Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Par daudz panākumu. Mums dziedās Emeli Sandē

Man nav jāizliekas foršākai, nekā es patiesībā esmu. Nākamajā otrdienā, 10. jūlijā, pirmo reizi Rīgā uzstāsies Emeli Sandē – britu popzvaigzne ar bakalaura grādu neirozinātnē

Ar ko tu esi pārgulējusi, lai izpelnītos godu uzstāties 2012. gada Londonas olimpisko spēļu atklāšanas un noslēguma ceremonijā? Šis ir ļaunākais tvīts, kādu jebkad ir saņēmusi dziedātāja Emeli Sandē. 2012. gadā pēc debijas albuma Our Version of Events izdošanas viņa sasniedza popularitātes virsotni dzimtajā Lielbritānijā un Eiropā. Ceļu uz panākumiem Emeli Sandē bija bruģējusi kopš 2009. gada, kad cita pēc citas iznāca dažāda kalibra britu hiphopa mākslinieku dziesmas, kurās skanēja viņas balss.

Frīdas Kalo tetovējums

Publikas atmiņā ir iespiedies Emeli Sandē izbalinātais matu cekuls, kura pārvērtības rūpīgi analizē stila eksperti: dziedātājas karjeras sākumā viņas matu sakārtojums bija radikālāks, vertikālāks un atgādināja mohikāņu frizūru, savukārt, māksliniecei kļūstot arvien turīgākai, frizūra ieguva sievišķīgāku un maigāku formu. Lielajā šovbiznesā nozīme ir visam – gan matu cirtām, gan melodijām.

Klausītāju sirdis Emeli Sandē iekaroja ar pašas sacerētiem hitiem, dižākie no tiem ir Heaven un Next to Me. Tajos apvienojas klasiskā amerikāņu R&B, britu elektroniskās soulmūzikas tradīcijas un drum’n’bass raksturīgā ritmu struktūra. Emeli Sandē kompozīcijās ir saklausāma triphopa grupas Massive Attack ietekme. Tas ir Massive Attack ģenialitātes apliecinājums – Bristoles klasiķu 1991. gada dziesma Unfinished Sympathy arvien turpina iespaidot jaunākās paaudzes mūziķus. Šis šedevrs ir veiksmīgāko Emeli Sandē debijas albuma skaņdarbu iedvesmas avots.  

Dziedātāja neslēpj sajūsmu par Stīviju Vonderu un Džoniju Mičelu, un tas ir dzirdams viņas mūzikā. Emeli Sandē talantu jau agrīnā karjeras posmā novērtējuši kolēģi: grupa Coldplay 2011. gadā uzaicināja Emeli iesildīt savas turnejas koncertus, un dziedātājas pirmajā albumā ir iekļauts skaņdarbs Hope, kas ir sacerēts un ierakstīts kopā ar brīnišķīgo amerikāņu mūziķi, R&B zvaigzni Alīsiju Kīsu. Šajā opusā Emeli un Alīsija izrāda cieņu 70. gadu sākuma soulmūzikai. Viņām ir kaut kas kopīgs – patiesa kaisle, neizskaistināts raupjums balsī, uzticība gospeļu ideāliem un snieguma dabiskums.

Emeli Sandē pirmā albuma dziesmām ir raksturīgs gan retro skanējums, gan aktuālās deju mūzikas motīvi. Emeli atzīst, ka viņai pašai vislabāk patīk dejot, kad skan Vitnijas Hjūstones I Wanna Dance With Somebody: "Man nav jāizliekas foršākai, nekā es patiesībā esmu, Vitnijas balss uzreiz ierauj deju virpulī." Emeli Sandē iedvesmo gleznotāja Frīda Kalo, kuras portrets ir uztetovēts mūziķei uz rokas. Savukārt "sapņu vakariņās" pie viena galda māksliniece labprāt sapulcinātu cilvēktiesību aizstāvi Malkolmu X, čellisti Žaklīnu Diprē, bijušo Dienvidāfrikas līderi Nelsonu Mandelu un mūziķes Ninu Simonu un Džoniju Mičelu. Tik smalks ir Emeli Sandē iedomāto draugu loks.   

Mazāk hitu, vairāk sāpju

Emeli Sandē profesionāli raksta dziesmas kopš 16 gadu vecuma. Viņas kompozīcijas ir iekļautas Sūzenas Boilas, Šerilas Kolas, Leonas Lūisas un Rianas repertuārā, un tas Emeli Sandē nodrošina labu autoratlīdzību. Mūziķe augusi Skotijas pilsētā Aberdīnā, viņas māte ir angliete, tēvs – no Zambijas. Emeli Sandē studējusi neirozinātni Glāzgovas Universitātē, tomēr izšķīrusies par labu mūziķes karjerai. "Vienmēr esmu vēlējusies dziedāt, tāpat esmu vēlējusies kļūt par mediķi, un man tas gandrīz izdevās – pēc četriem studiju gadiem esmu ieguvusi bakalaura grādu neirozinātnē," saka Emeli Sandē.  

31 gadu vecā māksliniece ir četrkārtēja prestižākās Lielbritānijas mūzikas balvas Brit Award laureāte: viņa divas reizes atzīta par labāko dziedātāju, kā arī saņēmusi kritiķu simpātiju balvu un godalgu par 2012. gada labāko albumu (Our Version of Events). Viņai piešķirtas divas Aivora Novello vārdā nosauktās balvas, kuras tiek pasniegtas britu dziesmu autoriem: 2012. gadā Emeli Sandē hits Next to Me tika atzīts par gada visbiežāk atskaņoto kompozīciju Apvienotajā Karalistē, kā arī par dziesmu ar labāko mūziku un vārdiem. Dziedātāja atzīst – panākumu ir bijis par daudz. "Kaut kādā brīdī man gribējās pazust. Gribējās, lai viss apstātos, un pamazām tā arī notika," viņa stāsta.

2016. gadā iznāca Emeli Sandē otrais albums Long Live the Angels, tas "neizšāva" tik daudz hitu kā dziedātājas debijas disks. Ieraksta emocionālo noskaņojumu ietekmējusi Emeli Sandē šķiršanās no vīra. Šīs dziesmas ir stāsts par viņas garīgo un fizisko diskomfortu, dvēseles un ķermeņa sāpēm. Mākslinieces sasniegumi mūzikas industrijā tikuši novērtēti visaugstākajās aprindās: 2017. gadā karaliene Elizabete II iecēlusi Emeli Sandē par Britu impērijas ordeņa kavalieri.  

Emeli Sandē
Koncertzālē Palladium Rīga 10.VII plkst. 20
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 59

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja