Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Saucējas aicina uz koncertu dabā

Sestdien, 25. jūlijā, plkst. 18 Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa Saucējas aicina uz koncertu Saucējas dzied dabā Amatas pagasta Ruķeļos, kuru organizē kultūras menedžmenta centrs Lauska. Šis pasākums būs pirmais no trīs koncertu cikla Akustiskie koncerti Ruķeļkalnā.

"Koncerts ir neparasts ar to, ka tā būs pirmā Saucēju uzstāšanās brīvā dabā, kurā, sekojot senām latviešu dziedāšanas tradīcijām, kā akustiska telpa tiks izmantota Ruķeļu pakalnu, mežu un gravu spēja vadīt un atstarot dziedātāju radītās skaņas," stāsta grupas vadītāja Iveta Tāle. "Gan grupas, gan solistu izpildījumā klausītājiem būs iespēja dzirdēt krāšņu tradicionāli dabā dziedamo latviešu tautasdziesmu repertuāru, kas saistīts ar pavasara un vasaras gadskārtu un darba ieražām, kā arī ar īpašajām dziedāšanas tradīcijām. Brīvi pārvietojoties ainavā, klausītāji paši varēs kļūt sev par skaņu režisoriem un atrast vietas, kurās skanējums ir visizteiksmīgākais."

Pirms koncerta Iveta Tāle īsi pastāstīs par latviešu dabā dziedāšanas tradīcijām un Saucēju gūto pieredzi, īstenojot projektu Tradicionālā dziedāšana dabas akustiskajā telpā.

Doma par koncertiem dabā Saucējam radās, strādājot pie šī projekta un ieskaņojot dziesmas dažādās dabas akustiskajās telpās - mežā, pie ezera un upes, uz pakalniem, klajumos. Šī ideja saskanēja ar kultūras menedžmenta centra Lauska vadītāju un Ruķeļu saimnieku Dainas un Jura Zalānu ieceri rīkot akustiskus koncertus.

"Par neapskaņotu koncertu rīkošanu brīvā dabā biju domājis jau sen, un šis laiks, kad visi lielie pasākumi un festivāli ir atcelti, mudināja šo ieceri īstenot tagad. Cilvēki mūsdienās ir pieraduši, ka gandrīz visi koncerti ir apskaņoti un ir pieņēmuši to par normu, kaut gan vēl pirms nepilniem simts gadiem koncerti, zaļumballes un citi pasākumi bija neapskaņoti. Vēlamies, lai klausītāji izbauda dabisku instrumenta vai balss skaņu, turklāt nevis iekštelpās, bet ārā, kur dzirdami arī putni, kukaiņi, vējš un citas dabas skaņas," stāsta J. Zalāns. "Ruķeļi ir tipisks Vidzemes mozaīkveida ainavas piemērs - te ir nelieli pauguri un pļavas, mežs, gravas. Šāda ainava ir arī ļoti akustiska, tāpēc Saucējas vienu no sava projekta ierakstus sesijām veica tieši Ruķeļos. Ceru, ka arī klausītājiem šis koncerts būs īpašs skanisks piedzīvojums."

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja