Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Burbuļojošās roka simfonijas

Progresīvā roka leģenda Kīts Emersons 23.augustā uzstāsies Kongresu namā

Līdzās citām leģendām, kas savas slavas mirkļus piedzīvojušas pirms gadu desmitiem, bet joprojām tiek godā celtas klasiskā roka cienītāju vidū, Rīgā esam sagaidījuši Kītu Emersonu. Šovakar ar savu grupu, kas gan vairs nav leģendārā Emerson, Lake & Palmer, viņš uzstāsies Rīgas Kongresu namā.

Slavenās un iespaidīgās Hammond ērģeles, kas izceļas ar savu burbuļojošo skaņu, šodien ir liels retums, bet Kīts Emersons septiņdesmitajos gados aizrautīgas spēlēšanas karstumā tās sita un trieca pret zemi, skaldīja taustiņus ar nazi un kāpa virsū. Dārgas šīs ērģeles esot bijušas jau tolaik, bet Emersonam līdzējuši labi tehniķi, kuri vienmēr visu salabojuši. Reiz ērģeles aizdegušās, bet mūziķis ticis cauri sveikā. "Lietot elektroniskos instrumentus uz skatuves vienmēr ir riskanti — manas karjeras laikā ir bijuši gadījumi, kad mūziķi uz skatuves nositas ar elektrību," atceras Emersons, savā Kalifornijas mājā sazvanīts pāris nedēļu pirms koncerta.

1970.gadā kopā ar basģitāristu Gregu Leiku un bundzinieku Karlu Palmeru Emersons nodibināja Emerson, Lake & Palmer, kas kļuva par hipijlaiku supergrupu. Viņu konceptuālajos progresīvā roka albumos un arī koncertos centrālā loma ir tieši Kīta Emersona ekspresīvajai taustiņinstrumentu spēlei.

Par Emerson Lake & Palmer apvienošanos laikā, kad to dara tik daudzi, Emersons nedomā: "Kad Bobs Dilans pārgāja no akustiskās mūzikas uz elektrisko, visi teica: atgriezies atpakaļ! Ar Mailsu Deivisu tas pats — viņš atbildēja: kāpēc man atkal jāspēlē piecdesmito gadu džezs? Mūziķi nevar palikt laikā, kas sen pagājis, jo tas garlaiko. Ēriks Kleptons 2005.gadā atjaunoja Cream, bet arī tas tikai nostalģijas iespaidā."

Vai Emersons varenās Hammond ērģeles koncertos lieto joprojām? "Protams! Arī Moog sintezatoru un akustiskās klavieres, bet mans Hammond C3 skan labāk nekā jebkad. Pēdējā nedēļā mums ir bijuši mēģinājumi sešas stundas katru dienu, un mani nagi ir pagalam nodiluši. Ar manu jauno brīnišķīgo grupu spēlējam ļoti aizraujošu mūziku — dvēselisku un patiesu. Būs kaut kas no ELP un mana klavierkoncerta roka versija, bet jaunas tehnoloģijas, jauni taustiņinstrumenti un it īpaši mana jaunā bundzinieka, basista, ģitārista un dziedātāja jaunības enerģija padara to visu unikālu. Skaņa būs varena!" sola Emersons.

Jaunu rokgrupu aizraušanos ar it kā senu skanējumu, izmantojot antīkus instrumentus, Emersons skaidro kā modes lietu. "Interese par antīkiem sintezatoriem līdzinās interesei par antīkiem automobiļiem un motocikliem. 2008.gada Suzuki brauc ātri, bet 1972.gada motociklam tik un tā pievērsīs daudz lielāku uzmanību. Ražotāji jau gadiem mēģina atdarināt gan Hammond ērģeļu, gan klavieru skanējumu un viņi var tam arvien tuvoties, bet nesasniegs to nekad," stāsta Emersons un priecājas, uzzinot, ka zālē, kur šovakar viņam jāspēlē, pirms pāris gadiem burvīgs koncerts izdevies King Crimson.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja