Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Foto: Noslēdzies mūzikas festivāls Rīgas ritmi 2022

Noslēdzies 22. starptautiskais improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāls Rīgas ritmi.

Tas norisinājās vairākās galvaspilsētas vietās no 29. jūnija līdz 2. jūlijam, kad Rīgā uzstājās džeza grandu supergrupa Modern Standards Supergroup ar  Billiju Kobhemu (Billy Cobham) un Rendiju Brekeru (Randy Brecker) sastāvā, globālās mūzikas apvienība Ayom no Portugāles, amerikāņu dziedātājs Klarks Bekhems (Clark Beckham), grupa Very Cool People ar dziedātāju Paulu Saiju, britu dziedātājs, multiinstrumentālists Xantoné Blacq un citi kolorīti mākslinieki.

Spilgtākais festivāla brīdis bija Modern Standards Supergroup koncerts, kurā kopā uzstājās piecas pasaules džeza zvaigznes – bundzinieks Billijs Kobhems, trompetists Rendijs Brekers, saksofonists Bils Evanss (Bill Evans), pianists Nīls Lan Dokijs (Niels Lan Doky) un basists Linlijs Marta (Linley Marthe). Lai arī mūsdienu pophitus džeza aranžējumos izpildošā projekta vadītājs ir godalgotais dāņu klavierģēnijs Nīls Lan Dokijs, saprotami, ka visvairāk publiku piesaistīja tieši leģendārā bundzinieka Billija Kobhema un ne mazāk leģendārā trompetista Rendija Brekera viesošanās Latvijā. Supergrupas koncertu apmeklēja arī daudzi pašmāju mūziķi, ieskaitot Maestro Raimondu Paulu, Zigmaru Liepiņu, Aivaru Hermani un vēl citus, kuru vērtējums bija viennozīmīgs – visaugstākās klases džezs mūsu pašu festivālā Rīgas ritmi.

"Katra uzstāšanās mums ir liels notikums," uzsvēra Billijs Kobhems. "Īpaši pēc pandēmijas laika. Tādēļ vienmēr ir milzīgs prieks uzspēlēt tik skaistā vietā, tik atsaucīgai publikai."

Par spilgtu skatuves šovu parūpējās starptautiskā globālās mūzikas apvienība Ayom no Portugāles, gan vizuāli, gan audiāli meistarīgi sajaucot kopā ietekmes no Brazīlijas, Āfrikas un Vidusjūras valstu muzikālajām tradīcijām. Kolorītākā grupas Ayom dalībniece ir tās vadītāja – vokāliste un perkusioniste Žabu Moralesa, kura koncerta beigās nodemonstrēja galvu reibinošus brazīļu frevo dejas stila trikus, bet uzstāšanās dienas rītā Latvijas Radio 1. studijā kopā ar kolēģiem sniedza arī ekspresīvu meistarklasi Latvijas mūzikas studentiem.

"Mēs vienmēr cenšamies atrast tiešu saikni ar publiku bez kaut kādām iedomātām robežām," teica Žabu Moralesa. "Mums nevajag saprast vienu valodu. Pietiek sakonektēties caur mūziku un ritmu. Un šī sakonektēšanās vienmēr ir kaut kas maģisks. Bijām tiešām priecīgi uzstāties lieliskajai publikai Rīgā!"   

Pārliecinošu koncertu festivālā Rīgas ritmi sniedza arī amerikāņu dziedātājs un dziesmu autors Klārks Bekhems, kurš arīdzan bija viens no meistarklašu vadītājiem, un apliecināja savu talantu un skatuvisko harismu par visiem simts procentiem. Jau tradicionāli festivālā jaunu dziesmu programmu piedāvāja arī latviešu džezfanka grupa Very Cool People. Šoreiz kopā ar kopā ar jauno un daudzsološo dziedātāju Paulu Saiju.  

Šie festivāla koncerti notika ainaviskajā Rīgas Doma dārzā, savukārt vēl viena skatuve bija izvietota citā lieliskā lokācijā – mākslas centrā Noass uz AB dambja. Tur darbojās džeza izdevniecības Jersika Records kūrētā skatuve Jersika Stage. Ar neparastiem, eksperimentālākiem priekšnesumiem skatītājus pārsteidza klavesīniste un klavicimbaliste Ieva Saliete un psihedēliskā džezroka apvienība Psychosis Amoralis, bet par lieliskai džeza un fanka ballītei pietuvinātāku atmosfēru parūpējās amerikāņu bundzinieks, konkursa Riga Jazz Stage 2022 laureāts Domo Brančs (Domo Branch), Hammond ērģeļu pārvaldītājs Atis Andersons ar savu trio, neo-fusion grupa Lupa, kā arī ekspresīvais britu džeza, fanka un soulmūzikas dziedātājs un multiinstrumentālists Zantonē Bleks (Xantoné Blacq) ar savu kvartetu.

"Mani visvairāk aizrāva tieši Jersika Stage koncerti, jo tā bija lieliska iespēja uzzināt vairāk tieši par Latvijas džeza skatuvi," teica Polijas Radio 2 galvenās džeza programmas veidotājs Tomašs Gregorčiks (Tomasz Gregorczyk). "Tāpat biju sajūsmā par enerģisko Very Cool People uzstāšanos.”

Festivāla oficiālie jam session kontrabasista Andra Gruntes trio vadībā norisinājās Riga Jazz Lounge bārā viesnīcā Radisson Blu Latvija. Tur notika arī lielisku itāļu mākslinieku koncerti, kuros uzstājās ģitārists Daniele Mammarella kopā ar latviešu kolēģi Reini Jauno, dziedātāja, Riga Jazz Stage 2022 laureāte Valentīna Fina (Valentina Fin) un ģitārists Filippo Ieraci.

Festivāla programma tiks turpināta arī rudens sesijās Art of Riga Jazz Latvijas Radio 1. studijā. Jau zināms, ka 11. novembrī Rīgā uzstāsies spāņu dziedātāja un tromboniste Rita Pajesa (Rita Payés). Plašāka informācija par festivālu pieejama mājaslapā rigasritmi.lv.

Festivāls Rīgas ritmi 2023 notiks no 6. līdz 8. jūlijam.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja