Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Popes brīvdabas estrādē norisināsies festivāls Vārti

25. jūlijā Ventspils novada Popes brīvdabas estrādē piekto reizi norisināsies festivāls Vārti, kurā izskanēs 1984. gadā sarakstītā rokoratorija Kā jūra, kā zeme, kā debess, informēja festivāla pārstāve Maija Kalniņa.

Šogad trīs dienu vietā festivāls Vārti norisināsies tikai vienu, 25. jūlijā, kad pēc teju 40 gadiem atdzimšanu uz Popes brīvdabas estrādes skatuves piedzīvos Imanta Kalniņa, Jura Kulakova un Jura Sējāna 1984. gadā radītā rokoratorija Kā jūra, kā zeme, kā debess grupas Pērkons izpildījumā. Oratorija Māra Čaklā smalkajā dzejas valodā runā par jautājumiem, kas aktuāli šodien un vienmēr – par karu un mieru, spēku un vājumu, dzimtenes mīlestību un labā uzvaru. Koncertu 25. jūlija vakarā sniegs arī grupa Turaidas Roze.

Arhitekte Zaiga Gaile izgatavojusi Popes muižas vēsturiskās verandas projektu. Muižas galvenajā ēkā kopš 1941. gada darbojas Popes pamatskola. Atdot Popes muižai saullēktu, atjaunojot padomju laikā aizmūrēto austrumu ieeju, - tāds mērķis festivāla Vārti rīkotājiem radās otrajā notikšanas gadā.

Savu klātbūtni notikumā apstiprinājusi arī arhitekte Zaiga Gaile. Viņa klātesošos iepazīstinās ar Popes muižas Saullēkta verandas atjaunošanas projektu un maketu. Atdot Popes muižai tās saullēktu, atjaunojot padomju laikā aizmūrēto ēkas austrumu ieeju, - tāds mērķis festivāla rīkotājiem radās otrajā notikšanas gadā. Arhitekte Zaiga Gaile atsaukusies biedrības Popes muiža aicinājumam, un pēc rūpīgas vēsturisko materiālu izpētes ir secināts, ka muižas ēkas austrumu galā bijusi grezna 19. gadsimtā celta veranda, kuras atjaunošanas projekts ir arhitektes biroja dāvinājums. 

25. jūlijā Popes brīvdabas estrādē tiks atklāts arī koncertdārza Pūt, vējiņi! soliņš. Interesanti, ka tieši Liepājā – koncertdārzā – pirms gandrīz četrdesmit gadiem notika rokoratorijas Kā jūra, kā zeme, kā debess pirmatskaņojums. Soliņa pārceļošana uz Popi saistīta ar koncertdārza Pūt, vējiņi! rekonstrukcijas darbiem, tuvākajos gados liepājnieki tiks pie jaunas estrādes, bet vēsturiskie soliņi savu mūžu turpinās Liepājas kultūras nama Wiktorija iekšpagalmā un Popes brīvdabas estrādē.

Festivāls Vārti radies 2016. gadā ar mērķi ieskandināt 20. gadus klusējušo, ar kokiem un krūmiem aizaugušo Popes brīvdabas estrādi. Festivāls ir Liepājas un Ventspils novada Popes pagasta sabiedriskās iniciatīvas projekts, kuru aizsākušas Maija Kalniņa, Inese Muižniece, Dace Vašuka un Ilze Meiere.

Festivāls ir nekomerciāls, ieņēmumi, kas pārsniedz izdevumus, tiek novirzīti rīkošanā iesaistīto biedrību Austras biedrība, biedrība Siets un biedrība Popes muiža sabiedriskā labuma mērķu sasniegšanai.

Festivāla biļetes pieejamas www.aula.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja