Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pie Liepājas Simfoniskā orķestra diriģenta pults atgriežas Aivis Greters

Koncertu ciklā Simfonija tuvāk 2. novembrī pulksten 19 pie Liepājas Simfoniskā orķestra diriģenta pults atgriezīsies Aivis Greters, kurš vēl tikai pirms diviem gadiem koncertzālē Lielais dzintars diriģēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas beigšanas eksāmenu, bet šobrīd piedzīvo strauju starptautiskas diriģenta karjeras attīstību - viņš patlaban ir diriģenta asistents Gēteborgas operā un Orchestra de Paris.

Kopš 2018. gada Greters ir jauniešu kora Kamēr… mākslinieciskais vadītājs un diriģents, pirms tam pildot otrā diriģenta un dziedātāja pienākumus. Gretera vadībā Kamēr… ieguvis Grand Prix Tolosas Starptautiskajā koru konkursā Spānijā (2018), kā arī uzvarējis Eiropas Grand Prix koru konkursā Areco, Itālijā (2019), kļūstot par pirmo kori, kurš uzvaru šajā konkursā izcīnījis trīs reizes.

2021. gada pavasarī Greters saņēma Lielo mūzikas balvu 2020 kategorijā “Gada jaunais mākslinieks”, kā arī kategorijā “Par radošu, drosmīgu un inovatīvu māksliniecisko darbību Covid-19 krīzes apstākļos” par kora “Kamēr…” projektu Cēsu Mākslas festivālā.

Koncertu ciklā Simfonija tuvāk 2. novembrī pulksten 19 koncertzālē Lielais dzintars Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Aivja Gretera vadībā atskaņos franču komponista Hektora Berlioza 1830. gadā sarakstīto programmatisko Fantastisko simfoniju, kas ir nozīmīgs agrīnā romantisma skaņdarbs.

Pirmais šīs simfonijas atskaņojums notika Parīzes konservatorijā 1830. gada 5. decembrī, savukārt 1833. gadā Francis Lists veica šīs simfonijas pārlikumu klavierēm.

Simfonijā stāstīts par mākslinieku, kurš ir apdāvināts ar dzīvīgu iztēli un bezcerīgas, neatlīdzināmas mīlestības dēļ kritis izmisumā un mēģinājis izdarīt pašnāvību, saindējoties ar opiju. Berliozs sniedza savu priekšvārdu un piezīmes par katru simfonijas daļu, un no piezīmēm redzams, kā Berliozs vēlāk savā dzīvē mazinājis darba programmatisko aspektu.

Leonards Bernstains simfoniju raksturoja kā pirmo muzikālo ekspedīciju psihedēlijā tās halucināciju un sapņu rakstura dēļ, kā arī tāpēc, ka vēsture liek domāt, ka Berliozs vismaz daļu no tās sacerējis opija ietekmē. Pēc Bernstaina teiktā, ”Berliozs to pasaka tā, kā ir. Jūs dodaties ceļojumā un attopaties kliedzot paši savās bērēs.”

Liepājas Simfoniskā orķestra veidotais koncertcikls Simfonija tuvāk veidots, lai iepazīstinātu klausītājus ar pasaules simfoniskā repertuāra stūrakmeņiem – skaistām, klasiskām simfonijām, kas būtu jāzina ikvienam.

Koncerts un saruna Simfonija tuvāk. Berlioza Fantastiskā sāksies ar mūzikas apskatnieka Oresta Silabrieža ievadvārdiem, kuros atklās simfonijas tapšanas laika kontekstu un šedevra uzbūves detaļas. Pēc koncerta klātesošie būs aicināti uz neformālu sarunu arī ar diriģentu Aivi Greteru.

Biļetes uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertiem pieejamas Biļešu paradīzes tīklā: https://www.bilesuparadize.lv/lv/organizer/50.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja