Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Dziedātāja ar spēcīgu drāmas izjūtu. Iznācis soprāna Ermonelas Jaho debijas soloalbums

Kompānija Opera Rara, kura jau piecdesmit gadu nodarbojas ar reti atskaņotu un aizmirstu operu popularizēšanu koncertos un ierakstos, laidusi klajā izcilā albāņu soprāna Ermonelas Jaho debijas soloalbumu Anima Rara

Albums Anima Rara ir ierakstīts kopā ar Valensijas orķestri jaunā itāļu diriģenta Andreas Batistoni vadībā un ir veltīts repertuāram, kurā savulaik mirdzējis itāļu liriskais soprāns Rozīna Storkjo (1872–1945) – viena no izteiksmīgākajām verisma laikmeta māksliniecēm un viena no spilgtākajām personībām muzikālā teātra vēsturē.

Rozīna Storkjo bija pirmā titullomas izpildītāja Džakomo Pučīni operas Madama Butterfly pirmizrādē Milānā 1904. gadā. Detalizēti veidotais Ermonelas Jaho diska buklets iepazīstina ar Rozīnas Storkjo nopelniem opermākslā. Čo-Čo-sana ir arī viena no iecienītākajām Ermonelas Jaho lomām, kuru viņa ar panākumiem atveidojusi uz prestižākajām skatuvēm.

Albumā Anima Rara līdzās Madama Butterfly fragmentiem ir iekļautas ārijas no Leonkavallo Bohēmas, Maskanji Īrisas, Lodoletas un Drauga Friča, Masnē Safo un Manonas, Boito Mefistofeļa, Džordāno Sibīrijas, Verdi Traviatas un Katalāni Vallijas.

"Albumā pārstāvētais repertuārs ir daudzveidīgs, un to vieno emocionālā patiesība – dvēsele, ko atrodam mūzikā," materiāla izvēli komentē Ermonela Jaho. "Laika gaitā esmu pārliecinājusies, ka mana emocionālā patiesība ir atslēga, kas ļauj piekļūt klausītāju sirdīm. To arī esmu centusies iemiesot šajā ierakstā. Par Rozīnu Storkjo biju lasījusi Leonkavallo, Maskanji, Pučīni un citu komponistu biogrāfijās. Mani vienmēr ir interesējis, kas autoriem bija prātā un kādu balsi viņi iedomājās, kad sacerēja mūziku savu operu varonēm. Ar prieku atklāju, ka Rozīna ir bijusi tieši tāda māksliniece, kādai jābūt, lai iedzīvinātu šīs varones, – viņa bija īsts liriskais soprāns ar spēcīgu drāmas izjūtu," piebilst Ermonela Jaho. 

Emocionālais spēks, kaisles intensitāte un absolūta atdeve skatuves mākslai ir arī pašas Ermonelas Jaho raksturīgākās īpašības, kas padara viņas uzstāšanos par neaizmirstamu notikumu. Ermonela Jaho nevis spēlē, bet dzīvo uz skatuves, pašaizliedzīgi ļaujoties mūzikas un drāmas aicinājumam, – publika viņu dievina. Tagad, kad iespējas apmeklēt operteātri ir ierobežotas, šo drāmu var piedzīvot, arī klausoties Ermonelas Jaho albumu, kurš jau ir guvis cildinošas kritiķu atsauksmes.     

Informācija: ermonelajaho.com, opera-rara.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja