Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Operas Toska brīvdabas izrādē Cēsīs dziedās Eiropas operzvaigznes

16.augustā plkst.21:00 Cēsu Pils parkā Mākslas festivālu “Cēsis 2008” noslēgs tradicionālais operas brīvdabas iestudējums. Kā ziņo festivāla sabiedrisko attiecību speciāliste Mairita Brice,  šogad izvēlēta Džākomo Pučīni „Toska”.

“Festivālā jebkurš operas iestudējums ir vienreizējs notikums, tāpēc tā ir atbildība gan sponsoru, gan izrādes kvalitātes priekšā. Protams, gribas, lai titullomā būtu pasaules klases soliste, tāpēc ilgi tika lauzti šķēpi par vairākām izpildītājām. Šis gods ticis rumāņu izcelsmes vācu soprānam Adinai Nitesku. Kavaradosi būs Argentīnā dzimušais itāļu tenors Gustavo Porta, kas ar panākumiem uzstājies daudzos lielajos Eiropas opernamos, bet Skarpija – mūsu pašu izcilais baritons Samsons Izjumovs,” stāsta viens no festivāla akadēmiskās mūzikas sadaļas veidotājiem Arturs Maskats.

Brīnišķīgo melodiju un dramatiskā stāsta dēļ itāliešu komponista Džakomo Pučīni opera "Toska" ir katra sevi cienoša opernama repertuārā. Turklāt šī ir viena no retajām operām, kas īpaši labi skatāma un klausāma brīvā dabā. Lai Cēsu iedzīvotājiem un viesiem šīs vasaras operas piedzīvojums būtu neaizmirstams, speciāli uz Cēsīm brauks iestudējuma režisors, Maskavas Helikona operas dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs Dmitrijs Bertmans un pielāgos iestudējumu izrādīšanai brīvdabā.

1895.gadā Florencē Pučīni noskatījās franču dramaturga Viktoriēna Sardū drāmu, kurā galveno lomu atveidoja leģendārā Sāra Bernāra. Izrāde notika franču valodā, kurā Pučīni nesaprata neviena vārda, bet tā tik ļoti viņu aizrāva, ka viņš vēlējās to izteikt operā, pievēršot uzmanību spriegajam stāstam par ideju un iekāres, jaunā un vecā, patiesas mīlestības un tikpat patiesa naida spēkošanos nepilnas diennakts laikā. Komponists bija atradis meklēto — sižetu, kura uztveršanai pat nebūtu vajadzīgas valodas! Pučīni, savas operas galveno varoni nokristīdams par Floriju Tosku (itāļu vārdi "i fiori" - ziedi un "il tossico" - inde), radīja iekārojamas un bīstamas sievietes tēlu. "Toskas" pirmizrāde notika Romā 1900.gada 14.janvārī.


Opera vēsta par notikumiem Romā 1800. gadā. Bertmana iestudējumā gan nav nekā no tā laika revolucionāri politiskās gaisotnes, bet Romas krāšņajos interjeros tiks izspēlēta mīlas intriga - stāsts par dziedātājas Toskas un gleznotāja Kavaradosi mīlestību, kā arī Toskas sarežģītajām attiecībām ar slepenpolicijas priekšnieku Skarpiju, ļaujot pēdējā cēliena darbībai risināties Toskas zemapziņā. Izrāde sākas brīdī, kad Toska ir pametusi Skarpiju, iemīlējusies jaunajā māksliniekā. Bet Skarpija visādi cenšas Tosku atgūt. Veidojas mīlas trijstūris starp Tosku, Kavaradosi un Skarpiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja