Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Eimija Vainhausa

Jo trakāk, jo labāk. Tas ir slavenību kulta likums. 2007.gads šajā ziņā bija ražens, īpaši pateicoties trim jaunām sievietēm, kuras ieņem goda vietas uz skandalozo dīvu pjedestāla: Eimija Vainhausa (24), Lindsija Loena (21) un Britnija Spīrsa (26).

Zvaigznes uzkrītošā uzvedība vienmēr nozīmē efektīgu virsrakstu un reportāžu laikrakstā vai interneta blogā. Pēdējā laika digitālo tehnoloģiju attīstība vēl vairāk veicinājusi un barojusi slavenību kultu — filmēt un sūtīt failus uz YouTube vai citām vietnēm tagad var ikviens, tālab fanu un preses vajāto slavenību problēmas drīz vien nonāk publiskajā telpā. Publika ātri uzzina visu to, ko tai varbūt nemaz nevajadzēja zināt.

Nu, lūk, mēs tagad zinām visu par Lindsijas autoavārijām un atkarībām, par Britnijas noskūto galvu un zaudēto cīņu par dēliem, par Eimijas narkotiku pārdozēšanu un aizkustinošajām attiecībām ar cietumā nonākušo vīru. Tajā pašā laikā šīm tabloīdu karalienēm pieticis laika arī naudas pelnīšanai — bizness griežas visām. Loena joprojām demonstrē brīnišķīgas jaunas aktrises talantu filmā Džordžijas likums, Spīrsa ieraksta albumu Blackout, ko kritiķi vērtē augstāk par Kailijas Minogas jaunāko disku X, bet Vainhausa tiek nominēta sešām Grammy balvām.

KLIBIE ELKI

Apžēlot vai notiesāt? Kā slavenību nedarbi ietekmē mūsu dzīvi? Šī ietekme bieži vien tiek stipri pārspīlēta, liecina nesen veikta 11—18 gadu vecu britu meiteņu aptaujas rezultāti. Kamēr alkohols un narkotikas viņām joprojām šķiet valdzinošas, meitenes neglorificē ne Eimiju, ne Lindsiju, ne arī Britniju un neuzskata viņas par labiem piemēriem, kuriem līdzināties. Spīrsu 90% respondentu uzskata par nepievilcīgāko slavenību, Vainhausu un Loenu par nepievilcīgu nosauc 79% aptaujāto.

Aptaujas rezultāti patīkami pārsteidza atkarību speciālistus, pierādot, ka jauniešu auditorija tomēr spēj saglabāt veselo saprātu, reaģējot uz plašu zvaigžņu dzīves atspoguļojumu medijos, kas varētu padarīt alkohola un narkotiku lietošanu par normālu parādību. 42% meiteņu saka, ka viņām žēl skandalozu zvaigžņu, un uzskata, ka tām ir nepieciešama palīdzība, bet 40% norāda, ka skandalozas zvaigznes izskatās muļķīgi.

Vainhausa, Loena un Spīrsa ir superslavenības ar atšķirīgu personīgo dzīvesstāstu un pieredzi, bet šogad viņām bija daudz kopīga. Visiem skandāliem, kuros nonāca šīs jaunās sievietes, bija traģiska piegarša — viņu problēmas galvenokārt ir garīgas. Sekot līdzi ziņām par notikumiem dīvu dzīvē ir fascinējoši, bet baisi. Viņas vairs nespēj apstāties, un neviens nespēj viņas apstādināt.

Problēmu pirmsākumi visām trim ir līdzīgi — nespēja tikt galā ar savām vājībām un slavu, milzīgs sabiedrības spiediens un izkropļota realitātes sajūta. Un pēkšņi dumpinieču jautrība pārvēršas slimībā, kas nav ārstējama. Atceraties, cik reižu viņas bēgušas no rehabilitācijas klīnikām?

TĀ VISS SĀKĀS

"Paldies par tavu atbalstu un par to, ka atnāci mani paklausīties," šo autogrāfu Eimija man sniedza pēc koncerta Berlīnē, kas notika 2004.gada septembrī. Viņas rokraksts ir jocīgs un haotiski bērnišķīgs. Eimija toreiz vēl nebija tik populāra kā šobrīd. Viņa nebija tik tieva (bulīmija!), un viņai nebija tik elegantas frizūras. Bet viņai bija unikāla balss un iedzimta muzikalitāte.

Berlīnē Eimija izpildīja dziesmas no sava debijas albuma Frank, kas iznāca 2003.gadā. Jau toreiz uz skatuves viņa dzēra viskiju vai konjaku. Atšķirībā no citām slavenām meitenēm, kas ļāvās alkohola priekiem tikai tad, kad viņām bija vai nu ļoti labi, vai nu ļoti slikti, Eimijai vienmēr patika iedzert. Tā pa īstam iedzert. Anglijā vispār meitenes patērē vairāk alkohola nekā citu valstu iedzīvotājas. Jaunībā Eimija pievērsās arī zālītes pīpēšanai un tad nonāca līdz smagākajām narkotikām.

Dziedātāja neslēpa, ka lielāko baudu viņai sagādā sēdēšana Kemdenas (rajons Londonā) krogos, kur var uzspēlēt biljardu un klačot ar parastiem džekiem, kuri tepat netālu tirgo augļus un dārzeņus. Spoža zvaigžņu dzīve viņu neinteresēja (Eimija joprojām staigā ar viltoto Louis Vuitton somiņu), viņas ambīcijas bija tikai radošas. Eimija netiecās pēc naudas — varbūt tādēļ viņas mūzika bija tik godīga un valdzinoša. Viņai izdevās XXI gadsimtā pārnest autentisko 60. un 70.gadu soul, blūza un džeza skanējumu, papildinot to ar moderniem hiphopa ritmiem. Eimijas dziesmās ir gan humors, gan smeldze, gan sāpes, gan visādas neķītrības. Bet galvenais, ka tajās ir jūtama viņas personība. Gan uz skatuves, gan Londonas krogos viņa dzīvoja savu patieso dzīvi, neko netēlojot.

AR VISKIJA GLĀZI ROKĀS

Eimijas pērnā gada albumu Back To Black kritiķi un klausītāji sagaidīja ar ovācijām — ar viskija glāzi rokā Vainhausa nesaspringstot iekaroja visu pasauli, arī ASV tirgu. Kāpēc būtu jāsaspringst, ja mūzika ir tik laba? Eimija atzina, ka visas viņas dziesmas ir dziļi personiskas un autobiogrāfiskas. "Mūzikā es varu būt absolūti godīga. Dažreiz es pat negribu dziedāt vienu vai otru dziesmu, jo tā joprojām izraisa sāpes, bet man nav cita ceļa sacerēt dziesmas. Es rakstu par lietām, kurām emocionāli nevaru tikt pāri, un tad uzreiz jūtos labāk," viņa sacīja.

2007.gads viņas karjerā izrādījās veiksmīgākais, bet arī grūtākais. Viņa saņēma daudz prestižu balvu — Brit Award un MOBO (Music of Black Origin) Award kā labākā Lielbritānijas dziedātāja, kā arī mūziķu simpātiju balvu MTV Europe Music Awards ceremonijā. Decembrī viņa tika nominēta sešām Grammy balvām (pasniegšanas ceremonija notiks 2008.gada 10.februārī Losandželosā).

Tajā pašā laikā Eimija kļuva slavena ar koncertu atcelšanu, lai gan tie visi parasti ir izpārdoti. Pavasarī viņa pēdējā brīdī atcēla divus šovus Londonā, vēlāk atklādama, ka, dzērumā krītot, nolauzusi sev priekšzobu. Citreiz negadījums notika tieši uz skatuves, kad Eimija izvēmās priekšnesuma laikā.

Tas viss kļuva pa viņas tēla daļu — tikpat spilgtu kā biezā grima kārta uz sejas. Eimijas tēls iedvesmojis pat modes nama Chanel galveno dizaineru Karlu Lāgerfeldu — modelēm, kuras nesen Londonā notikušajā modes skatē demonstrēja tērpus no viņa jaunākās kolekcijas Maisons d'Art, grims un frizūras bija tieši kā Eimijai.

Vainhausu atbalsta un apbrīno daudzi slaveni mūziķi. Komponists Endrū Loids Vebers salīdzina viņu ar Ellu Ficdžeraldu un Edīti Piafu. Dziedātājs Prinss grib uzaicināt viņu pie sevis uz ASV pēc Ziemassvētkiem, lai kaut ko ierakstītu kopā. Džordžs Maikls jau sacerējis kompozīciju, ko vēlas iedziedāt tikai ar Eimiju, jo viņa ir "labākā vokāliste, kuru man nācies dzirdēt savā mūžā, un viena no labākajām dziesmu autorēm". Savu cieņu Vainhausai apliecinājuši reperi Jay–Z, Snoop Dogg un Ghostface Killah.

Eimiju dēvēja par skandalozā rokera Pīta Dohertija sieviešu reinkarnāciju, un viņas attiecībām ar tagadējo vīru Bleiku Fīlderu–Sivilu tika pievērsta tikpat milzīga uzmanība kā Dohertija mīlas dēkām ar Keitu Mosu.

CIETUMS UN MĪLESTĪBA

Vasarā Eimija tika nogādāta slimnīcā pēc narkotiku pārdozēšanas ("kokteilī" bija marihuāna, heroīns, kokaīns, ketamīns, ecstasy un alkohols). Uz dažām dienām kopā ar vīru viņa iestājās rehabilitācijas klīnikā — Eimija atkal bija spiesta atcelt koncertus un vizīti uz ASV. Oktobrī Norvēģijā Eimija un viņas vīrs pavadīja dažas stundas apcietinājumā un tika sodīti par marihuānas ievešanu valstī, glabāšanu un lietošanu.

Lielāko triecienu dziedātāja pārdzīvoja novembrī, kad viņas vīrs, kuru viņa pašaizliedzīgi mīl, tika apcietināts uz apsūdzību pamata par smagu miesas bojājumu nodarīšanu, kā arī centieniem traucēt izmeklēšanai. 25 gadus vecais Fīlders–Sivils apsūdzēts par pērnā gada jūnijā notikušu uzbrukumu kādam Londonas kroga īpašniekam, bet pēc tam viņš kopā ar vēl trim vīriešiem mēģināja piekukuļot cietušo, lai tas atsauc apsūdzības un pamet valsti. Ja Fīldera–Sivila vaina tiks pierādīta, viņam var draudēt mūža ieslodzījums, ziņo britu prese.

Uzreiz pēc vīra apcietinājuma Eimijai sākās vērienīgākā Lielbritānijas turneja, taču jau pirmajā koncertā Birmingemā dziedātāja tika izsvilpta — viņa izskatījās piedzērusies un skatītājiem viņas sniegums šķita nepārliecinošs. Drīz Eimija paziņoja, ka turneja tiek atcelta: "Bez sava Bleika es nespēju uzstāties ar pilnu atdevi. Man ir ļoti žēl, taču nevēlos koncertēt bez entuziasma. Man patīk dziedāt. Mans vīrs man ir viss, un bez viņa tas vienkārši vairs nav kā agrāk." Pagājušajā nedēļā arī pati Eimija dažas stundas tika turēta apcietinājumā saistībā ar kukuļdošanas mēģinājumu, par ko viņas vīrs atrodas cietumā.

STŪRGALVĪGA KĀ ĀZIS

Decembra sākumā Eimijas māte Dženisa Vainhausa tabloīdā News of the World publicēja atklātu vēstuli meitai. "Daudzi cilvēki ir pārsteigti, kāpēc es neesmu atskrējusi pie tevis uz jebkuru viesnīcu, kur tu esi apmetusies, paņēmusi tevi līdzi un atvedusi uz mājām, lai sarūpētu tev karstu vannu un vistas zupu. Tas ir tāpēc, ka mēs ar tavu tēvu zinām, kāda tu esi, Eimij. Mēs gribam tev palīdzēt, bet, kamēr tu pati to negribēsi, kamēr pati pie mums neatnāksi, visam, ko mēs darīsim, nebūs nekādas nozīmes. Pat kad tu biji piecus gadus veca meitenīte ar rozā vaigiem, kura dziedāja pie spoguļa ar ķemmi rokā, tu biji stūrgalvīga kā āzis. Vai tu to atceries?" raksta Eimijas māte. Viņa norāda, ka tieši ģimene vienmēr bijusi Eimijas laimes avots — "tā ir daļa spēcīgas ebreju tradīcijas, kurā tu biji audzināta". "Lai gan tu esi superzvaigzne, tu neesi supersieviete. Tu domā, ka esi pietiekami stipra, lai pati tiktu pāri visam, kas notiek tavā dzīvē, bet tas tā nav, mīļumiņ," piebilst māte.

Jau vasarā ar publisku paziņojumu nāca Eimijas vīratēvs Gils Fīlders–Sivils, kurš aicināja dziedātājas fanus nepirkt viņas albumus, kamēr viņa kopā ar Bleiku neuzsāks ārstēšanās programmu (fani nepiekrita — Back To Black šogad ir visvairāk pārdotais albums Lielbritānijā, jau realizēti ap 1,5 miljoniem eksemplāru). Šo iniciatīvu atbalstīja arī Eimijas tēvs Mičs, kuram ir ļoti labas attiecības ar meitu.

Eimijas nākotne šobrīd ir neskaidra. Viņa ir izmisumā. Eimija plānoja atgriezties studijā, lai sāktu darbu pie jauna albuma, taču diez vai tas notiks tuvākajā laikā. Vasarā viņa teica, ka būtu gatava pamest mūziku: "Es lepojos ar albumu Back To Black, un tas ir viss. Jā, man ir talants, bet es neesmu radīta, lai dziedātu. Es esmu šeit, lai būtu sieva un māte un rūpētos par savu vīru. Man patīk tas, ko es daru, bet mūzika man nav ne sākums, ne beigas."

EKSOTISKS MEDĪBU OBJEKTS

Drū Berimora, Rivers Fīnikss, Makolejs Kalkins un tagad Lindsija Loena — daudzas jaunas slavenības ir aizrāvušās ar narkotikām un alkoholu. Rivers Fīnikss 23 gadu vecumā mira no pārdozēšanas, Makolejs Kalkins ir aizmirsts, bet Drū Berimora izārstējās, izstaro skaistumu un optimismu un ir veiksmīga aktrise un producente. Lindsija Loena patiesībā ir ļoti laba aktrise, kura savu talantu apliecināja jau 11 gadu vecumā, ģimenes filmā Dvīņu sazvērestība tēlojot dvīnes — divas dažādas personības. Lielākie komerciālie hiti ar Lindsijas piedalīšanos bija filmas Trakā piektdiena un Nekrietneles.

Pēdējos gados viņa filmējās nopietnākos kinodarbos, taču Holivudā valda konservatīvi raksturi — studijas un producenti nav ieinteresēti sadarboties ar jauno aktrisi, kura aizraujas ar aizliegtām vielām, jo tas var negatīvi ietekmēt filmas izrādīšanas rezultātus. Ja Lindsija nespēs sevi savaldīt, tad Holivuda var viņu izraidīt.

Loenai jau bija nopietnas problēmas, kad viņa kavēja filmu uzņemšanu. 2006.gada jūlijā kinostudijas Morgan Creek Productions prezidents Džeimss Robinsons nosūtīja Lindsijai un citiem filmēšanas grupas dalībniekiem vēstuli, kurā izteica aktrisei rājienu par to, ka viņa ar kavēšanos ierodas filmas Džordžijas likums uzņemšanas laukumā. Kā galveno kavēšanās iemeslu viņš norādīja "trakulīgo ballēšanos".

Cits studijas vadītājs bija skarbāks: "Losandželosā ir bāri, kas apkalpo mazgadīgas zvaigznes. Holivudai ir nepārvarama tieksme pārvērst aktierus bērnus par produktiem. Tas viss kopā ar XXI gadsimta mediju kultūru padarīja Loenu un citas slavenības par eksotiskiem medību objektiem, kas tiek turēti zibspuldžu apgaismotajos būrīšos."

Pēdējos četros gados Lindsija izraisīja vismaz četras autoavārijas Kalifornijā, divas reizes tika aizturēta aizdomās par auto vadīšanu alkohola reibumā un neatļautu narkotisko vielu glabāšanu. Aktrise vismaz trīs reizes šogad iestājās rehabilitācijas klīnikā. Viņa stāstīja par saviem ēšanas traucējumiem un ballējās bez apakšveļas ar Parisu Hiltoni un Britniju Spīrsu. Loena apmeklēja Anonīmo alkoholiķu sanāksmes un Venēcijas kinofestivālu, kā arī paspēja ierakstīt divus mūzikas albumus — viņas enerģiskumu var apskaust.

MĀTE AR NOSKŪTO GALVU

Britnijai Spīrsai šogad negāja visai spoži, bet viņai izdevies papildināt savu klasisko fotoattēlu galeriju (centrālo vietu tajā ieņem Deivida Lašapela fotogrāfiju sērija žurnālam Rolling Stone, kur Britnija redzama apakšveļā savā bērnu istabā blakus rotaļlietām) — Britnija ar noskūto galvu bija viens no pieprasītākajiem šāgada attēliem. Nemierīgā dziedātāja arī ārstējās rehabilitācijas klīnikā un apmeklēja Anonīmo alkoholiķi sanāksmes, rīkoja izģērbšanos publiskās vietās, oficiāli izšķīrās no vīra Kevina Federlaina un beidzot zaudēja aizbildniecību pār viņu diviem dēliem.

Britnijas uzstāšanās MTV Video Music Awards ceremonijā Lasvegasā izvērsusās par katastrofu, taču dziesma Gimme More tomēr kļuva par starptautisko hitu, savukārt drīz pēc tam iznākušais albums Blackout pārsteidza kritiķus ar mūsdienīgo un pārliecinošo skanējumu.

Nākamgad gaidīsim pārsteigumus no Britnijas jaunākās māsas Džeimijas Linas, kura arī sagādājusi ģimenei jauku Ziemassvētku dāvaniņu — pirms dažām dienām intervijā žurnālam OK! publiski paziņoja par savu grūtniecību. Džeimijai Linai ir tikai 16 gadu. Britnija pirmo hitu laidusi klajā 17 gadu vecumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja