Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mocarts ir jāklausās Zalcburgā. Così fan tutte lakoniskā elegance un koncertprogrammu skaistums – šoreiz arī tiešsaistē

Zalcburgas festivāla programma nav iedomājama bez šajā pilsētā dzimušā Volfganga Amadeja Mocarta mūzikas. Zalcburgas festivāls šogad svin simtgadi, un par vienu no tā spilgtākajiem notikumiem ir kļuvis Mocarta operas Così fan tutte jauniestudējums

Izrādi Così fan tutte veidojusi diriģente Joana Malvica un režisors Kristofs Lojs. Viņiem bija jāņem vērā spēkā esošie ierobežojumi, tāpēc opera skan ar kupīrām (visas izrādes un koncerti šovasar Zalcburgā notiek bez starpbrīža, lai izvairītos no drūzmēšanās). Par jauno Così fan tutte versiju jūsmo gan publika, gan kritika. Tie skatītāji, kuriem nav iespējas apmeklēt festivālu klātienē, var pieslēgties kanāla Arte digitālajā platformā piedāvātajām pārraidēm no Zalcburgas. Arte arhīvā ir skatāms 2. augustā notikušās Così fan tutte pirmizrādes ieraksts (tas būs pieejams līdz 31. oktobrim).

Lakoniski elegantā iestudējuma galvenais spēks ir solistu vokālais sniegums un lomu dramatiskais piepildījums. Režisors Kristofs Lojs akcentē nevis Così fan tutte komisko efektu, bet drāmu un to, cik sarežģīta, sāpīga un juceklīga mēdz būt mīlestība. Operā, kas vēsta par jauno mīlnieku kvarteta nedienām, dzied soprāns Elza Dreisī (Fjordilidži), mecosoprāns Marianna Krebasa (Dorabella), tenors Bogdans Volkovs (Ferrando), baritons Andrē Šūens (Guljelmo), mecosoprāns Lea Desandra (Despina) un baritons Johanness Martins Krencle (dons Alfonso).

Joana Malvica ir pirmā sieviete Zalcburgas festivāla simt gadu vēsturē, kurai ir uzticēta jauniestudējuma muzikālā vadība. Šajā izrādē viņa emocionāli un pārliecinoši diriģē prominento Vīnes filharmonijas orķestri.  

Ar dažādām Mocarta mūzikas programmām festivālā uzstājas Zalcburgas Mozarteumorchester. To ieraksti ir atrodami Arte mājaslapā (viss saturs ir pieejams bez maksas). Vienu no izcilākajiem koncertiem Mozarteumorchester sniedza kopā ar diriģentu Džanluku Kapuano un soprānu Jūliju Ļežņevu – skanēja Mocarta simfonijas un darbi soprānam un orķestrim. Šo Zalcburgas orķestri jubilejas festivālā diriģē arī Endrū Mance (koncerts arte.tv būs skatāms līdz 8. novembrim), Aivors Boltons (līdz 4. novembrim) un Ādams Fišers (no 23. augusta).

Līdz 11. novembrim internetā varēs dzirdēt orķestra Camerata Salzburg, diriģenta Ingo Mecmahera un vijolnieces Patrīcijas Kopačinskas programmu (Ģerģs Ligeti, Francis Šūberts, Džons Daulends, Ģerģs Kurtāgs). 

Līdz 13. novembrim tiks pārraidīts maestro Daniela Barenboima un viņa dibinātā orķestra West-Eastern Divan (tajā spēlē jaunie mūziķi no Izraēlas, arābu valstīm, Turcijas, Irānas un Eiropas) koncerts. Daniels Barenboims Zalcburgā būs dzirdams arī kā pianists – viņš atskaņos Ludviga van Bēthovena 31. klaviersonāti un Variācijas par Diabelli tēmu (ieraksts būs pieejams no 24. augusta).

Bēthovenu 250 gadu jubilejā sveic arī pianists Igors Levits, kurš astoņos vakaros Zalcburgā interpretē trīsdesmit divas klaviersonātes (noslēguma koncerta tiešraide – 21. augusta vakarā; arhīvā ir atrodamas arī visas iepriekšējās cikla daļas).

Pianisma lielmeistars Andrāšs Šifs savā solokoncertā izpildīs Franča Šūberta un Leoša Janāčeka opusus (ieraksts būs pieejams no 25. augusta). Kamermūzikas cienītājiem ir jāredz pianistes Martas Argerihas un vijolnieka Reno Kapisona koncerts (no 20. augusta) – viņi spēlēs Ludviga van Bēthovena, Sezāra Franka un Sergeja Prokofjeva sonātes vijolei un klavierēm.   

KDi jau ziņoja, ka no 26. augusta internetā būs skatāms Vīnes filharmonijas orķestra un mecosoprāna Elīnas Garančas koncerts, ko diriģēs Kristiāns Tīlemanis (programmā – Riharda Vāgnera Vēzendonkas dziesmas un Antona Bruknera Ceturtā simfonija).

Arte mājaslapā līdz 30. oktobrim varēs noskatīties arī otru šā gada festivāla operas pirmizrādi – Riharda Štrausa Elektru diriģenta Franča Velzera-Mesta un režisora Kšištofa Varlikovska iestudējumā. 

Zalcburgas festivāls turpināsies līdz 30. augustam. 

Informācija: www.arte.tv, www.salzburgerfestspiele.at

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja