Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Dziesmu spēle Ventspils mūzikas spēka vairošanai

Ventspilī pirmizrādi piedzīvos unikāls projekts - Imanta Kalniņa septiņdesmitajos gados radītās simfoniskās dziesmuspēles No saldenās pudeles jauniestudējums diriģenta Aigara Meri muzikālajā vadībā un Margo Zālītes režijā.

Dziesmuspēles atdzimšana Ventspilī teātra namā Jūras vārti 30. jūlijā plkst.19 ir apliecinājums ventspilnieku vēlmei un varēšanai pašiem sadarbībā ar profesionālajiem Rīgas māksliniekiem radīt vērā ņemamu skatuves mākslas darbu.

"Imanta Kalniņa No saldenās pudeles uzvedums Ventspilī ir unikāla iespēja atgriezt pilnvērtīgai koncertdzīvei izcilu latviešu dziesmuspēles piemēru, piešķirot tai mūsdienīgu, laikmetīgu elpu," atklāj iestudējuma muzikālais vadītājs Aigars Meri.

"Manuprāt, Imants Kalniņš ir brīnišķīgi uztvēris Rūdolfa Blaumaņa literāro stilistiku, savukārt Jāņa Petera dziesmu teksti paplašina interpretācijas iespējas, tie ir kā tilts no pagātnes uz šodienu," uzskata Aigars Meri, kurš jau gadu vada kamerkori Ventspils, kuru pārņēmis no kolēģa Ivara Cinkusa. Pagājušā gada rudenī viņš izveidojis arī kamerorķestri uz mūzikas skolas bāzes, par koncertmeistariem iesaistot Rīgas mūziķus, bet ar emocionālu un fizisku saikni ar Ventspili - tādus, kuri nākuši no Ventspils vai kādreiz mācījušies Ventspils mūzikas skolā. Gan orķestris, gan koris ir aktīvi koncertējoši kolektīvi. Šo māksliniecisko vienību eksistence pilsētā ir pamats, kas darīja iespējamu izrādes tapšanu.

Imanta Kalniņa dziesmuspēles libretu pēc Rūdolfa Blaumaņa joku lugas No saldenās pudeles motīviem un ar Jāņa Petera sacerētajiem dziesmu tekstiem 1975. gadā veidoja Marga Tetere, kura kļuva arī par pirmiestudējuma režisori. Pirmizrāde, ko 1975. gada 23. decembrī Rīgas Operetes teātrī diriģēja Jānis Kaijaks, ieguva kritiķu un klausītāju atsaucību: visiem patika gan mūzika, gan daudznozīmīgie, tiem laikiem drosmīgie dziesmu teksti. Pēc Rīgas Operetes teātra likvidēšanas izrādi iestudēja Latvijas teātros kā lugu - dziesmas dziedāja aktieri, orķestri aizvietoja klavieres un instrumentāls ansamblis, bet partitūra un orķestra balsis iegūla Latvijas Nacionālās operas bibliotēkas arhīvā. Tagad jaunā skatījumā ar Andra Akmentiņa veidotu libretu dziesmuspēli piedāvās atraktīvs Latvijas Nacionālās operas solistu ansamblis. Galvenajās lomās - Inga Šļubovska, Ilona Bagele, Dace Volfarte, Annija Putniņa, Mihails Čuļpajevs, Rihards Millers, Guntars Ruņģis un Juris Jope. Ventspilnieki lepojas, ka uzvedumā iesaistīts kamerkoris Ventspils un Ventspils kamerorķestris.

Dziesmuspēles No saldenās pudeles pirmizrāde Ventspils 725. dzimšanas dienas svētku priekšvakarā ieskandinās plašu un daudzveidīgu programmu, kas pilsētā virmos no 31. jūlija līdz 2. augustam.

Šis gads pilsētai ir nozīmīgs ne vien kā 725. jubilejas gads, bet arī kā 25. gadskārta, kopš Ventspilī tiek svinēti Pilsētas svētki. (Ventspils ir pirmā pilsēta Latvijā, kas 1990. gadā aizsāka šo tradīciju. Svinot katru vasaru, sasniegti arvien jauni apmeklējuma rekordi, līdz pat 130 tūkstošiem viesu.)

Pilsētas svētki piedāvās gan iecienītas tradīcijas - svētku gājienu, ziedu paklāju festivālu, grāmatu svētkus, spēkavīru čempionātu, nakts dejas Reņķa dārzā u. c., gan arī jaunumus - pasaules garšas un mūzikas festivālu Garšvielas, vinila skaņuplašu tirdziņu u. c. Muzikālajā daļā - grupas Prāta vētra un Intara Busuļa koncertprogrammas, kā arī Latvian Blues Band un viesmākslinieces Džastinas Lī Braunas uzstāšanās. Svētku uguņošanu papildinās Raimonda Tigula speciāli Ventspils pilsētas svētkiem radīts skaņdarbs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja