Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Grupa Zāle izdod debijas albumu Viņa

Pēdējos gados par bieži lietotu terminu kļuvis mistiskais "neofolks". Ar to ierasts apzīmēt folka skanējumam līdzīgu pārsvarā akustisku, reizēm ar industriāliem elementiem papildinātu mūziku. Tas tiek kabināts klāt arī grupai Zāle.

Pašiem atbilstošāks gan šķiet Ilmāra Šlāpina dotais apzīmējums "neohipiji" - grupas dalībniecēm Martai Kreitusei un Sandrai Kaņepei bērnība pagājusi, klausoties Led Zeppelin. Kaut grupā tagad spēlē Tarass Kuzmenko, viens no trakulīgākajiem pašmāju hārdroka bundziniekiem, tās skanējums ir krietni maigāks. Līdzās balsīm dziesmās skan oboja, flauta, ģitāras, čells, vargāns, dūdas, kokle, basģitāra, vietām arī saksofons, sintezators un mazliet elektronikas, ko pievienojis albuma producents Uģis Vītiņš, kuram Zāle pateicīga par auklēšanos ar viņiem ieraksta laikā, kad arī izkristalizējies skanējums un papildinājies sastāvs.

Papīrs visu nepacieš

Marta savulaik dziedājusi īru mūzikas ansamblī The Rogues, bet pēdējos gados bija atlikusi mūziku malā. "Mums tas ceļš kopš bērnības tādiem līkločiem gājis - tu izdari miljons citu lietu un tad saproti, ko patiesībā gribēji un gribi darīt joprojām," saka Marta.

Pirms četriem gadiem youtube kanālā daudzus aizkustināja video, kurā pazīstamais dzejnieks Pēteris Draguns dzied dziesmu Bišu spiets, pats sevi pavadot uz harmonijas - ar rokas plēšām darbināma indiešu instrumenta. Dziesmas jaunā versija liek Zāles albumam Viņa noslēgties ar Raiņa apokaliptiskajiem vārdiem "Jau bites aizies tālē, un visas miņas irs".

Pēteris intervijā Radio Nabā ir teicis, ka dzeja un muzicēšana viņam esot divi atšķirīgi plauktiņi, bet nu jau Zāles repertuārā esot dažas dziesmas arī ar viņa vārdiem. "Dziedot var viskautko sadzejot, savukārt papīrs visu nepacieš. Bet man ir prieks par Martas tekstiem - tie ir arī lasāmi," kolēģi paslavē Pēteris.

Trausluma deficīts

Nav svarīgi, skolotas vai neskolotas, bet sieviešu balsis, kurās dziedot nav zudis tas šūpuļdziesmām tik nepieciešamais trauslais un nesamākslotais vieglums, kas liek justies labi, ir retums. Pasaules popmūzikā kā pirmās nāk prātā Nīna Pērsone no The Cardigans un Viktorija Bergsmane no The Concretes. Abas zviedrietes. No latviski dziedošajām aizvadītajās desmitgadēs - Nora Bumbiere un Ilona Bāliņa. Abas izpildīja Dūdieviņu, un varbūt tieši šī Imanta Kalniņa agrīnā dziesma izceļ sieviešu balsu burvību ziemeļvalstīs, kur bez vasarām pazīst arī ziemas, un, tāpat kā savs karsts temperaments raksturīgs mūžam siltajām zemēm, ziemeļvalstīm atbilstošāks šķiet maigi relaksējošs dziedājums. Vēlākajos gados kam tādam pietuvoties spējušas Ieva Mazvērsīte un Anete Kozlovska. Nu šis saraksts jāpapildina ar Martu Kreitusi. Īpaši pateicoties dziesmai Mašīnīte, kas gan stipri atšķiras no pārējām.

Kamēr nav atšālējušās

Sākumā neesot bijusi doma par veselu albumu, bet atsevišķām dziesmām, tāpēc tās sanākušas tik dažādas. No meditatīvām līdz rotaļīgām. Nu jau tapušas jaunas. "Vajag dziesmas būvēt, kamēr tās nav atšālējušās un pašiem vēl patīk. Katrs jauns gabals, ko uztaisām, mums ir vismīļākais. Vērts izmantot šo mirkli, lai tur var ielikt to kaifu, nevis sagaidīt, kad tas jau apnicis," tā Marta.

Vienai no jaunajām dziesmām domāts piesaistīt reperi, jo teksts to prasa, un Marta ar Sandru esot noklausījušās neskaitāmus hiphopa māksliniekus, meklējot atbilstošāko kandidātu. Tas esot tikpat grūti kā Literatūras gada balvas ceremonijas noslēgumā spēlēt Inokentija Mārpla dziesmu Revolucionārs. Piekrituši to darīt un tad sapratuši, cik tas grūti, - skanējis drausmīgi. Mēģinājuši to spēlēt visvisādās melodijās no Nirvanas līdz Kalniņa Dzeguzes balsij, līdz atraduši to nervu, lai pašiem nebūtu kauns. Dziesmas nobeigums "mūs nopirkt nevar" papildināts ar Sandras monologu, ka tomēr var, pievienojot arī telefona numuru un summu. Numurs neesot īstais, atzīstas Marta, bet Pēteris piebilst, ka summa gan esot reāla.

Zāles tuvākie koncerti būs festivālā Laba daba, dziesminieku saietā Piebalgā un festivālā Menuo Juodaragis Lietuvā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja