Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Sinfonietta Rīga jaunajā sezonā - neparastas sadarbības

Kamerorķestra Sinfonietta Rīga jaunā sezona, īpaši pirmajā pusgadā, būs ļoti bagāta ar dažādiem krustpunktiem - sola orķestra mākslinieciskais vadītājs, diriģents un obojists Normunds Šnē, kura vadībā sezonu jau priekšvēstīja šī orķestra uzstāšanās sestdien forumā Baltā nakts jaunajā koncertzālē Rīga, kas atjaunota Latvijas Zinātņu akadēmijas ēkā un vēl tikai gaida oficiālo atklāšanu 20. septembrī.

Pavisam drīz (26. septembrī) jaunajā spēles laukumā, kuru diriģents jau slavē par labu akustiku, Sinfonietta Rīga jau tiksies neparastā projektā ar vācu orķestri Andromeda Mega Express Orchestra no Berlīnes.

Neparastas tikšanās

"Tā ir džeza grupa, un es ticu, ka sadarbībā taps pavisam jauna muzikāla sintēze starp džezu un akadēmisko mūziku," Normunds Šnē stāsta par koncertu, kurā Berlīnes un Rīgas orķestris uzstāsies kopā. Andromeda Mega Express Orchestra vadītājs, multiinstrumentālists, diriģents, komponists un aranžētājs Daniels Glacels, Rīgā noklausoties Sinfonietta Rīga koncertu, bijis sajūsmā par tā spēles kvalitāti, tāpēc visu kopīgā koncerta programmu veidos jauni, speciāli šim gadījumam rakstīti viņa darbi. "Uz skatuves būs 40 mūziķi gan ar klasiskajiem, gan džeza instrumentiem, tur būs gan elektriskā ģitāra, gan arfa. Atraktīvs, neparasts, alternatīvs," piebilda šī projekta rīkotāju - Gētes institūta Latvijā - pārstāve Antra Balode. Institūta jaunais direktors Johannes Dāls, kas tikai pagājušajā nedēļā ieradās Rīgā, uzsvēra, ka šis būs ieguvums abām iesaistītajām pusēm - gan Latvijas, gan Vācijas kolektīvam.

Interesanta, radoša satikšanās gaidāma jau Sinfonietta Rīga sezonas atklāšanas koncertā 12. septembrī Lielajā ģildē. "Visa muzikālā pasaule šogad atzīmē Riharda Štrausa 150. jubileju, un man ir prieks, ka varam piedalīties ar mūziku, kas ir piemērota mūsu orķestrim," Šnē stāsta par programmā iekļauto svītu no darba Pilsonis muižniekos un obojas koncertu. Viesis būs Aleksejs Ogrinčuks - Amsterdamas Concertgebouw simfoniskā orķestra pirmā oboja, Marisa Jansona labā roka, "mūziķis ar kolosālu mūzikas izpratni, lielisku skaņu, ļoti atvērtu sirdi. Viņš ir arī diriģents, savukārt es pats esmu obojists, mums būs par ko parunāt," priecājas Šnē.

Mūžsens, jauns stāsts

Sinfonietta Rīga satiksies arī ar teātri kamerizrādē Zaldāta stāsts. "Šoreiz tas būs stāsts par mūsdienu zaldātu ar Igora Stravinska mūziku. Mani ļoti interesē, kāds būs režisora Kārļa Krūmiņa skatījums uz šo mūžseno profesiju un kā tas kopā ar pirms simts gadiem tapušo Stravinska mūziku atspoguļos šodienas pasauli, nebaidoties ieskatīties arī asajos konfliktos, kas notiek visapkārt," atklāja Normunds Šnē.

Vēl viens krustpunkts būs mūzikas un kino satikšanās, spēlējot pavadījumu pirmajai latviešu spēlfilmai Lāčplēsis. Šāds kinovakars, kurā Sinfonietta Rīga atskaņoja Emīla Zilberta speciāli filmai sacerēto mūziku, jau pieredzēts kinoteātra Splendid Palace jubilejas sarīkojumā pagājušajā rudenī, bet šoruden šāds kinovakars paredzēts 11. novembrī Rēzeknē, Latgales vēstniecībā Gors.

Viesosies Sol Gabeta

Pētera Vaska 2. čella koncertu Rīgā kopā ar Sinfonietta Rīga beidzot arī Latvijā, Rīgā (Lielajā ģildē 25. oktobrī,)spēlēs pasaulslavenā argentīniete Sol Gabeta, viena no mūsdienu lielākajām čella spēles meistarēm. Skaņdarbs, kurš jau vairākas reizes ar panākumiem atskaņots Eiropā, beidzot Rudens kamermūzikas festivāla noslēgumā piedzīvos Latvijas pirmatskaņojumu sadarbību.

Arī šosezon mūs sagaida jauna mūzika - cikla Latviešu kamersimfonija koncertā 8. novembrī Lielajā ģildē notiks Francijā izstudējušās komponistes Lindas Leimanes simfonijas pirmatskaņojums, turklāt šajā pašā programmā viesosies arī jaunā, spilgtā vijolniece Kristīne Balanas, kas izskolojusies Londonā un gada sākumā piedzīvojusi debiju Londonas Bārbikena centrā. Viņa atskaņos XX gs. klasiķa Sergeja Prokofjeva 2. vijoļkoncertu.

Sinfonietta Rīga piedalīsies arī 18. novembra svētku pasākumos un šo gadu noslēgs ar Baha Ziemassvēku oratoriju kopā ar Rīgas Doma zēnu kori. Decembrī nāks klajā vasarā kopā ar vijolnieci Vinetu Sareiku ierakstītais jaunais CD, kurā skanēs A. Vivaldi vijoļkoncerti Gadalaiki un trīs Vivaldi sonātes vijolei, klavesīnam un čellam.

Tiek pie sava komponista

Pirmoreiz pie orķestra Sinfonietta Rīga viesojas rezidējošais komponists - zviedrs Jonass Valfridsons, kas divus mēnešus klātienē pētīs orķestra iespējas, lai radītu tam jaunu skaņdarbu. Mūziķa karjeru viņš sācis džeza un rokmūzikas projektos, tas atstāšot zīmogu arī uz viņa akadēmiskās mūzikas opusu, kuru Sinfonietta Rīga cels priekšā savā nākamajā (10 gadu) jubilejas sezonā. "Tas ir sadarbības modelis, par kādu es jau sen bija sapņojis, tā ir kolosāla iespēja gan orķestrim, gan komponistam," atzīstas N. Šnē. Viņa mūzikā diriģentu uzrunājušas jaunas krāsas, saikne ar franču mūzikas smalkumu un gleznieciskumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja