Laika ziņas
Šodien
Dūmaka
Rīgā +20 °C
Dūmaka
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Atklāts 12. Introvertās mākslas festivāls Ad Lucem

24. jūlija vakarā Sv. Jāņa evaņģēliski luteriskajā baznīcā ar koncertu Vox Feminae tika atklāts 12. Introvertās mākslas festivāls Ad Lucem, informēja festivāla pārstāvis Mārtiņš Pučka. Koncertā uzstājās un pirmo reizi Latvijā viesojās pasaulē augstu novērtētais starpkultūru mūzikas ansamblis Sarband.

Unikālā senās sakrālās mūzikas programmā klausītājiem bija iespēja dzirdēt 4. gs. Austrumu kristīgās baznīcas dziedājumus, divu leģendāru viduslaiku sieviešu – gaišreģes, komponistes, rakstnieces un diplomātes Bingenes svētās Hildegardes (12. gs.) un Zviedrijas svētās Birgitas (14. gs.) misticisma apdvestos slavinājumus un himnas, unikālus spāņu Las Huelgas klostera dižciltīgo un izglītoto mūķeņu agrīnās daudzbalsības dziedājumus, kā arī garīgās tautas melodijas no Ziemeļzviedrijas un arābu mutvārdu tradīcijas dziedājumus. Tos izpildīja īpašs mūziķu sastāvs – pašlaik labākā Tuvo Austrumu mūzikas pasaules balss Fadija Elhāge, izcilā skandināvu soliste Mirjama Andersena un ievērojamais mūzikas pētnieks un izpildītājs Vladimirs Ivanovs. Viduslaiku sakrālās mūzikas programma Vox Feminae (tulk. sievietes balss) ir sievietes ceļš pie Dieva, kurā saplūst Austrumu un Rietumu mūzikas pasaules: agrīnās kristīgās baznīcas repertuārs. 

25. jūlijā 19.30 Kuldīgas Sv. Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā ansamblis Sarband ar programmu Vox Feminae uzstāsies bezmaksas koncertā.

Savukārt Gulbenes Ev. luteriskajā baznīcā 25. jūlijā plkst. 19 uz otru festivāla bezmaksas koncertu aicinās balsu virtuozi – Latvijas Radio koris. Viņu izpildījumā varēs baudīt apgarotākos un skaistākos 20. gs. komponistu Arvo Perta un Valentīna Silvestrova skaņdarbus, kā arī Pētera Vaska muzikālo veltījumu izcilajam latviešu dzejniekam Imantam Ziedonim. Koncerta diriģents būs Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs, viens no Latvijas ievērojamākajiem diriģentiem – Sigvards Kļava. Koncertprogrammā iekļautie komponisti ir izteikti introvertas mākslas radītāji, viņu darbi rosina eksistenciālas pārdomas, tos caurstrāvo miers, gaišums un sakrāls skaistums. Gan Arvo Perta un Valentīna Silvestrova daiļradi ir ietekmējusi krievu pareizticīgo baznīcas mūzika, viņu skaņdarbus klausītāji jau ir iemīļojuši. 

Introvertās mākslas festivāls Ad Lucem notiek kopš 2002. gada – tā ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa, miera un harmonijas oāze, kurā var ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, sastapt ceļabiedrus un gūt iedvesmu. Ad Lucem latīņu valodā nozīmē "uz gaismu", kas festivāla kontekstā apzīmē radošumu un gaismu ikvienā cilvēkā. Sadarbībā ar izciliem māksliniekiem festivāls piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu. 

Plašāka informācija www.adlucem.lv

Biļetes uz koncertiem un noslēguma dienu nopērkamas Biļešu servisa tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuserviss.lv, www.ticketshop.lv, kā arī norises vietās stundu pirms koncerta. Cena Ls 7, skolēniem, studentiem un pensionāriem 30% atlaide

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja