Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Īlē norisināsies vijolnieces Kristīnes Balanas koncerti

Akustiskajā koncertzālē Īle (Īles luterāņu baznīcā) jūlija sākumā norisināsies izcilās vijolnieces Kristīnes Balanas koncertprogramma, kurā izskanēs visas visas Johana Sebastiana Baha solo partitas un sonātes vienā programmā, divās dienās.

Īles baznīca pirmo reizi rakstos pieminēta 1682. gadā, Bahs dzimis 1685. gadā, vijoli, ko spēlēs Kristīne, Stradivari izgatavojis 1694. gadā. Tā vien šķiet, ka šāda tikšanās mūzikā jau bija ieplānota pirms vairāk kā 300 gadiem. Dievnams atdzimis un paralēli sakrālai, dzīvo arī koncertzāles dzīvi; vijole jau gadsimtiem dzīva, jo nemitīgi kopta un spēlēta; Baha mūzika Kristīnes Balanas interpretācijā iemieso vēsturisko mūzikas attīstības ceļu ar šodienai raksturīgāko interpretācijas virtuozitāti un sajūtu dziļumu.

Kristīne Balanas: “Baha mūzika man ir īpaši tuva. Tajā var iegrimt dziļi, dziļi un tad atrasties jaunā dimensijā, var viegli rotaļāties vai nebeidzami ilgoties. Tās nerimstošā kustība un labi bruģētais ceļš vienmēr nes tālāk uz priekšu.” Spēlēt visas partitas un sonātes ir izaicinājums jebkuram vijolniekam, tās kopā spēlētas pārsniedz piecas stundas, tāpēc mūzikas baudītājiem, kas grib piedzīvot pilnu ciklu jārēķinās ar diviem pilniem vakariem Īlē.
 

Pirmā daļa 5. jūlijs plkst. 20.00
Sonāte Nr. 1 Sol minorā, BWV 1001
Partita Nr. 3 Mi mažorā, BWV 1006
Sonāte Nr. 3 Do mažorā, BWV 1005

Otrā daļa 6. jūlijs plkst. 20.00
Sonāte No. 2 La minorā, BWV 1003
Partita Nr. 1 Si minorā, BWV 1002
Partita Nr. 2 Re minorā, BWV 1004

 

Biļetes www.bilesuparadize.lv.
Iespēja iegādāties vienas vai divu dienu biļetes.
 

 

Koncerti un meistarklase notiek, pateicoties “Zemgales vēsturiskās zemes kultūras programmas 2024’’ un Dobeles novada pašvaldības atbalstam.

 

Vijolniece Kristīne Balanas

Laikraksts The Times raksturojis latviešu vijolnieci Kristīni BALANAS kā “žilbinoši virtuozu” mūziķi. Viņa ir viena no visstraujāk plaukstošajiem talantiem uz pasaules skatuvēm. Latvijas Lielās mūzikas balvas 2018 laureāte kategorijā “Gada jaunais mākslinieks”, 3. vietas ieguvēja Starptautiskajā ARD mūzikas konkursā, Spānijas karalienes Sofijas balvas Fundacion Excelentia Young Talent saņēmēja.

Kā soliste Kristīne ir uzstājusies kopā ar Londonas Karalisko filharmonisko orķestri, Bavārijas Radio simfonisko orķestri, Parīzes kamerorķestri, RTÉ Nacionālo simfonisko oķestri, Izraēlas Camerata Jerusalem, Tatarstānas Nacionālo simfonisko oķestri, Sičuaņas simfonisko oķestri, Eiropas Savienības simfonisko oķestri, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Polijas kamerfilharmonijas orķestri, Sinfonietta Rīga, Cardiff Sinfonietta, Sendajas filharmoniķiem, Liepājas simfonisko oķestri un citiem, sadarbojoties ar tādiem diriģentiem kā Ainārs Rubiķis, Rorijs Makdonalds un Gads Kadošs. Muzicējusi Vācijā, Itālijā, Izraēlā, Latvijā, Grieķijā, Francijas Radio festivālā Monpeljē kopā ar savu māsu čellisti, kā arī Lielbritānijā, kur viņa ir rezidējošā māksliniece Prestīnas festivālā, arī tādās prestižās koncertzālēs kā Berlīnes filharmonija, Southbank Centre, Kārnegi zāle u.c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labs starts. Intervija ar dziedātāju Etīnu Saulīti

"Mans vislielākais ieguvums ir Latvijas kontekstā – esmu pamanīta, par mani sāk interesēties. Tas nozīmē, ka aktīvāk varēšu sākt piedalīties Latvijas koncertdzīvē," pēc veiksmīgās dalības...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja