Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Dabas un civilizācijas sadursme Riharda Vāgnera Tanheizera jauniestudējumā Hamburgā

Hamburgas Valsts operā 24. aprīlī notika Riharda Vāgnera romantiskās operas Tanheizers pirmizrāde, kuru iestudējis teātra muzikālais vadītājs Kents Nagano kopā ar režisoriem Kornēlu Mundruco un Kerolainu Stontoni. Izrādes veidošanā piedalījušies divi latviešu mākslinieki – scenogrāfe Monika Pormale un videomākslinieks Rūdolfs Baltiņš

1845. gadā Drēzdenē pirmatskaņotais Tanheizers ir viena no agrīnajām Vāgnera operām, komponista nākamais darbs pēc Klīstošā holandieša. Pirmo reizi Hamburgā tā izskanējusi 1853. gadā. XIX gadsimta beigās Tanheizeru šeit diriģējis Gustavs Mālers. Līdz šim Hamburgas Valsts operā notikušas aptuveni 975 Tanheizera izrādes. Iepriekšējais iestudējums, ko veidojis diriģents Gerds Albrehts un Harijs Kupfers, demonstrēts no 1990. gada līdz 2015. gadam. 

Tanheizera jauniestudējums piedāvā mūsdienīgu, inteliģentu un estētiski augstvērtīgu stāsta interpretāciju, kuras pamatā ir dabas (pirmatnējo, mežonīgo instinktu) un civilizācijas (sabiedrības normu, rituālu un ierobežojumu) sadursme. Izrādē ir gan romantiska smeldze, gan ironiskas nianses, gan eksistenciāls skarbums. Darbība negaidīti sākas džungļos, kur Tanheizers dzīvo kopā ar mīlas dievieti Veneru, kura pārvalda noslēpumainu kopienu.

Tanheizera lomu dzied vācu tenors Klauss Floriāns Fogts. Foto – Brinkhoff/Mögenburg

Titullomu atveido viens no slavenākajiem varoņtenoriem Klauss Floriāns Fogts. Veneras partiju dzied mecosoprāns Tanja Ariane Baumgartnere, Elizabetes lomā debitē soprāns Dženifere Holoveja. Tīringas landgrāfu Hermani spēlē bass Georgs Cepenfelds, Volframu fon Ešenbahu – baritons Kristofs Pols. Spožu sniegumu demonstrē orķestris un koris maestro Kenta Nagano vadībā.

Šajā sezonā Tanheizeru Hamburgā varēs dzirdēt 1., 4., 8., 12. un 26. maijā, kā arī 5. jūnijā. Izrāde atgriezīsies uz skatuves 2023. gada maijā.

Vairāk par jauniestudējumu lasiet nākamajā KDi 5. maijā.  

Informācija: www.staatsoper-hamburg.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja