Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Džezs, flamenko un valši vienuviet

Jau trešo reizi notiek festivāls Leģendu parāde 2008


Kamēr vai visa Latvija dzīvo Dziesmu un deju svētku noskaņās, dažviet mūzikas baudītājiem tiek piedāvātas savādākas melodijas. Šīs nedēļas otrajā pusē Dzintaru koncertzālē notiks viens no neparastākajiem festivāliem - Leģendu parāde 2008. Festivāls notiek jau trešo gadu, un ir īpašs ar to, ka vienkopus pulcina visdažādāko žanru izpildītājus. Šogad kā festivāla viesi uzstāsies džeza mākslinieki, Johana Štrausa Vīnes orķestris, vairāki klasiskās mūzikas izpildītāji un arī flamenko balets.

Lielā džeza mazais gigants


Ceturtdienas vakarā festivālu atklās īsti džeza svētki - uz skatuves tiksies džezmeņi, kuriem savulaik aplaudējusi visa pasaule. Pasākuma ieskaņā uzstāsies Baltijas džeza trio. Tenora saksofona spēlētājs Raivo Tafenau un ģitārists Ains Agans no Igaunijas, kā arī pašmāju vokālists Laimis Rācenājs sniegs augstākās klases priekšnesumus, tiem sekos vakara kulminācija - uz skatuves kāps pasaules līmeņa zvaigzne, "lielā džeza mazais gigants" Džons Grifins un viņa Johnny Griffin Quartet. Lai arī Grifins augumā nav padevies, turklāt uzstāšanās laikā viņš gluži vai pazūd aiz ievērojamā izmēra tenorsaksofona, viņa spēlei turēties pretī nav iespējams. Palicis maz dzīvo džeza leģendu, unikālā "zelta laikmeta" piecdesmitajos gados aculiecinieku, un Grifins ir viens no tiem. Patlaban mākslinieks ir 80 gadu vecs, taču viņš joprojām ir lieliskā fiziskā formā un spīd uz skatuves ar tehniski strauju spēli, ko apvieno ar citu savu unikālo ieroci - pieredzi. Džonijs zina, kā likt savam saksofonam murrāt, rūkt, raudāt, čalot un maigi teikt mīlas vārdus… Lai klausītāji dzirdētu visu, ko spēj izdarīt džeza mūziķi, koncerta beigās paredzēta augstas klases džemsesija.

Vīnes un Spānijas ritmi


Piektdienas vakarā Dzintaru koncertzāles apmeklētāji varēs ļauties dzīvespriecīgajiem valšiem - tur uzstāsies Johana Štrausa Vīnes orķestris diriģenta Ūla Rudnera vadībā. Orķestris, ko izveidojusi komponistu Štrausu dinastija, ir labāko muzikālo tradīciju pārstāvis, kas ar savu daiļradi sekmē Vīnes valšu kultūras izplatību visā pasaulē. Pie diriģenta pults vienmēr stāvējuši slaveni diriģenti, Štrausa mūzikas speciālisti, un pēdējo desmit gadu laikā orķestri vada zviedru diriģents Ūle Rudners, Vīnes filharmonijas direktors. Orķestri 1820.gadā dibinājis Johans Štrauss vecākais, savukārt viņa dēla Johana Štrausa vadībā tas iekaroja pasaules slavu. Orķestris īpaši pielāgots Štrausu dinastijas mūzikai - tajā ir 42 mūziķi, tieši tas dalībnieku skaits, kuram pirms pāris gadsimtiem komponētas mazurkas, polkas un valši, tādejādi sniedzot iespēju noklausīties slavenos skaņdarbus tieši tādā skanējumā, kā tie savulaik skanējuši imperatoru galmos.

Sestdien, kad visa Jūrmala līksmos pilsētas svētkos, Dzintaros Galā koncertā Baltijas zvaigznes bērniem uzstāsies slavenākie Baltijas izpildītāji - igauņu operdziedātājs Mati Palms, Lietuvas operas soliste Irēna Milkevičūte un Latvijas augstākās klases pianists Vestards Šimkus. Līdz ar viņiem uz skatuves kāps arī talantīgi bērni no Krievijas un Baltijas valstu bērnunamiem un internātiem - gan vokālisti, gan instrumentālisti.

Krāšņā leģendu parāde noslēgsies svētdien ar Antonio Gadesa baletu uzvedumu - pirmajā daļā tiks uzvests balets Asiņainās kāzas, spāņu versija par Romeo un Džuljetu, savukārt otrajā daļā mākslinieki izdejos Flamenko svītu. Gadess bija pirmais, kurš sāka apvienot tradicionālo spāņu deju ar klasiskā baleta noteikumiem, un, tieši pateicoties viņam, flamenko kļuva par Spānijas vizītkarti.

***

Leģendu parāde 2008 Dzintaru koncertzālē


10.jūlijā plkst.19.30 Džonija Grifina kvartets

11.jūlijā plkst. 19.30 Johana Štrausa Vīnes orķestris

12.jūlijā plkst. 19.30 Galā koncerts Baltijas zvaigznes bērniem

13.jūlijā plkst. 19.30 Antonio Gadesa balets

Biļetes nopērkamas Biļešu Servisa kasēs, Reklamarket, Lielajā Ģildē, Rīgas cirkā, Dzintaru koncertzālē, Statoil degvielas uzpildes stacijās. To cena Ls 3-70.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja