Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Skaņu meža galvenie mākslinieki būs provokatīvais Berlīnes duets Amnesia Scanner

Kultūras vietā Hanzas perons 6.-8. oktobrī notiks festivāls Skaņu mežs, savukārt nedēļu agrāk, jau 30. septembrī, gaidāms festivāla atklāšanas pasākums koncertzālē Tu jau zini kur. Šogad festivāla centrālie viesi būs Berlīnē balstītais duets Amnesia Scanner, kura koncerts norisināsies 7. oktobra vakarā Hanzas peronā, informēja festivāla rīkotāji.

Amnesia Scanner, ko medijs The Guardian nodēvējis par "vienu no nozīmīgākajiem projektiem mūsdienu elektroniskās mūzikas andergraundā, ir Berlīnē bāzēts somu elektroniskās popmūzikas duets, kurā ietilpst Marti Kaliala (Martti Kalliala) un Ville Haimala (Ville Haimala), kā arī nereti par vokālu atbildīgs mākslīgais intelekts, ko grupas dalībnieki dēvē par Oracle. Šādā izpratnē Amnesia Scanner būtu nepareizi dēvēt par duetu - drīzāk par trijotni. 

Medijs The Guardian par Amnesia Scanner rakstījis: "Amnesia Scanner var pilnvērtīgi uzskatīt par vienu no nozīmīgākajiem projektiem mūsdienu elektroniskās mūzikas andergaundā." Medijs Crack Magazine savukārt to raksturojis kā "vienu no pēdējo gadu saslavētākajiem elektroniskās mūzikas projektiem".  

Kaliala un Haimala iepazinās Helsinkos, strādādami vienā arhitektūras birojā. Viņu  pirmā sadarbība bija naktskluba interjera dizains, bet otrā - tehno projekts Renaissance Man, no kura abi mūziķi drīz vien nogura. Amnesia Scanner ir abu mūziķu nākamā sadarbība, kas satīriski apspēlē elektronisko deju mūziku, metālu, tostarp gan trešmetālu, gan ņūmetālu, pagātnes un interneta ēras popmūziku, kā arī pankroku, industriālo un ambiento mūziku. Šīs ietekmes savijās caur sintētisku nokrāsu, interneta informācijas gružiem un basu līnijām. Skanējums ir mūsdienīgi viskozs kā šķīdums litija baterijās, taču tas spēj negaidīti mainīt formu un sākt izklausīties pēc grunge perioda basģitāras. Popkultūras klišejām Amnesia Scanner mūzikā dramatiskus toņus piešķir sarkasms ar kādu komentēta gan briestošā ekoloģiskā katastrofa, gan dzīvesveids, ko paši mūziķi formulē kā "izdzīvošanu kapitālismā".

Haimala ir sastrādājies arī ar mūziķiem Deividu Birnu (David Byrne), FKA Twigs un Holliju Herndoni (Holly Herndon), kā arī Venēcijas mākslas biennāles Zelta lauvas laureāti Anni Imohfu (Anne Imhoff). Kaliala savukārt turpina darboties kā arhitekts un kultūras kritiķis. 

Vairums dueta ierakstu publicējusi ievērojamā avangarda un elektroniskās mūzikas izdevniecība PAN

 

Amnesia Scanner izceļas ar iespaidīgiem audiovizuāliem šoviem, kas ietver videoprojekcijas un intensīvas stroboskopu gaismas, kā arī mākslīgā intelekta ģenerētus attēlus, vai reizēm pat animatroniskas lelles (piemēram, bezķermeniskas dziedošas leļļu mutes). Kā raksta medijs Pitchfork, “viņu mūzika ir radīta, lai to klausītos apdullinošā skaļumā, pasniegtu gigantiskos skaņas blāķos, kas izraisa zemestrīces koncerttelpās”. 

Medijs Kunstkritik par Amnesia Scanner jaunāko dzīvo priekšnesumu programmu raksta: "[..] Amnesia Scanner bija galvenie mākslinieki Transmediāles un ar to saistītā mūzikas festivāla CTM noslēdzošajā koncertā, kur sniedza vizuāli un skaniski pārblīvētu priekšnesumu. Šovs bija pareizajā veidā vājprātīgs. Tas bija labs atgādinājums, ka digitālās mākslas potenciāls ir ne vien tās sociālajā kritikā, bet arī tās estētiski absorbējošajā un vizuāli ģeneratīvajā kapacitātē."

Festivāla Skaņu mežs programma tiek papildināta arī ar šādiem  māksliniekiem: Violent Magic Orchestra (Japāna), The Vex Collection (ASV), EleOnora & Tencu (Igaunija), Hugo Esquinca (Meksika, Vācija), Hvad (Dānija), un arī virkni mūzikas projektu no Latvijas: TV Maskava, Orbīta, Grab, Kodek, Pūres Opera.

Festivāla organizētāji aicina pievērst uzmanību, ka ir ieviestas izmaiņas festivāla norises vietā. Iepriekš ticis izziņots, ka 30. septembra atklāšanas pasākums notiks telpā Noass, taču ir mainīta norises vieta un koncerti skanēs pasākumu telpā Tu jau zini kur.

Biļetes ir iespējams iegādāties Biļešu servisa kasēs un www.bilesuserviss.lv.

Biļetes ir nepieciešamas trīs festivāla pasākumu apmeklējumam – 30. septembrī pasākumu telpā Tu jau zini kur un 6.-7. oktobrī kultūras centrā Hanzas perons. Pārējo festivāla pasākumu apmeklējums ir bez maksas.

Vairāk www.skanumezs.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja