Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Notiks Verdi operas "Nabuko" atjaunojuma pirmizrāde

Latvijas Nacionālajā operā 18.martā notiks Džuzepes Verdi operas "Nabuko" atjaunojuma pirmizrāde, informē LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

Iestudējumu gatavo diriģents Aigars Meri, režisors Guntis Gailītis, scenogrāfs Andris Freibergs, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka u.c.  Galvenajās lomās iejutīsies Samsons Izjumovs un Vladimirs Petrovs (Nabuko), Elena Nebera un Juliana Bavarska (Abigaila), Kristīne Zadovska, Olga Jakovļeva, Laura Grecka (Fenēna), Andris Ludvigs, Raimonds Bramanis, Viesturs Jansons (Ismails), Romāns Poļisadovs, Krišjānis Norvelis (Zakarija) u.c.

I.Vasiļjeva atgādina, ka Džuzepes Verdi operas "Nabuko" pasaules pirmiestudējums notika 1842.gada 9.martā Milānas La Scala teātrī, pirmiestudējums Latvijas Nacionālajā operā notika 1996.gada 29.decembrī. Pats komponists par "Nabuko" savulaik teica: "Šī ir opera, ar kuru tā pa īstam sākās mana komponista karjera. Un, lai gan man bija jāpārvar daudz grūtību, ir skaidrs, ka Nabuko dzimis zem laimīgas zvaigznes."

Slavenākajam operas Nabuko muzikālajam fragmentam - ebreju korim "Lido, doma, zelta spārniem..." - bija lemts kļūt par vienu no visu laiku slavenākajiem operu kora numuriem. Šis koris vairākus gadu desmitus bija viens no nedaudzajiem numuriem, ko kā piedevu atļāva atkārtot Ņujorkas Metropolitan opera.

"Visapkārt sensena romantika! Tā rosina cilvēku domāt, fantazēt, varbūt pat studēt un izlasīt kaut ko vairāk par to laiku. Tā mudina interesēties par cilvēkiem, viņu attiecībām, vēsturi," stāsta operas režisors Guntis Gailītis.

"Nabuko" iestudējuma idejiski filozofiskais pamats ir laiks. Laika tēma jūtama arī iestudējuma vizuālajā risinājumā – tas ir saules, dzīves loku un debespušu ritums. Šī izrāde ir specifiska ar to, ka visu laiku notiek interešu grupu sadursme – galvenokārt attiecībās starp  Jūdeju un Babiloniju. Tā ir cīņa par iekarošanu, uzurpēšanos, tā ir manipulācija ar varu u.c.

"Kad operas varoņi ir izgājuši šos daudzos dzīves lokus, viņi saprotot un atzīstot savas pieļautās kļūdas lūdz piedošanu. Piedošanu gan saviem tuvākajiem, saviem pretiniekiem un beidzot visuvarenajam Dievam. Piedošanas tēma ir galvenā fināla atziņa, bet atrisinājuma atslēga visam ir mīlestība, kas dara neiespējamo," stāsta režisors.

Baritons Samsons Izjumovs, kurš Nabuko dziedāja iestudējuma sākotnējā versijā, saka: "Ar visu sirdi izjūtu šo lomu, un dalība atjaunotajā "Nabuko" man nozīmē dziedāt vienu no mīļākajām partijām. "Nabuko" atjaunojumā man pavērās izaicinājums strādāt kopā ar jauniem operas dziedātājiem."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja