Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nevajag vairs upurēt cilvēkus dieviem. Berlīnē skan Jērga Vidmaņa opera Bābele

Berlīnes Valsts opera Unter den Linden turpina iepazīstināt klausītājus ar nozīmīgākajiem sasniegumiem laikmetīgās operas žanrā. Teātrī ir tapis ievērojamā vācu komponista Jērga Vidmaņa operas Bābele jauniestudējums

Operas autors ir labi pazīstams Latvijas publikai – Jērgs Vidmanis, kurš ir arī diriģents un klarnetists, divas reizes uzstājies šeit kopā ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga.

Pašlaik Berlīnē skan viņa operas Bābele revidētā un papildinātā versija. Bābeles pasaules pirmizrāde notika 2012. gadā Bavārijas Valsts operā Minhenē maestro Kenta Nagano vadībā. Jauno Bābeles versiju diriģē bijušais Kenta Nagano asistents Kristofers Vords, kurš labi pārzina šīs operas partitūru. Vērienīgo jauniestudējumu Berlīnē britu diriģents veidojis kopā ar vācu režisoru Andreasu Krīgenburgu.

Komponists Jērgs Vidmanis un libreta autors Pēters Sloterdeiks Bābelē uzbur multireliģiskas, multikulturālas pasaules ainu. Andreasa Krīgenburga izrādes darbība risinās postapokaliptiskā vidē – reliģijas, politikas un kaisles arēnā. Operā satiekas Bībeles, mitoloģijas un fantāzijas tēli.

"Man bija svarīgi uzrakstīt nevis vienkārši kaut kādu operu, bet operu par Bābeli," uzsver Jērgs Vidmanis. "Pašlaik mēs dzīvojam bābeliskā laikmetā – cita citai līdzās pastāv visdažādākās kultūras ar visām no tā izrietošajām sekām, priekšrocībām un grūtībām. Kā varētu skanēt Bābele? Tas bija galvenais jautājums, ko uzdevu sev komponēšanas procesa sākumā. Mēs nezinām atbildi, tādā ziņā man ļoti paveicās. Es varēju radīt savu Bābeli," stāsta komponists.

Sabiedrības veselības diagnoze, kuru Jērgs Vidmanis nosaka savā filosofiski krāšņajā Bābelē, nav pārāk iedvesmojoša. "Jā, taču finālā jūs dzirdat arī pozitīvas noskaņas, kad bērni dzied: ir jāiestājas jaunam laikmetam. Nevajag vairs upurēt cilvēkus dieviem, un dieviem nevajadzētu uzsūtīt cilvēkiem plūdus," saka Jērgs Vidmanis.

Bābele ir eklektisks, provokatīvs muzikālā teātra darbs, dažādu stilu kaleidoskops. Izrādē Berlīnē piedalās izcili solisti – soprāni Susanne Elmarka un Mojca Erdmane, mecosoprāns Marina Prudenska, tenors Čārlzs Vorkmens, bass Džons Tomlinsons, basbaritons Oto Kacameiers, kontrtenors Endrū Votss u. c.

Opera Bābele Berlīnē būs dzirdama 20, 22. un 24. martā.

Informācija: www.staatsoper-berlin.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja