Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Cēsu Mākslas festivālā notiks Riharda Vāgnera operas Dievu mijkrēslis koncertatskaņojums

Turpinot Cēsu Vāgneriānu, 3. augustā koncertzāle Cēsis un Cēsu Mākslas festivāls klausītājus aicina uz Riharda Vāgnera tetraloģijas Nībelunga gredzens noslēdzošās operas Dievu mijkrēslis koncertatskaņojumu

Arī šovasar Cēsis pulcēs Eiropas spožākos Vāgnera repertuāra solistus, tiem pievienosies Valsts Akadēmiskais koris Latvija, bet nemainīga vērtība būs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un tā mākslinieciskais vadītājs Tarmo Peltokoski – kaislīgs Vāgnera mūzikas cienītājs.

Riharda Vāgnera opera Dievu mijkrēslis ir ilgus gadus lolotā Bühnenfestspiel jeb cikla Nībelunga gredzens Trešā diena jeb ceturtā, ciklu noslēdzošā opera.

Zigfrīds, nezinādams Hāgena viltu, iemalkojis aizmirstības dzērienu, un tādējādi no viņa atmiņas zudusi visa pagātne – zudusi arī Brinhilde un mīļotajai dotais zvērests. Aizmirstībā Zīgfrīds karsti iemīl jaunā karaļa Guntera skaisto māsu Gutrunu, savukārt vientuļajam Gunteram ir gatavs atvest uguns liesmu apņemtajā klintī mītošo Brinhildi, lai steigšus svinētu kāzas. Aizvainota un sāpināta Brinhilde nībelunga dēlam Hāgenam vaļsirdīgi atklāj Zīgfrīda noslēpumu –,un viņš varonim nāvējoši mugurā triec zobenu. Brinhilde saprot: traģisko notikumu cēlonis ir lāsts, kas reiz nācis pār Gredzenu. Ļaunuma un viltus spēkus var uzvarēt vien nāve, savukārt gredzens jāatdod nārām upes dzelmē, un pasauli pārņems ilgi gaidīts miers.

Koncertatskaņojumā piedalīsies pasaules vadošie operu solisti, kas šobrīd atrodas savas karjeras augstākajā punktā: Zīgfrīda lomā – Mīkaels Veiniuss (Zviedrija), kurš bija izcils Zīgmunds operas Valkīra Cēsu koncertuzvedumā 2019. gadā, savukārt pērn – pārliecinošs titullomas atveidotājs operā Zīgfrīds Cēsīs. Brinhildes lomā šogad debitēs dāņu soprāns Trīne Mellere (Dānija), kas aktīvi piedalās Vāgnera operu iestudējumos kopš 2022. gada un par Brinhildes lomu operā Valkīra Dānijas Karaliskās operas iestudējumā apbalvota kā gada labākā dziedātāja. Nībelunga Alberiha dēla – Hāgena – lomu dziedās viens no pieprasītākajiem Vāgnera lomu atveidotājiem – bass Ains Angers (Igaunija), savukārt Gunters būs baritons Bogdans Baču (rumāņu baritons no Vācijas), kurš dzied lielākajos Eiropas opernamos un 2019. gadā viesojās Latvijā Rīgas Operas festivāla Galā koncertā. Līdzās viņiem – atzīti Latvijas operas mākslinieki: Gutrunes, Trešās nornas un Reinas meitas Voglindes lomas dziedās soprāns Liene Kinča, valkīras Valtrautes lomā iejutīsies Frankfurtes operas soliste mecosoprāns Zanda Švēde, nībelunga Alberiha lomu iedzīvinās baritons Armands Siliņš, Pirmā norna un Reinas meita Floshilde būs mecosoprāns Irma Pavāre, savukārt Otrā norna un Reinas meita Velgunde – soprāns Aira Rūrāne.

Dievu mijkrēšļa koncerttskaņojumā Cēsīs pie LNSO diriģenta pults stāsies orķestra mākslinieciskais vadītājs, soms Tarmo Peltokoski. Viņš vairākkārt uzsvēris, ka Riharda Vāgnera mūzika viņam nozīmē ļoti daudz, un šī būs otrā reize, kad jaunajam diriģentam būs iespēja to uzvest Cēsīs.

"Esmu sajūsmināts un ārkārtīgi priecīgs par iespēju šovasar atgriezties Cēsīs ar Vāgnera Gredzena cikla noslēdzošo operu Dievu mijkrēslis. Ir aizraujoši turpināt šo piedzīvojumu Vāgnera pasaulē kopā ar manu orķestri un latviešu klausītājiem, kuri, tāpat kā es, mīl Vāgnera mūziku. Dievu mijkrēslis ir īsts operas milzis – četrarpus stundas meistarīgas mūzikas un īsta grieķu traģēdija uz skatuves. Gredzena drāma – dievu un punduru konflikts, Reinas meitas un ļauni pūķi – nonāk mūsu pasaulē, pie normāliem cilvēkiem, sabiedrībā. Šai Vāgnera operu ciklā ielikts absolūti viss, un es to mīlu gandrīz vairāk par visu pasaulē. Tas ir kā ēst seškārtīgu burgeri – protams, tiem, kuriem tādas lietas iet pie sirds. Es gribētu aicināt visus uz Cēsīm, lai baudītu šo vareno šedevru, tik reti atskaņoto, taču neaptverami ģeniālo darbu – tas būs neaizmirstami!" par gaidāmo mūzikas notikumu saka diriģents Tarmo Peltokoski.

Riharda Vāgnera opermūzikai saknes Cēsīs kļūst arvien stiprākas – 2019. gada jūnijā koncertzāles Cēsis piecu gadu jubilejā dzirdējām Valkīras pirmā cēliena koncertatskaņojumu, 2021. gada vasarā Cēsu pilsparka estrādē notika Riharda Vāgnera operas Valkīra trešā cēliena koncertuzvedums, savukārt 2022. gada vasarā atkal koncertzālē baudījām operas Tristans un Izolde koncertatskaņojumu, kas tika nominēts Lielajai mūzikas balvai kategorijā Gada koncerts. Savukārt pērnā gada operas Zīgfrīds koncertatskaņojums ieguva Lielo mūzikas balvu 2023 nominācijā Gada koncerts.

Cēsu Mākslas festivāls šovasar notiks no 13. jūlija līdz 24. augustam, programmā piedāvājot vairākas mākslas izstādes, koncertus, teātra izrādes un operas Dievu mijkrēslis koncertatskaņojumu. Pilna festivāla programma apskatāma www.cesufestivals.lv.

Biļetes uz operu “Dievu mijkrēslis” ir nopērkamas koncertzāles Cēsis kasē, Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilsesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labs starts. Intervija ar dziedātāju Etīnu Saulīti

"Mans vislielākais ieguvums ir Latvijas kontekstā – esmu pamanīta, par mani sāk interesēties. Tas nozīmē, ka aktīvāk varēšu sākt piedalīties Latvijas koncertdzīvē," pēc veiksmīgās dalības...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja