Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Mūžībā aizgājis Mārtiņš Freimanis

Ceturtdien, 27.janvārī ap plkst.1 naktī no šīs pasaules atvadījies mūziķis, aktieris, dzejnieks un komponists Mārtiņš Freimanis.  7.februārī viņam būtu palikuši 34 gadi. Mārtiņa dzīve aprāvās 33 gadu vecumā Latvijas Infektoloģijas centrā, kur viņš tika ievietots 18. janvārī pēc smagas elpvadu ceļu saslimšanas, informēja kompānijas “Mikrofona ieraksti” pārstāvis Guntars Račs.

“Mārtiņš bija viens no mūsu labākajiem autoriem,” portālam Diena.lv atzina G. Račs. Viņš arī pastāstīja, ka viņu pašu šī vēsts sasniegusi tikai šorīt, tādēļ pagaidām viņš nevar pastāstīt neko vairāk par atvadu pasākumiem, taču “Mikrofona ieraksti” noteikti tādus organizēs. “Apzināsim, kas viņam vēl no ģimenes palicis – pamāte, pusmāsa. Pārējie visi viņam bija draugi.”Mūzikas cienītāji 1994.gadā M.Freimani iepazina kā grupas “Tumsa” vokālistu, šogad grupa būtu svinējusi divdesmito pastāvēšanas  gadadienu, kā vēsta informācija grupas mājaslapā, 2011.gadā bijis ieplānots gan jauns albums, pēc kārtas septītais, kā arī vairāki koncerti. Kā pastāstīja Liepājas 1.Rokkafejnīcas pārstāve Maija Kalniņa, sestdien, 29.janvārī klubā "Pablo" bija plānots "Tumsas" jubilejas koncerts - kas notiks tā vietā pēc šī traģiskā notikuma, vēl nav izlemts. Taču pie Liepājas 1.Rokkafejnīcas Slavas alejā, pie ģitāras novietota Mārtiņa Freimaņa lielformāta fotogrāfija, pie kuras visi var novietot svecītes un ziedus M.Freimaņa piemiņai. Muzikālajai apvienībai kļūstot arvien populārākai, M.Freimanis sāka rakstīt dziesmas un to tekstus arī citiem izpildītājiem, to skaitā Laurim Reinikam, grupai “Putnu balle". L.Reinika pērn izdotais albums "Es skrienu" bija tapis ciešā sadarbībā ar M.Freimani. 2003.gadā M.Freimanis kopā ar Lauri Reiniku un Janu Key izveidoja grupu “F.L.Y”, kas uzvarēja Latvijas Eirovīzijas nacionālajā atlasē . Lai arī Eirovīzijas konkursā apvienība panākumus neguva, 2005.gadā ar viņa sarakstīto dziesmu “The War Is Not Over” duets Valters & Kaža Eirovīzijas starptautiskajā dziesmu konkursā ieguva piekto vietu. 2011.gadā Eirovīzijas nacionālās atlases pusfinālā grupa “Blitze” piedalās ar M.Freimaņa dziesmu “Hop”.2004.gadā klajā nāca M.Freimaņa dzejas krājums “Zālīte truša dvēselei”. M.Freimanis darbojās arī kā aktieris – uzmanību viņš guva pēc titullomas Liepājas teātra izrādē “Kaupēn, mans mīļais”, 2005.gadā viņš piedalījās Arvīda Krieva kinofilmā “Man patīk, ka meitene skumst”. Kopš 2007.gada M.Freimanis filmējās TV seriālā “Neprāta cena”, kas vēlāk pārtapa seriālā “UgunsGrēks”. 2011.gada 3.martā kinoteātrī notiks Arvīda Krieva jaunākās filmas "Dancis pa trim" pirmizrāde - tajā vienu no galvenajām lomām atveido M.Freimanis, portālu Diena.lv informēja režisors.

Pēc dažām nedēļām TV3 sāks demonstrēt seriāla “UgunsGrēks” jauno sezonu. Kā portālam Diena.lv pastāstīja televīzijas pārstāve Marta Zandersone, jaunā sezona vēl nav uzfilmēta pilnībā, taču visas uzfilmētās epizodes ar M.Freimaņa piedalīšanos tiks atstātas – par viņa atveidotā Otto turpmāko likteni vēl spriedīs scenārija autori.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIDEO

Noskaties un noklausies vienu no Mārtiņa Freimaņa pēdējiem veikumiem - duetu ar Krievijas dziedātāju Jūliju Čičerinu.

viedokļi

Elita Mīlgrāve, Mikrofona ierakstu valdes priekšsēdētāja
Man Mārtiņš ir kā personīgi tuvs draugs. Nu jau jāsaka – bija, kas ir šausmīgi. Viņš bija ārkārtīgi sirsnīgs cilvēks. Var visu ko domāt, runāt, kā tas izpaudās uz ārpusi, taču viņš bija ļoti radošs. Viens bija tas, ko viņš darīja ar Tumsu, bet ir vēl vesela bagāža ar to, ko viņš darījis kā komponists un dziesmu autors. Viņš bija pašā briedumā un varēja vēl radīt un radīt, kas viņa aiziešanu padara vēl traģiskāku. Pēdējā laikā viņš rakstīja ļoti skaistas dziesmas. Katrā ziņā, Mārtiņš sevi sadedzināja ļoti apzināti – tā viņš dzīvoja. Patiesā sirsnība un cilvēkmīlestība viņā bija kopā ar dziļu vientulību. Līdz galam cilvēkiem uzticēties viņš nevarēja, iespējams, sargāja sevi no vilšanās. Viņā iekšā darījās smagas lietas – dzīvesstāsts, vecāki, ģimene... Taču, kā visiem māksliniekiem, šīs sāpes bija kā dzinulis radīt, jo tieši sāpēs rodas dziļi mākslas darbi. Mārtiņa neviltotā mīlestība pret dzīvniekiem – iespējams, tā radās tieši no šīs vientulības cilvēku vidū.

Uldis Rudaks, mūzikas žurnālists:
Mārtiņa Freimaņa nāve Latvijas popmūzikai ir liels zaudējums. Viņa dziesmu rakstītāja talants parādījās arī citos muzikālos projektos, ne tikai Tumsā. Mārtiņš Freimanis bija lielisks melodiju autors. Var, protams, strīdēties par viņa izvēlēto tēlu vai izvēlēto žanru, taču savā žanrā viņš bija perfekts un neaizvietojams. Mūsu laikos jau vairs nav tādu lipīgu melodiju autoru. Kā cilvēks viņš aizrāvās ar bohēmu, tas arī, visticamāk, noveda viņu līdz šādam iznākumam. Sevi nesaudzēja, kā teica manā skolas laikā – dedzināja sevi. Mārtiņš arī kā aktieris bija spīdošs – ne velti viņu savās filmās izvēlējās klasiķis Arvīds Krievs. Ko tik visu viņš savā dzīvē nebija paveicis, jāatceras arī, ka Tumsas pirmsākumos viņš bija angļu valodas skolotājs.

Arvīds Berķis, grupa Blitze:
Ar Mārtiņu sadarbojāmies pirmā singla Bibliotekārs ierakstīšanā, arī Eirovīzijā piedalāmies ar viņa dziesmu. Mārtiņš Freimanis kā cilvēks bija ļoti labs un izpalīdzīgs, atsaucīgs, bet, kā jau mākslinieks – arī haotisks. Viņš uz visām lietām skatījās no citas, savējās puses. Arī viņa dziesmu rakstīšana bija fenomenāla – dziesmas tapa no tā, ko viņš redzēja apkārt, savienojot to ar savām sajūtām.

Mareks Bērents, grupas Tumsa menedžeris:
Plāni šim gadam mums  bija lieli – bija paredzēti koncerti Kijevā, Sanktpēterburgā, gribējām ierakstīt dziesmu kopā ar kādu no Krievijas māksliniekiem. Kas notiks ar Tumsu tālāk, es tagad nevaru atbildēt. Vispirms gribu normāli apbērēt Mārtiņu, pēc tam sāksim domāt par nākotni. Šobrīd Tumsai dzīve ir sabrukusi un apstājusies. Taču es negribu teikt, ka grupa izjuks. Mārtiņam bija viens teiciens – “Show must go on”. Tas arī pagaidām viss, ko varu pateikt par Tumsas nākotni.

.

Nakts mani baltu izkrāso.
Man nu prom jālido.
Sniegotiem baložiem pilns debesjums.
Lūdzu, man jātiek pie jums!
Skatos un brīnos, cik daudz
Elpas putnu pret debesīm trauc.
Ticiet, man šonakt ir ļauts
Pārāk daudz – pārāk daudz!

Naktī, kad zvaigžņu lietus līs,
Veries debesīs!
Sameklē mani starp tiem
Mākoņos paslēptiem eņģeļiem.
Neaizver logu tik’ ciet –
Ja nu šonakt man nav vairs kur iet?
Būšu tas kūstošais snieg
Plaukstās tev mirkli vēl.

Mazliet tik’ žēl – tevis nav klāt.
Nakts mani uzrunā – neparastāk.
Varbūt par daudz vaļas man ļauts?
Bet gribas man spārnus vēl nesakļaut.

Mārtiņš Freimanis. Nakts mani uzrunā, 2003. No krājuma Zālīte truša dvēselei.  

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja