Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

LNSO stīgu kvartets atskaņos retus kamermūzikas dārgumus

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) stīgu kvarteta 3+1 koncertā Lielajā ģildē 11. februārī izskanēs Latvijā reti dzirdami kamermūzikas dārgumi, informēja orķestra pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska. 

Koncertā atskaņoto skaņdarbu autori ir ir ungāru Bēla Bartoks (1881–1945), kurš savu 1904. gadā pabeigto kvintetu uzskatīja par pirmo nozīmīgo darbu, no mācekļa perioda pārejot meistara pakāpē, un krievu Sergejs Taņejevs (1856–1915), kura 1911. gadā pabeigtais kvintets ir meistara pēdējais lielais opuss, pēc nozīmes gandrīz vai kamersimfonija.

Sergeja Taņejeva Klavierkvintets ir žanra klasika – monumentāls, daudzveidīgs kamermūzikas paraugs, kurā daudz skaistuma un cēla dramatisma. LNSO galvenais redaktors Orests Silabriedis saka: "Klausīties Taņejeva kvintetu nozīmē iesaistīties sarunā ar daudz pieredzējušu nevainojamas garīgās un ētiskās stājas cilvēku, kura talanta apmērs un savdabīgums līdz pat mūsdienām palicis komponista laikabiedru un tuvu kolēģu Čaikovska, Rimska-Korsakova u. c., kā arī viņa audzēkņu Rahmaņinova un Skrjabina ēnā. Tas ir gadījums, kad kristālskaidra dižuma priekšā tu nevis svinīgi sastingsti, bet atveries jaunai, būtiskai informācijai."

Ar šo koncertu kvartets 3+1 atzīmē piekto dzimšanas dienu. LNSO altu grupas koncertmeistars Arigo Štrāls un LNSO čellu grupas koncertmeistare Diana Ozoliņa ir ilggadēji kamermuzicēšanas partneri kopš orķestra Rīgas kamermūziķi laikiem. Abi LNSO spēles kvalitātes pīlāri jau piecus gadus apvienojušies vienā kvartetā ar jaunās paaudzes vijolniecēm, un šajā koncertā viņu sadarbības partneres būs Beāte Račko un Liene Neija-Kalniņa. Ar kvartetu 3+1 jau vairākkārt muzicējis jaunais, kamermuzicēšanai īsteni dzimušais pianists Edgars Tomševics, savukārt pirmoreiz kvarteta sadarbības partnere būs lieliskā vidējās paaudzes pianiste Sandra Jalaņecka. 

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, kopš šīs sezonas LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja