Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Latvijas Radio koris dodas koncertturnejā uz Nīderlandi un Beļģiju

Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā no 9. līdz 17. oktobrim dodas koncerttūrē uz Nīderlandi un Beļģiju. Astoņos koncertos, kas izskanēs prestižās koncertzālēs Amsterdamā, Hāgā, Eindhovenā, Brigē un citās pilsētās, atskaņojot vairākas koncertprogrammas. Latvijas Radio kora koncertturneju rīko aģentūra Toccata Music Management.

Kā vēsta kora pārstāvji, koncertos skanēs viens no 20. gadsimta sakrālās mūzikas stūrakmeņiem – ģeniālā melodiķa Sergeja Rahmaņinova Vesperes, kurā iemiesots pareizticīgās baznīcas dvēseles kodols. Pasaulē lielu atzinību guvis Latvijas Radio kora veiktais Sergeja Rahmaņinova Vesperu ieskaņojums, ko prestižais izdevums Gramophone atzina par 2013. gada februāra labāko ierakstu, bet Amerikas radio stacija NRP to ievietoja 25 gada labāko albumu sarakstā. 2017. gada vasarā Latvijas Radio koris ar lieliem panākumiem debitēja slavenajā BBC Proms festivālā, atskaņojot tieši Rahmaņinova Vesperes.

Koncerttūrē iekļautas arī dižā 19. gadsimta simfoniķa Antona Bruknera sakrālās motetes, kurās komponists atklājis katoļu baznīcas vērtības, sakrālā ceļa atziņas, attiecības starp dievišķo un cilvēcīgi patieso. Izdevniecībā ONDINE Latvijas Radio kora ieskaņotais Antona Bruknera motešu albums izpelnījies slavas vārdus no tādiem izdevumiem kā Gramophone, BBC Music Magazine un Classica.

No latviešu mūzikas tiks atskaņota Pētera Vaska kora balāde Zīles ziņa – skaņdarbā iepretim neziņai par dzīvību, kara un iznīcības bailēm komponists pretstatījis dabas skaistumu un ilgas. Bet Ērika Ešenvalda pasaules slavu iemantojušais opuss Piliens okeānā veltīts Mātes Terēzes piemiņai un kalpošanas ceļam.

Skanēs arī skotu komponista, mūslaiku kormūzikas korifeja Džeimsa Makmilana Miserere. Emocionāli piesātinātais skaņdarbs suģestējoši ved cauri atkailinātai grēksūdzei Dieva priekšā, finālā mums dāvājot cerību un žēlastību. Arī Arvo Perts, būdams dziļi reliģiozs, koru darbos galvenokārt izmantojis sakrālos tekstus, tai skaitā Nunc dimittis, kas ir Svētā Simeona slavas dziedājums no Lūkas eveņģēlija.

No 20. gadsimta mūzikas koncertprogrammās iekļauti tādi skaņdarbi kā modernisma ģēnija Ģērģa Ligeti caurspīdīgais skaņu tīmeklis Lux aeterna, Francisa Pulenka veltījums sava tēva piemiņai Mesa Sol mažorā, Svena Dāvida Sandstrema Hear my prayer, O Lord, kas balstīts uz Henrija Pērsela kora darba ar tādu pašu nosaukumu un Olivjē Mesiāna Jēzus mūžības slavinājums no kvarteta Laika galam. To korim pārlicis Klitus Gotvalds, izmantojot paša Mesiāna dzeju par kvēlu ilgošanos pēc Jēzus, gremdējoties garīgas mīlestības varavīksnē un klusuma valstībā. Savukārt ukraiņu dzīvā klasiķa Valentīna Silvestrova Divas sakrālās dziesmas ir silta lirisma paraugs ar gaismas apspīdētu faktūru un caurspīdīgumu.

Īsi pirms šīs vērienīgās koncerttūres Latvijas Radio koris saņēma prestižo britu žurnāla Gramophone gada balvu par ierakstu John Cage. Choral Works (2022, Ondine) kategorijā Labākais kormūzikas albums.

Vairāk - radiokoris.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja