Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Cēsīs būs skatāma Argentīnas tango karaļa Pjacollas vienīgā opera

Sestdien, 27. jūlijā, plkst. 19.00 koncertzāles Cēsis apmeklētājiem būs iespēja ļauties kaislību un aizrautības pilnajai tango pasaulei Astora Pjacollas operā María de Buenos Aires.

Ar dzejnieka Orasio Ferrera (Horacio Ferrer) libretu tapušais muzikālā teātra šedevrs, kas piesātināts ar kaislīgu un smeldzīgu mūziku un spilgtu sižetu, iekarojis popularitāti visā pasaulē. Titullomā – čīliešu/zviedru izcelsmes dziedātāja Lusiana Mansīni (Luciana Mancini), kuras Marijas tēla smalkā interpretācija izpelnījusies augstu starptautisku novērtējumu. Kopā ar viņu uzvedumā piedalīsies arī Daniels Bonilja-Torress (Daniel Bonilla-Torres), kurš Duendes lomu iestudējis jau kopš 1999. gada, kā arī publikas iemīļotais latviešu dziedātājs Daumants Kalniņš. Atskaņojuma instrumentālo ansambli vadīs vijolnieks Daniils Bulajevs. Klausītāju lielās intereses dēļ tiek organizēta papildizrāde svētdien, 28. jūlijā, plkst. 18.00.

Argentīnas tango mūzikas karaļa Astora Pjacollas vienīgā opera (jeb kā viņš pats to dēvēja – operita) tapusi 20. gadsimta 60. gadu vidū ar izcilā dzejnieka Orasio Ferrera tekstiem. Sešdesmito gadu nogales ostas pilsētas Buenosairesas sabiedrībā un kultūrā sāk ielauzties roks un citi jaunās, modernās pasaules elementi. Autoriem rodas doma radīt ko tādu, kas gan balstītos tradicionālajās vērtībās (tango un tā vēsturē), gan piedāvātu savu suverēnu valodu un stilu, lai tādējādi iecementētu tango žanrā jaunus pamatus. Skaņdarba vitālie ritmi un dienvidniecisko melodiju jutekliskums un šarms ātri iekaroja arvien pieaugošu popularitāti visā pasaulē. To iestudējuši un turpina atskaņot izcili dziedātāji, aktieri, tango dejas pielūdzēji visā pasaulē.

Operas galvenā varone Marija ir tango un mākslas simbols, savukārt pats sirreālistiskais darbs vēsta par mākslas nozīmi cilvēka dzīvē un par veltiem pūliņiem to pazemot un izsmiet kā nevērtīgu, vai pat nogalināt, jo māksla cilvēkā ir pastāvīgi klātesoša, viena no saprātīgas būtnes neatņemamām sastāvdaļām.

Darba sākumā apjukušais un nomāktais Duende (simbolizē mākslas aizstāvi) atklāj, ka Marija no Buenosairesas ir nogalināta, un ļoti baidās, ka viņu varētu aizmirst. Tāpēc viņš nolemj izstāstīt par viņas dzīvi, par viņas vienkāršo izcelsmi un zvaigžņu stundu, kā arī par viņas slepkavību, ko paveic cilvēki, kas Mariju apskauž, vēlas pakļaut un nepieļaut, ka viņa izraujas no savu aprindu skavām.

Pēc būtības šis darbs ir atvērts visdažādākajām interpretācijām, un valodas sirreālistiskais stils mēģina tuvoties mūzikas burvībai, kas iztiek bez vārdiem. Orģinālteksta tulkojumu latviešu valodā veicis dzejnieks Edvīns Raups.

Uzveduma titullomas atveidotāja, čīliešu-zviedru mecosoprāns Lusiana Mansīni Marijas lomu dziedājusi daudzos Eiropas un Latīņamerikas koncertnamos. Ieguvusi maģistra grādu Hāgas Karaliskajā akadēmijā. Lusiana regulāri uzstājas vadošajos Eiropas operteātros un koncertzālēs. Mākslinieces uzstāšanās ir vokāli izteiksmīga, turklāt viņa ar vienlīdz lielu aizrautību un kvalitāti izpilda dažādu laikmetu mūziku – sākot ar 16. gadsimta opusiem un pietuvojoties mūsdienām.

Daniels Bonilja-Torress dzimis Puertoriko, sākotnēji studējis teoloģiju un politikas zinātni, absolvējis Puertoriko Mūzikas konservatoriju, vēlāk papildinājis zināšanas Manhetenas Mūzikas skolā Ņujorkā. Debitējis uz operas skatuves 1971. gadā, un kopš tā laika uzstājas opernamos visā pasaulē. Viena no viņa nozīmīgākajām dzīves lomām – Duendes (Stāstnieka) tēls Astora Pjacollas operā, ko jau drīz būs iespēja novērtēt arī Latvijas klausītājiem.

Daumants Kalniņš solodziedātāja karjeru sācis deviņu gadu vecumā ar ģēnija lomu Mocarta operas Burvju flauta uzvedumā Latvijas Nacionālajā operā. Daumants studējis obojas spēli un džeza dziedāšanu JVLMA, pilnveidojis savas vokālās prasmes ASV. Šobrīd viņš ir viens no atzītākajiem skatuves māksliniekiem Latvijā. Viņš ir starptautisku konkursu laureāts, Spēlmaņu nakts balvas un Lielās mūzikas balvas ieguvējs. Sadarbojies ar maestro Raimondu Paulu, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, orķestri Rīga, Latvijas Radio kori un citiem.

Vijolnieks Daniils Bulajevs šobrīd ir viens no pieprasītākajiem, atzītākajiem un profesionālajā mūzikas dzīvē aktīvākajiem vijolniekiem Latvijā, kurš guvis ievērojamu starptautisku koncertpieredzi, sniedzis neskaitāmus koncertus gan kā solists, gan kamermūziķis Latvijā un daudzviet pasaulē. Daniils koncertē ar Latvijas, Lietuvas, Armēnijas, Ķīnas simfoniskajiem un kamerorķestriem, kuru skaitā ir arī Kremerata Baltica, Sinfonietta Rīga, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Lietuvas Nacionālais simfoniskais orķestris, Philharmonia orķestris, Štutgartes kamerorķestris, Glasperlenspiel Sinfonietta, Zalcburgas kamersolisti, Makao simfoniskais orķestris u.c. Viņš ir starptautisku konkursu laureāts, tai skaitā uzvarējis prestižajā VIII Starptautiskajā Vindzoras stīginstrumentu konkursā. 2021. gadā izveidojis stīgu orķestri Davinspiro Camerata, kuru vada arī šobrīd.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja