Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Radio Naba un Radio Pieci apvienošana nodrošinās izdzīvošanu abiem

_Radio Naba _raidījumu veidotājiem un daļai uzticīgo klausītāju šķiet, ka viņiem atņem radio. Lēmēji sliecas domāt, ka Naba vairāk iegūs nekā zaudēs

Latvijā jau vairākus gadus plosās radio karš. Tas sākās ar ilggadējās un stabilās komandas aiziešanu no Radio SWH, lai veidotu kaut ko jaunu – pašu un nevis SWH jauno īru saimnieku prasībām atbilstošu, un tas jaunais bija Radio 101. Sociālajos tīklos notika asa vārdu apmaiņa starp bijušajiem un esošajiem Radio SWH darbiniekiem, un pēdējiem kā saldais ēdiens bija Radio 101 drīzais gals – par spīti daudzsološajam un daudz izreklamētajam sākumam. Noslēguma posmā iepriekš pie stabilitātes pieradušie Radio 101 patrioti esot strādājuši par velti, fanu acīs kļūstot par īstiem varoņiem, kuri grimstošo kuģi neatstāj līdz pēdējam.

Neatkarības sala

Sāņus no šiem kariem kā no dienesta okupantu armijā izvairījies padomju laiku hipijs, panks vai students visu laiku stāvēja Radio Naba, kas darbojas vienīgi uz entuziasma pamata jau vienpadsmit gadu – daudzo raidījumu veidotāji vienmēr ir strādājuši tikai idejas vārdā, nesaņemot nekādu atalgojumu un to arī negaidot. Ilmārs Šlāpins, viens no Radio Naba ilggadējiem raidījumu vadītājiem, ironizējot par šādu situāciju, reiz ir teicis zelta vārdus: "Pliks entuziasms vienmēr ir daudz labāks stimuls par niecīgu samaksu."

Kaut arī Radio Naba tiek dēvēts par studentu radio, tā klausītāju loks repertuāra daudzveidības dēļ ir daudz plašāks. To klausās arī tādi latviešu populārās mūzikas klasiķi kā Mārtiņš Brauns, Juris Kulakovs, Ingus Baušķenieks... Radiostacijas paspārnē, ievērojot tos pašus principus –piedāvāt pēc iespējas vairāk alternatīvu no visām pusēm uzbrūkošajai popmūzikai, darbojas klubs Nabaklab, ik gadu vasarā notiek festivāls Laba daba, un pēdējā laikā Naba Music kļuvusi arī par ražīgāko pašmāju ierakstu izdevniecību, kas laidusi klajā grupu Zig Zag, Soundarcade, Baložu pilni pagalmi, Striķis, PK-25, dziesminieka Haralda Sīmaņa, dzejas un pasaku lasījumu albumus.

Izdzīvošanas cena

Kā kontroli zaudējis Radio Naba reklāmas sauklis "Pagriez pasauli!" daudzus pēdējā laikā no sliedēm izsitusi ziņa, ka līdzšinējā Nabas frekvencē 93,1 FM no 2014. gada 1. aprīļa saskaņā ar Latvijas Radio vadības lēmumu skanēs jaunais Radio Pieci ar bijušajiem Radio 101 cilvēkiem Tomu Grēviņu un Kārli Dagili priekšgalā. Savukārt citus, kuriem Naba nekad nav patikusi, šī ziņa ceļ spārnos. Jau skanošais interneta radio pieci.lv pēc satura ļoti atgādina Radio 101, tāpēc varētu teikt, ka jaunā raidstacija būs netieša 101 un Nabas pārstāvēto formātu apvienošana, jo lielākā daļa Nabas līdzšinējo raidījumu tikšot saglabāti – tie skanēs no desmitiem vakarā darbdienās un visas dienas garumā brīvdienās.

Kad vēl skanēja gan 101, gan Naba, abām bija daudz kopīga. Tās orientējās uz to procentuāli nebūt ne lielāko jauniešu daļu, kuras dzīvē mūzikai ir lielāka nozīme nekā tikai šībrīža popmūzikas tendences atspoguļojošo Eiropas hitu radio vai Star FM klausītājiem. Gan 101, gan Nabai bija vāji un tādējādi konkurēt nespējīgi raidītāji, rezultātā tās reitingu tabulās bija krietni zemāk, nekā pelnījušas. Iespējams, abu šo nometņu apvienošanās jau tolaik būtu nodrošinājusi izdzīvošanu abiem, līdzīgi kā pēc konfliktu perioda apvienojās un izlīga pašmāju hiphopa un metāla subkultūras, kas bija sadalījušās divās nedraudzīgās nometnēs.

Radio Pieci darbībai piešķirtais valsts finansējums (Ls 500 000) ļaus iegādāties četras reizes stiprāku raidītāju Rīgā un raidītājus arī universitāšu pilsētās – Valmierā, Liepājā, Ventspilī, Daugavpilī un Rēzeknē, tātad klausītāju skaitam būtu ievērojami jāpieaug. Radio Pieci tiks raidīts no jaunizveidotās redakcijas un studijas Zaķusalā.

Jānis Siksnis
Latvijas Radio ģenerāldirektors

Man ir bieži nācies atbildēt uz jautājumu, kāpēc sabiedriskajā medijā ir padomāts par divām radikāli pretējām nometnēm – Latvijas Radio 2 un Radio Naba klausītājiem, savukārt tiem, kuri pa vidu, nav nekā. Forši, ja būtu septiņas frekvences – vienu atdotu Nabai, otru popam, trešo hipsteriem... Kad būs kāda papildu frekvence, par to varēs runāt. Tā nu šis tagad ir gan piespiedu, gan kompromisa solis. Mēs dodam Nabai iespēju iziet pie plašākām masām – tas, kurš būs sācis dienu ar Grēviņu, iespējams, tur paliks arī pēc desmitiem vakarā un atklās, ka ir foršs raidījums ar ekspertu studijā, kas pratīs nesagatavotam klausītājam izskaidrot vēl neiepazītas mūzikas vērtību. Mēs nevaram solīt lielu peļņu, taču stabilu platformu eksperimentēt gan. Tāpēc jau to valsts naudu vajag, lai var kaut ko darīt, nedomājot, vai to varēs pārdot. Lai iecerēto programmu varētu īstenot, neejot reklāmas tirgū un nedancojot pēc reklāmdevēju stabules.

Toms Grēviņš
Radio Pieci

Pašlaik nodarbojos ar mūzikas programmēšanu pieci.lv interneta kanāliem – koncerti, atklājumi, latvieši, rīti, Ziemassvētki, kas saplūdīs kopā radio viļņos, nevienā brīdī neapcērtot Nabas ieliktās tradīcijas, kas piekoptas visus šos gadus, un pārstāvot pat vēl lielāku muzikālo daudzveidību, nekā tā ir bijusi līdz šim. Sabiedriskie mediji Dānijā vai Beļģijā, kas atbalsta un translē Roskildes festivālu un Pukkelpop, savās programmās pārstāv visdažādāko mūzikas spektru, tikai to izkārto pareizi – tā, lai spētu konkurēt skaitļos ar lielajām radiostacijām. Līdz šim Latvijā ir uzskatīts, ka to nevar izdarīt, taču tas, ko vēlas Latvijas Radio, ir padarīt to visu daudz pieejamāku lielākam klausītāju lokam.

Madars Štramdieris
Radio Naba vadītājs

Mēs – Naba – paliekam kā producents, kam ir redakcionālā neatkarība, veidojot savus raidījumus Latvijas Radio piektajam kanālam, kas turpmāk tiks arī apmaksāti. Esam panākuši vienošanos, ka tiks saglabāti 90% mūsu raidījumu un tie tiks raidīti no mūsu līdzšinējās studijas (tā atrodas LU Ekonomikas fakultātes telpās – U. R.), jo studentiem un studijas viesiem tur nokļūt ir ērtāk nekā Zaķusalā, turklāt internetā joprojām raidīsim 24 stundas diennaktī. Darbdienās Radio Pieci ēterā mums būs četras stundas, savukārt sestdienās un svētdienās ir daudz – kādas divdesmit. No astoņiem vakarā līdz desmitiem būs audiovizuāls šovs, kuru raidīs no Zaķusalas kopā ar LTV7 un uz kura veidošanu tiks izsludināts konkurss. Žūrijā būs gan Nabas, gan Pieci cilvēki. Runājot par muzikālo daudzveidību, es esmu pārliecināts, ka tāda mūzikas klāsta, kāds bija pārstāvēts Nabā, vairs nebūs, vienīgi uz autorraidījumu rēķina tas būs plašāks. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja