Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ar sportista rūdījumu

Festivāla īpašais viesis Vinx (52), pilnā vārdā Vinsents D"Žons Parets, ir neparasti daudzpusīgs talants. Viņš ir pasaules klases trīssoļlēcējs, kurš 1980.gadā bija otrais labākais pasaulē un kandidēja uz olimpiskā čempiona titulu, ja vien ASV valdība neizšķirtos boikotēt olimpiskās spēles Maskavā. Boikots iznīcināja Vinx sportista karjeru, toties pasaule drīz iepazina dziedātāju, siltas baritona balss īpašnieku un perkusionistu ar plastiskām Martinikas salas dēla rokām. Viņš ir cilvēks orķestris, kurš bieži koncertē viens. Šādi viņš uzstāsies arī Rīgas Kongresu namā

4.jūlijā. Vinx lieliski saprotas arī ansambļos — ar Šerilu Krovu, Stingu, Stīviju Vonderu, Hērbiju Hankoku un citiem mūziķiem. Rīgā viņš jau viesojies fusion džeza trio Jungle Funk sastāvā.

"Es labi atceros šo braucienu pirms desmit gadiem, brīnišķīgo pilsētu un ļaudis, īpaši daiļās sievietes! Uzreiz sajutu, ka esmu zemē ar senu un stipru tautas tradicionālo kultūru," Vinx atsaucas no savas privātmājas terases Džordžijas štatā ASV dienvidos. Tās nav tikai pieklājības frāzes. "Rīgā dzīvo viens no maniem draugiem Mārtiņš Saulespurēns, kuram pieder Blue Microphones — Baltic Latvian Universal Electronics. Iepazināmies vairāk nekā pirms desmit gadiem, kad viņš ieradās pie manis uz studiju Losandželosā izmēģināt jaunos mikrofonus. Tie izrādījās izcili, kopš tā laika ierakstos lietoju tikai tos. No pirmā Rīgas apciemojuma glabāju mīļu piekariņu ar pūci. Nopirku, uzzinājis, ka pūce ir simbols latviešu folklorā."

Kā iespējams plūstoši dziedāt, bungojot ritmus?

Nav viegli, jo jādzied citādi, nekā kustas rokas. Pamēģiniet dziedāt skrienot vai lecot! Bet man patīk, tā ir mana specialitāte. Pavadīšu pats sevi uz bungām un ar tehnoloģijām no savas balss būvēšu kora skanējumu.

Tas būs poētiski, liriski?

Drīzāk pirmatnēji — viss, ko varu radīt attiecīgajā brīdī. Nekā gatava. Radīšanas process un prieks. Tas, ko jūtu un domāju.

Kordziedāšana ir pie sirds?

Mans tēvs bija liels dziedātājs, liela daļa amerikāņu melnādaino no bērnības dzied baznīcās gospeļu koros. Dziedāju arī skolas korī. Tomēr man bija grūti, jo būtībā esmu individuālists.

Vai džezā svarīgāka nav kopspēle?

Muzicēšanā vienmēr ir maģija. Kā atrast brīnumu? Dažreiz to meklē vienatnē, bet citreiz saņem no apkārtējiem.

Mūzikā noder jūsu sportista pieredze, rūdījums?

Mana māte teica: tu nevari dziedāt par dzīvi, ja pats to nedzīvo. Mākslinieku veido viņa pieredze: prieks, sāpes, dusmas. Man ir par ko dziedāt! Pamatīgi savainojos ugunsgrēkā, kad rasisti Kanzassitijā nodedzināja mūsu māju. Taču mums bija stipra ģimene, uzcēla māju tajā pašā vietā, bet es koledžā atsāku treniņus. Pēc trim gadiem man bija otrais labākais rezultāts pasaulē un sapnis pārspēt igauni Jāku Ūdmē, kurš 1980.gadā Maskavā kļuva par olimpisko čempionu trīssoļlēkšanā. Nopietni gatavojos, taču ASV prezidents Džimijs Kārters aicināja olimpiādi boikotēt. Biju tik sarūgtināts, ka pametu aktīvo sportu un kļuvu par treneri Teksasas Universitātē. Gatavojāmies 1984.gada spēlēm Losandželosā, bet tās boikotēja krievi… Tas mani satrieca, un nolēmu nodoties mūzikai. Likteņa ironija: ASV boikotēja spēles Maskavā tāpēc, ka PSRS armija tolaik bija Afganistānā. Tagad amerikāņi tur ir paši…

Grammy balva kompensēja neiegūto olimpisko zeltu?

Man daudz būtiskāka ir publikas atsaucība. Atšķirībā no mūzikas sports ir bezpersonisks un to vērtē matemātiski: tu skrien ātrāk, aizlec tālāk. Mūziķim neaplaudē tāpēc, ka viņš spēlē ātri vai ir labojis rekordu. Man aplaudē, ja mūzika uzrunā. Starp mums veidojas saruna, draudzība. Sportistu var apbrīnot, bet mākslinieku mīl. Tur ir mazāk apbrīnas, bet vairāk kontakta, sarunas. Galvenais ir atrast īstos vārdus. Vārdnīcā to ir daudz, bet tu izvēlies tikai tos, kas nepieciešami. Var spēlēt ļoti daudzas notis — un kas?

Kāda ir jūsu misija, vēstījums?

Daži grib šokēt, pārsteigt, kaitināt. Es vēlos saviļņot. Mākslinieku veido viņa izvēles. Gribēju iet pats savu ceļu. Tā nav izdevīgākā izvēle, taču tā bija labākā manai mākslai, jo vēlos vēstīt savu stāstu, nevis to, ko jūs vēlaties dzirdēt. Man svarīgi būt patiesam. Negribu būtu kā ātrās ēdināšanas restorāns McDonald"s. Vēlos būt kā neliela, īpaša kafejnīca, kurā piedzīvoto satikšanos, sarunu cilvēki atcerētos ilgi.

Kas saviļņo jūs pašu?


Patiess stāsts, lielas jūtas, dvēsele, radoša brīvība! Esmu strādājis ar spilgtiem mūziķiem, bet visvairāk mani iedvesmoja tēvs, viņa brīnišķīgā, siltā balss.

***

Rīgas ritmi 2009

1.—4.VII

Koncerti Rīgas Kongresu namā plkst.19.00.

Bezmaksas dienas koncerti un bērnu festivāls Vērmanes dārzā.

City Jazz Club 2—4.VII plkst.21, uz kuģīša Misisipi 3, 4.VII plkst.23.55

Vinx Voice & Percussion (ASV), Greisa Kellija (saksofons, ASV) Rīgas Kongresu namā 4.VII plkst.19 Vinx Vocal Project

Bezmaksas koncerts uz Tele2 skatuves Vērmanes dārzā 3.VII plkst.14.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja