Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Operdīva Renē Fleminga ir klāt! Viņa sniegs meistarklasi un koncertu festivālā Rīga Jūrmala

Sestdien, 28. augustā, plkst. 19 Dzintaru koncertzālē notiks viens no visvairāk gaidītajiem festivāla Rīga Jūrmala koncertiem – kopā ar Amsterdamas Karalisko Concertgebouw orķestri diriģenta Daniela Hārdinga vadībā uzstāsies opermākslas leģenda – amerikāņu soprāns Renē Fleminga

Renē Fleminga varētu dziedāt hitus, taču šim vakaram ir izvēlējusies daudz oriģinālāku un interesantāku darbu – XX gadsimta franču dižgara Olivjē Mesiāna agrīnā perioda ciklu Dzejoļi Mi/Poèmes pour Mi. Ja vēlaties labāk sagatavoties koncertam, Mesiāna opusu var noklausīties Renē Flemingas 2012. gada soloalbumā Poèmes, kas veltīts franču mūzikai. "Neviena valoda, kurā dziedu, man nesniedz lielāku, jutekliskāku gandarījumu kā franču valoda. Mani piesaista dzejas skaistums, mūzikas valdzinošā tekstūra un frāžu plūdums," uzsver māksliniece.

Pirmo reizi Renē Fleminga izpildīja Mesiāna Dzejoļus Mi pirms divpadsmit gadiem kopā ar Ņujorkas filharmonijas orķestri un tā toreizējo galveno diriģentu Alanu Gilbertu. "Vienmēr esmu asociējusi šo darbu ar dramatisko soprānu, taču Alans Gilberts mani pārliecināja, ka orķestrācija var būt pietiekami caurspīdīga. Kopā mēs atradām spožumu, kas atbilst Mesiāna rokrakstam," saka Renē Fleminga.

Dzejoļus Mi Mesiāns sacerēja savai pirmajai sievai vijolniecei un komponistei Klērai Delbo. Drīz pēc iepazīšanās Parīzes konservatorijā, kur abi studēja, viņi sāka uzstāties kopā. Viņi apprecējās Svētās Cecīlijas dienā 1932. gada 22. novembrī. Mi ir mīļvārds, kurā komponists sauca sievu. 1936. gadā viņš uzrakstīja deviņu dziesmu ciklu, kurā izmantoja pats savus tekstus – gan intīmi personiskus, gan reliģiskus –, kas apraksta viņu laimi. 

Sākotnēji cikls Dzejoļi Mi tika komponēts balsij un klavierēm, bet jau 1937. gadā autors radīja orķestra versiju. Darbam ir raksturīga nepastarpināta emocionalitāte, kā arī vienkāršības un iejūtīguma kombinācija. Cikls ir kļuvis par vienu no visbiežāk atskaņotajiem Mesiāna darbiem. Tuvojoties Otrā pasaules kara beigām, Mesiāna sievas veselības stāvoklis pasliktinājās. Viņa zaudēja atmiņu un visu atlikušo mūža daļu – līdz savai nāvei 1959. gadā – pavadīja ārstniecības iestādēs. Dzejoļi Mi ir aizkustinoša liecība par komponista pirmās laulības īslaicīgo laimi. 

Renē Fleminga festivālā Rīga Jūrmala ne tikai dziedās, bet arī sniegs publisko meistarklasi, kas notiks piektdien, 27. augustā, plkst. 10 Lielajā ģildē. To klātienē bez maksas varēs apmeklēt visi interesenti, iepriekš reģistrējoties festivāla mājaslapā. Tiešsaistē meistarklases norisei varēs sekot festivāla Rīga Jūrmala akadēmijas Facebook vietnē.

Līdzās Olivjē Mesiāna darbam 28. augusta koncertā skanēs Kloda Debisī un Igora Stravinska mūzika. Dienu agrāk – piektdien, 27. augustā, plkst. 19 – Dzintaru koncertzālē kopā ar Concertgebouw orķestri un diriģentu Danielu Hārdingu muzicēs slavenais izraēliešu un amerikāņu pianists Jefims Bronfmans. Programmā – Ludviga van Bēthovena Trešais klavierkoncerts un Antona Bruknera Septītā simfonija.

Dienas koncertos Lielajā ģildē (sākums plkst. 12) festivāls Rīga Jūrmala iepazīstinās ar jaunajiem klavierspēles talantiem: sestdien, 28. augustā, būs dzirdams franču pianists Aleksandrs Kantorovs (Ferencs Lists un Sergejs Rahmaņinovs), svētdien, 29. augustā, spēlēs Daumants Liepiņš (Ferencs Lists un Moriss Ravels). 

Svētdien, 29. augustā, plkst. 19 Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē ar Franča Šūberta, Roberta Šūmaņa, Džeimsa Frederika Kīla un citu autoru dziesmu, kā arī ķeltu tautasdziesmu programmu uzstāsies izcilais velsiešu basbaritons Brīns Tervels, pie klavierēm būs Anabela Tveita.  

Informācija un biļetes: riga-jurmala.com 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja