Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Man ir jākustas, lai spētu domāt

Dziedātāja, aktrise, komponiste, māksliniece Alvīne Pričarda pošas uz festivālu Arēna

Daudzpusīgā britu māksliniece – dziedātāja, aktrise, komponiste, vizuālā māksliniece un kuratore Alvīne Pričarda pošas uz Rīgu, lai kopā ar jaunās mūzikas ansambli BIT 20 uzstātos 15. jaunās mūzikas festivāla Arēna atklāšanas koncertā Lielajā ģildē 8. novembrī. Norvēģijā, Bergenā rezidējošais BIT 20 ir viens no vadošajiem mūsdienu mūzikas ansambļiem Ziemeļvalstīs, un Alvīne Pričarda kopš šīgada sākuma ir tā mākslinieciskā vadītāja.

Kaleidoskops Rīgā

Festivālā BIT 20 atskaņos programmu Kaleidoskops Rīgā, kurā dzirdēsim arī latviešu komponistu Gundegas Šmites un Andra Dzenīša skaņdarba tra(N)ce pasaules pirmatskaņojumus, kā arī jau agrāk tapušu Santas Bušs skaņdarbu. Ansamblis muzicēs arī kopā ar festivāla īpašo viesi, mūsdienu mūzikas leģendu, franču trombonistu un instrumentālā teātra meistaru Vinko Globokaru, kurš spēlēs un diriģēs savu skaņdarbu. BIT 20 atskaņo visplašāko mūsdienu mūzikas repertuāru un nebeidz pārsteigt ar konceptuālām koncertprogrammām un multimediāliem uzvedumiem. Ansambļa mērķis ir padarīt mūsdienu mūzikas sarežģīto valodu saprotamu un pieejamu visplašākajai publikai. Līdztekus starptautiskajai sadarbībai tas pasūta un ieskaņo norvēģu komponistu jaundarbus, turklāt veido arī īpašas programmas bērniem.

"Kad saņēmām uzaicinājumu uz festivālu, uzreiz jautāju par iespēju sadarboties ar latviešu komponistiem. Sazinājos skaipā ar vairākiem un apstājos pie trim. Es pati izpildīšu Gundegas Šmites Rain Songs. Nē, manu kompozīciju gan šajā koncertā nebūs. Varbūt nākamreiz?" Alvīne smejas. Alvīne Pričarda ir studējusi kompozīciju Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā un Bristoles Universitātē, iegūstot doktora grādu. Kā atskaņotājmāksliniece un komponiste viņa sadarbojusies ar daudziem pazīstamiem pasaules māksliniekiem, kā arī aktīvi darbojusies kā BBC Radio 3 programmu veidotāja. Uz Norvēģiju viņa pārcēlusies pirms astoņiem gadiem, atrodot tur gan dzīves draugu, gan domubiedrus mūzikā un laikmetīgajā skatuves mākslā.

Ievilina eksperimentā

Alvīne izstāsta, ka BIT 20 spēlē tikai jauno mūziku. Tajā ir 16 mūziķu, un šī ir visai internacionāla grupa. Līdzās norvēģu mūziķiem tajā spēlē latviešu altiste Liene Kļava un viņas dzīvesbiedrs, latviešu čelliste Agnese Rugēvica, amerikāņu perkusionists, amerikāņu un vācu vijolnieki, slovēņu mežradznieks, amerikāņu kontrabasists un tromponists. "Visi, izņemot mani, spēlē Bergenas Simfoniskajā orķestrī, taču šis orķestris reiz atskaņoja vienu manu opusu, kurš ilgst tikai vienu sekundi, bet sastāv no divām daļām – pa pussekundei. Tas ir visīsākais skaņdarbs manā mūžā."

Kā muzikāli neizglītotu parasto klausītāju ievilināt jaunās mūzikas pasaulē? Alvīne teic, ka tas nemaz nav grūti. "Ja iedosiet bērniem vai jauniešiem pavisam vienkāršus skaņurīkus, piemēram, sitaminstrumentus, elektroniku vai vienkārši papīra lapas un ļausiet viņiem radīt "savu mūziku", eksperimentēt ar skaņām, ieklausīties un sadarboties, viņi ātri vien to dara ar lielu aizrautību un sajūsmu. Viņi kļūst atvērti un jau pavisam citādi klausās un uztver laikmetīgās mūzikas koncertu. Jaunā mūzika ir ļoti plaša pasaule. Tā izaicina, un tas ir lieliski, jo mums dzīvē ir nepieciešami emocionāli un intelektuāli izaicinājumi."

Viņa pati skaņu pasaulē ir kopš bērnības. "Mans tēvs ir komponists un mamma – dziedāšanas skolotāja. Laižoties miegā, dzirdēju, kā vēlu vakaros tēvs, otrā istabā komponēdams, eksperimentēja ar skaņām. Dzimtajā Bristolē abas ar mazliet vecāko māsu, kura tagad ir aktrise, bieži muzicējām kopā ar tēvu. Tādējādi jaunā mūzika, eksperimentēšana ar skaņām man jau kopš bērnības bija ļoti dabiska, pierasta. Bērnībā daudz nodarbojos ar baletu, vēlāk ar citām dejas formām. Man ir jākustas, lai spētu domāt! Mēs esam kustībā visu laiku. Mums ir kājas, lai staigātu, un skaista gaita jau ir kustību māksla," uzskata Alvīne Pričarda.

Bergenas mērogs

Norvēģiju Alvīne iemīļojusi jau kā rezidējošā māksliniece (2003. un 2006. gadā). "Tur sastapu savu otro pusīti, ansambļa BIT 20 elektroniskās mūzikas izpildītāju Tūrolfu Tuestadu un pārcēlos dzīvot uz Bergenu, kur vispirms kļuvu par festivāla Boreales māksliniecisko vadītāju. Te ir brīnišķīga daba, svaigs gaiss un neliela, bet ļoti aktīva mākslas vide, kur visi sadarbojas. Londona man ir par lielu, agresīvu un smagu." Pērn kopā ar draugu viņa nodibināja muzikālā teātra kompāniju Neither Nor. Tajā top skatuves mākslas projekti, kuros "mūzika ir domāšanas veids, nevis tikai fons noskaņas radīšanai. Daudzveidība man ir nepieciešama. Man patīk strādāt ar visdažādāko materiālu – ar balsi, skaņām, improvizāciju, ķermeni, kustību, horeogrāfiju, telpu, gaismu, tekstiem, vizuālajiem tēliem, fotomākslu. Es tos neuztveru kā atsevišķus elementus. Man tie ir kopā, dabiski vienoti," viņa saka. Pēc uzstāšanās Latvijā Alvīne ar BIT 20 dosies uz festivālu Izraēlā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja