Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Boļeslavs Voļaks (21.11.1944.–30.05.2020.)

Trīsdesmitā maija rītā mūžībā aizgāja Boļeslavs Voļaks – LNSO goda mūziķis, ilggadējs trombonists un trombonu grupas koncertmeistars, jauno mūziķu aktīvs audzinātājs, starptautiskais meistars korespondencšahā.

Par mūziķi Boļeslavs Voļaks kļuva agros pusaudža gados, kad Daugavpils kinoteātrī viņu uzrunāja vietējā cietokšņa armijas orķestra diriģents. Jauneklis sāka kā eifonists, pēc tam izvēlējās trombonu, kura spēli apguva pie Daugavpils meistara Jelagina, pēc tam Rjazaņas Mūzikas vidusskolā, JVLMA un Maskavas Konservatorijas asistentūrā.

Kā daždien ungāru, poļu un ukraiņu asiņu īpašnieks Boļeslavs Voļaks bija mērķtiecīgs un iecirtīgs. Kad kolēģis paziņoja viņam, ka Rimska-Korsakova slaveno Kamenes lidojumu ar trombonu nav iespējams nospēlēt, Boļeslavs gadu trenējās un galu galā atrada paņēmienu, kā 50 sekunžu laikā iespējams spoži tikt galā ar šo virtuozo kompozīciju.

No 1974. līdz 2010. gadam – 36 gadus! – Boļeslavs Voļaks bija LNSO trombonu grupas koncertmeistars. Viņa amata mantinieks ir Meistara skolnieks Kaspars Majors: "Boļeslavs Voļaks bija ļoti spilgta personība, inteliģents, nosvērts, labestīgs, ar lielisku humora izjūtu. Faktiski viņš ir mūsdienu Latvijas trombonistu saimes izveidotājs. Katrā skaņdarbā spēja uzburt tēlu un raksturu, atrast atbilstošāko muzikālo valodu. Esmu ārkārtīgi pateicīgs Boļeslavam par to, ka atradu mūzikas ceļu savā dzīvē un iemīlēju trombona spēli."

Kā pedagogs Boļeslavs Voļaks ilgus gadus strādāja Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā un JVLMA, kur 2002. gadā kļuva par asociēto profesoru. Savu milzīgo pieredzi un mūzikas izjūtu viņš jaunākiem kolēģiem deva arī kā Jauniešu brāsbenda, jauniešu pūtēju orķestra Klasika un Rīgas 4. mūzikas skolas simfoniskā orķestra diriģents.

Jauno mežradznieku skolotājs Gatis Evelons: "Boļeslavs Voļaks bija stalts un pārliecināts par sevi gan trombona spēlē, gan diskusijās. Ļoti atbalstīja jaunos mūziķus ar draudzīgu padomu un bija ass pret dažu diriģentu netaktiskumu pie diriģenta pults. Stiprināja Andri Nelsonu ar padomiem pirmajos gados pie LNSO diriģenta pults."

Kādreizējais Daugavpils palaidnis un no mājām mucējs patstāvīgi nobruģēja sev spilgtu ceļu mūzikā. "Jaunībā galvenais dzinulis bija – gribu būt labākais!" Solokoncertam gatavojās ar zinātnisku pieeju – kā sprinteris. Draudzībā ar LNSO kontrabasistu un kaislīgu šahistu Artūru Grīnupu tika pie Koncerta trombonam, stīgām un timpāniem (1977. gada ierakstā ar LNSO un Vasiliju Sinaiski daudz ilgpilnas smeldzes un tumsnēja skaistuma). Par diriģentu kļuva, vienkārši nostājoties orķestra priekšā un sākot diriģēt. "Talants parasti neizpaužas tikai vienā lietā. Viss, ko darīju, padevās viegli."

Dziļā cieņā sakām pateicības vārdus par milzīgo ieguldījumu Latvijas trombonspēles novada attīstībā, meklējam mantinieku Meistara ilgus gadus krātajai Latvijas mūziķu šaha partiju pierakstu kolekcijai un vēlam gaišus ceļus citā saulē!

Atvadīšanās no Boļeslava Voļaka notiks sestdien, 6. jūnijā, Rīgā, Sv. Pētera baznīcā no plkst. 10 līdz 12. Apbedīšana notiks plkst.13 Ķekavas jaunajos kapos. Saistībā ar pulcēšanās ierobežojumiem lūgums Sv. Pētera baznīcā lieki neuzkavēties.

LNSO vārdā – Orests Silabriedis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja