Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Čempionu krampis

Queen un Pola Rodžersa koncerts Arēnā Rīga 19.IX

Zvaigžņotā debess taču nekad nav komplektā ar pērkonu — šeit vajadzīgi zibeņi! Arēnas Rīga zālē nodziestot gaismai, prātoju, ieplestām acīm veroties iepriekš reklamētās — astoņas tonnas smagās — video sienas vēstītajā un klausoties skaņās, kas arvien pastiprinās. Lūk, arī zibeņi — milzu ekrānam šai koncertā ir iedalīta debesu loma. Lūk, arī lieti un griezīgi apokaliptiskas skaņas, kas uzbrūk, līdz transformējas 1986. gada albuma A Kind Of Magic ievaddziesmā One Vision. Turnejas nosaukums ir Cosmos Rocks, un te šie iepriekš instrumentāli tik tīrajai Queen daiļradei ne visai glaimojošie 80.gadu pekstiņi iederas.

Skepsei nav vietas

Tomēr skepsei nepaliek vieta, kad uz skatuves pie bungām sēžas Rodžers Teilors un ģitāru orķestrī pārvērš Braiens Mejs ar eleganti manikirētiem pirkstiem, kurš arī pēc skata gluži tas pats, kas pirms vairāk nekā divdesmit gadiem filmētajos koncertos. Un Pols Rodžers, kurš, protams, ne tuvu nav rokmūzikas visu laiku izcilākās balss īpašnieks Fredijs Merkurijs, toties viņš apskaužami lieliski sadzīvo ar ēnas statusu, kaut savulaik pats veicis varoņdarbus ar savām 60. un 70.gadu grupām Free un Bad Company. Rodžersa mēģinājumi izlocīt balsi šarmanti sarežģītās piruetēs izklausās neveiklāk kā "taisnie" momenti, un ir skaidrs, ka koncerta klausītāji noteikti nebūtu guvuši gandarījumu, viņa izpildījumā dzirdot vokāli un dramaturģiski sarežģītos You"re My Best Friend, Don"t Stop Me Now, Somebody To Love, Mustapha vai Killer Queen. Ja runājam par artistiskumu, Fredijs Merkurijs uz skatuves vienmēr zināja, "kur rokas likt" un viņam nekad nebija "kaut kas jāmeklē bikšu kabatās" kā Rodžersam. Toties slavenās dziesmas, Braienam Mejam ar divu pensu monētu mediatora vietā eleganti spēlējot sarkano ģitāru tāpat kā ziedu laikos, birst un birst. Tie Your Mother Down, I Want To Break Free, Fat Bottomed Girls, I Want It All, Another One Bites The Dust, Crazy Little Thing Called Love, Radio Ga Ga, The Show Must Go On… Ir viegli pat nevērot Rodžersu, ja uz skatuves ir Mejs. Drīz viņš ar divpadsmitstīgu akustisko ģitāru jau ir priekšplānā uz mēles, kur izveidota otra — mazāka skatuve. Kā aizkustinošu veltījumu Merkurijam, ik pa brīdim noslaukot asaras, viņš nodzied Love Of My Life.

Latviešu tautas dziesma

Pēc slavenākā Queen albuma A Night At The Opera dziesmas "39, ko Mejs jokojot nosauc par latviešu tautas dziesmu, sākas Teilora zvaigžņu stunda. Sitot ar vālītēm pa kontrabasa stīgām, viņš nospēlē šajā turnejā klāt neesošā Queen basista Džona Dīkona (viņa aizvietotājs aizvien paliek dibenplānā) slavenākās partijas no Another One Bites The Dust un Under Pressure, ko savos hitos izmantojuši vairāki reperi. Pēc sparīga solo uz mazās skatuves bundziņām sākas I"m In Love With My Car — dziesma no Queen agrīnās daiļrades, kas vienīgā koncertā skan gluži kā tolaik, jo Teilors, sēžot pie bungām, to ir dziedājis vienmēr un Merkurijs vien piebalsojis. Tāpēc paldies, Rodžer, par šo koncerta kulmināciju, paldies Braien, par ģitāru, paldies Pol, ka necenties, jo nevari būt Fredijs, kurš debesu ekrānā sēž pie klavierēm, dziedot Bohemian Rhapsodie ievadu, kam seko vienmēr Queen koncertos uz fonogrammas atskaņotais koris, atkal dzīvais vētrainais ģitāras solo un Rodžersa izpildītais skaļākais dziesmas cēliens. Tuvojas beigas. Pēc atgriešanās uz skatuves unikāls moments ir Rodžersa kādreizējās grupas Free dziesma All Right Now ar Ministru prezidentu Ivaru Godmani pie bungām, bet noslēdzošie, par sporta himnām kļuvušie We Will Rock You un We Are Champions, kuru laikā publika ir kājās, patiešām rada iespaidu, ka tiek svinēta kāda liela, sen gaidīta uzvara. Grupa klanās un atvadās, skanot finālam God Save The Queen. Divarpus stundu laikā ir noticis tik daudz — garām ir paskrējusi vēsture četru gadu desmitu garumā, kas vairumu koncerta apmeklētāju caur bērnību un ūdeni jeb jaunību un uguni atnesusi līdz brieduma gadiem. Un mirklim, kad Rīgu otro reizi apmeklē atlikusī puse Queen — joprojām dzīvs organisms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja