpašos vakara seansos pēc iepriekšēja pieraksta varēs tikt pie teātra binokļa, lai labāk saskatītu detaļas.

"Ideja par to, ka teātris varētu eksistēt ne tikai uz skatuves, man radās jau pirms vairākiem gadiem, kad es strādāju Maskavā," sarunā ar laikrakstu Diena stāsta producente Jevgeņija Šermeņeva un piebilst, ka tajā laikā jaunās dramaturģijas festivālā Ļubimovka ar autoriem ir sākusi runāt par veidu, kā teātris varētu eksistēt virtuālajā vidē. Savukārt pagājušajā gadā Covid-19 pandēmijas ierobežojumu dēļ tas ir kļuvis par nepieciešamību, lai turpinātu darboties esošajos apstākļos.

 

Spēles noteikumi

No sākuma producentu kompānija katlz.riga īstenoja lietuviešu dramaturga Marjus Ivaškeviča lugu lasījumus viņa tautieša Oskara Koršunova režijā Zoom platformā, kurā satikās tādi pazīstami aktieri kā Lija Ahedžakova, Ksenija Rapoporte, Anna Čipovska, Guna Zariņa, Gundars Āboliņš u. c. Jau pēc tam virtuālajā vidē tā piedāvāja deviņu īslugu iestudējumus (projekts Baltic Case Flash Acts). Vienu no tiem radīja Liena Šmukste pēc krievu dramaturģes Svetlanas Petrijčukas darba motīviem, kurā skaņa eksistēja atsevišķi no attēla.

Šis interesantais eksperiments ir mudinājis producentu kompāniju katlz.riga turpināt sadarbību ar režisori arī nākotnē. Šķetinot turpmāko notikumu gaitu, Jevgeņija Šermeņeva stāsta, ka viņa ir izlasījusi krievu dramaturģes Poļinas Borodinas lugu Mežs, kuru autore ir sarakstījusi pagājušā gada vasarā eksperimentālajai teātra laboratorijai Krasnojarskā un kuru producente ir saskatījusi kā piemērotu materiālu instagramseriāla radīšanai, spēlējot pēc šī sociālā tīkla noteikumiem.

"Mēs neimitējam teātri, mēs esam mēģinājuši radīt jaunu formu," akcentē Jevgeņija Šermeņeva. Šajā darbā varoņu monologu virkne, kurā tiek izstāstīts pazudušas studentes stāsts, ved izmeklētāju un arī skatītāju no viena liecinieka pie nākamā, no viena ieraksta telefonā pie cita. Pamazām izrādās, ka meitene dzīvojusi starp cilvēkiem, kas viņu nemaz nav pazinuši. Izmeklētājs sāk viņu labāk izprast un novērtēt, iepazīdams caur netiešu informāciju.

Producente ir iedevusi šo lugu izlasīt Lienai Šmukstei un Gunai Zariņai. "Bez manis neko nedariet!" teikusi Jaunā Rīgas teātra aktrise, kura instagramseriālā #mezs: les spēlē pazudušās studentes māti. Tajā piedalās arī Sandija Dovgāne, Anatolijs Fečins, Jūlija Berngardte, Ivans Streļcovs, Jana Ļisova, Andris Keišs un Valentīns Novopoļskis, kuru latviešu skatītāji varēja iepazīt režisora Jura Kursieša veidotās pilnmetrāžas spēlfilmas Oļegs titullomā.

 

Atmosfēras radīšana

Šī instagramseriāla galvenā īpatnība ir katras sērijas ieraksta formāts – diktofonā aktieri ir iemūžinājuši savus audiomonologus, kas tikuši samontēti ar vizuālo materiālu, neilustrējot sižetu tieši, bet radot atmosfēru. "Es sāku meklēt mākslinieku, kas varētu ar mums strādāt, un vērsos pēc padoma pie savas draudzenes dizaineres un Maskavas Gogoļcentra logo autores Nataļjas Šendrikas, kas man ieteica rīdzinieku Pjotru Kirjušu, kurš ir mācījies un ieprecējies Krievijā," stāsta Jevgeņija Šermeņeva.

Mākslinieka daiļrade uz producenti ir atstājusi tādu iespaidu, ka viņa ir nolēmusi viņu uzaicināt piedalīties ne tikai noformējuma radīšanā, bet arī visā procesā kopumā. Šajā projektā Pjotrs Kirjuša filmē video, fotografē un zīmē. Viņa izstāde galerijā Istaba ļaus ielūkoties tā tapšanas aizkulisēs un būs veidota kā laika josla, kurā gandrīz paralēli noris divas mākslinieka dzīves līnijas – radošā un ikdienišķā, kas vienā brīdī saplūst. Uzreiz pēc izstādes noslēguma (20. aprīlī) producentu kompānija katlz.riga sāks publicēt instagramseriāla #mezs: les otro daļu, kurā tāpat kā pirmajā būs 15 sēriju (tās iznāks pa divām sērijām nedēļā).

"Es domāju, ka esošās situācijas iniciētie jaunu formu meklējumi virtuālajā vidē neizsīks pavisam arī pēc Covid-19 pandēmijas izraisīto ierobežojumu atcelšanas, jo radošiem cilvēkiem pastāvīgi gribas pamēģināt kaut ko jaunu," uzskata Jevgeņija Šermeņeva un piemetina, ka šie eksperimenti virtuālajā vidē, kuriem teātra veidotāji un aktieri ir gājuši cauri, varētu atstāt iespaidu arī uz pašu teātri, kad tas atgriezīsies uz skatuves.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja