Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Arvo Perta piepildītais klusums

Šodien nav daudz komponistu, kuru mūzika stāv pāri patērētāju sabiedrības baudām un var mums vēstīt nesalīdzināmi vairāk nekā milzums «īstas» informācijas. Garīga atklāsme, pat ja tā sāpīga, sagaidāma slavenā igauņu komponista Arvo Perta (1935) autorkoncertā, kuru viņa paša klātbūtnē un viņa tuva domubiedra, igauņu diriģenta Tenu Kaljustes vadībā sniegs Latvijas Radio koris un orķestris Sinfonietta Rīga šovakar (1.XI) Rīgas Domā (plkst. 19.30).

Tas gan nenozīmē, ka te notiks skaļas preses konferences: Perts arī dzīvē, tāpat kā mūzikā, vislabprātāk ietur pauzi un klusē. Dziļi ieklausās klusumā, lai pēc tam savā meditatīvajā mūzikā izaudzētu skaņu uz pašas klusuma robežas. Tās noslēpumu Perts pats savulaik atklājis viduslaiku (XIII gs.) garīgās mūzikas ritmu formulu maģijā. Tajā balstoties, viņš izveidoja pats savu, slaveno tintinnabuli kompozīcijas tehniku - tādu kā mazu zvaniņu sasaukšanos, savveida skaņu mantru, bieži dēvētu arī par svētminimālismu. Par kulta komponistu A. Perts kļuva pēc tam, kad 1980. gadā pārcēlās uz dzīvi Vīnē, pēc tam Berlīnē. Tolaik no aktīva modernista viņš pārtapa sakrālās, metafiziskās mūzikas telpas būvētājā.

Autorkoncertā skanēs Adam's Lament (2009) korim un stīgu instrumentiem ar Svētā Siluana no Atosa kalna (1866-1938) tekstu. A. Pertam Ādams ir kopīgs vārds, lai nosauktu gan visu cilvēci, gan katru cilvēku cauri laikiem. «Šis kolektīvais Ādams cietis un žēlojies uz šīs zemes gadu tūkstošiem. Mūsu priekštecis Ādams paredzēja cilvēces traģēdiju un piedzīvoja to, juzdamies vainīgs un atbildīgs par savu grēkā krišanu,» stāsta komponists par mūziku - izmisuma summu. Programmā iekļautas arī Boloņas katedrāles - Svētā Petronija bazilikas 600. gadadienai sacerētās motetes Beatus Petronius un Statuit ei Dominus korim un divām ērģelēm, kā arī 2002. gadā Esenes bīskapa Huberta Lutes 75. dzimšanas dienai komponētā motete Salve Regina autora pārcēlumā korim un stīgu orķestrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja