Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Decembrī Latvijā viesosies ģitāras virtuozs Laionels Luike

1. decembrī mūzikas namā Daile festivāla Rīgas Ritmi ziemas sesiju atklās izcilais un inovatīvais ģitārists Laionels Luike, informē festivāla pārstāve Anastasija Ivanova.

Ģitārists, kuru leģendārais džeza pianists Herbijs Henkoks nodēvējis par muzikālo gleznotāju, dzimis nabadzīgā ģimenē Rietumāfrikā. Mākslinieka specifiku veido viņa afrikāņu saknes, kuru ietekmi var dzirdēt unikālajā ģitārspēlē, dziedājumā un frāzēšanā. Luike ir izveidojis savu personīgo māksliniecisko skanējumu un vīziju, sapludinot afrikāņu ģitāras tradīciju ar džeza harmoniju, kā arī spēlējot instrumentu jaunā perkusīvā veidā, izmantojot neparastas tehnikas.

Laionels deviņu gadu vecumā sācis spēlēt perkusiju instrumentus, taču vēlāk, ietekmējoties no vecākā brāļa, sācis apgūt ģitārspēli. Iespējas bija ļoti ierobežotas – veselu gadu jaunais mūziķis krāja 50 dolārus, lai iegādātos pirmo ģitāru. Arī stīgas viņš mērcējis etiķī, jo jaunas dabūt bijis ļoti sarežģīti un dārgi. Kad tās tomēr nokalpojušas, viņš stīgu vietā izmantojis velosipēda bremžu kabeļus.

"Man ir divi muzikālie mantojumi – viens ir no maniem senčiem Āfrikā, kas caurvij manu mūziku, manu ķermeni un dvēseli, bet otrs – no rietumiem, no Eiropas un no ASV. Esmu svētīts ar dažādu pasaules valstu ietekmēm, un tās atspoguļojas manā mūzikā," stāsta Laionels Luike.

Sākotnēji Luike muzicējis afrikāņu popmūzikas stilā, taču pievērsies džezam, kad pirmo reizi izdzirdējis Džordža Bensona albumu. Mūziķis skolojies Parīzē, bet vēlāk Bērklija mūzikas koledžā ASV, piedalījies prestižajā konkursā Thelonious Monk Competition, kas ļāvis iegūt atzinību un atpazīstamību mūziķu vidū. Laionels ir uzstājies kopā ar tādiem pazīstamiem māksliniekiem kā Herbijs Henkoks, Terenss Blančards, Čārlijs Heidens, Grečene Parlato,Ričards Bona, Daiena Rīvza, Sting, Veins Šorters un daudziem citiem.

Koncertā Rīgā kopā ar mākslinieku uz skatuves kāps vēl divi izcili mūziķi – Roberto Kečeto ar ģitāru un Našīts Veits pie bungām.

Vairāk informācijas Rīgas Ritmi mājaslapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja