Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Putnu dziesma par sievieti

Vokālā grupa Putni jubilejas koncertā dziedās latviešu komponistu jaundarbus


Ar sievišķo dabu mēdz saistīt ko liktenīgu, noslēpumainu un neatšķetināmi mīklainu vai, gluži pretēji — šķīstu, mātišķu un sargājošu. Domājot par sievieti vokālās grupas Putni jaunajā programmā Sieviete, uzsvars likts uz filozofiskām kategorijām: sieviete — radošā enerģija, emocijas, skaistais, mainīgais, daļa no "iņ" un "jaņ" mūžīgās mistērijas. Ar šo programmu, kurā skan latviešu komponistu jaunākie opusi, Putni svin savu 15.jubilejas sezonu.

"Priekš mums uzrakstīta lieliska mūzika — Indras Rišes, Mārtiņa Viļuma un Kristapa Pētersona, Jura Ābola, Paula Dambja kompozīcijas. Jauno programmu pirmatskaņojām Vācijā, Esenes filharmonijas festivālā YOUrope together, kura īpašais viesis bija M.Viļums ar darba Simtheryl Tyop (Mirdzošais koks) pirmatskaņojumu. Mums tā bija pirmā sadarbība, uz ko cerējāmies ļoti ilgi. Savukārt P.Dambis mūs pārsteidza, jaunajās Ofēlijas dziesmās (7 balsīm, flautai, čellam un klavierēm), būdams pavisam citāds, nekā viņu pazīstam. Gatavojot pirmatskaņojumu, mūsu grupai ir piepulcējusies jauna Ofēlija — dziedātāja Iveta Romancāne," stāsta Putnu vadītāja, dziedātāja Antra Dreģe. Kopā ar Putniem, uzstāsies mūziķi instrumentālisti, sniedzot arī solo priekšnesumus. Piemēram, koklētāja Anda Zaborovska gatavojas pirmatskaņot Latvijā Natālijas Mundas skaņdarbu Sapņu pārdevēja. Koncertā muzicēs pianiste Aija Ziņģīte, čellists Ivars Bezprozvanovs, flautists Miks Vilsons un akordeonists Artūrs Noviks.

Piecpadsmit gados Putni ir lauzuši aizspriedumainos stereotipus, pierādot, ka sieviešu vokālais ansamblis — tas nav ne anahroniski, ne banāli! Grupas repertuārā ir dažādu laikmetu un stilu skaņdarbi, taču īpaša vieta tajā ir XX gadsimta mūzikai, kura ļauj izpausties katras dziedātājas individualitātei. Sagatavotas vairāk nekā 40 dažādas koncertprogrammas, arvien mudinot komponistus rakstīt speciāli. Izdoti pieci kompaktdiski. Latvijā, Putnu iedvesmota, plaši izvērsusies vokālo grupu kustība. Diemžēl tieši jubilejas sezonā Putni palikuši bez mājām — bez mēģinājumu telpām Rīgas Tehniskajā universitātē. Tomēr būs arī jubilejas sezonas gala koncerts — programma Dziesma/Chanson 13.decembrī Rīgas Latviešu biedrībā. Tajā skanēs Putnu zelta repertuārs un franču dziesmas. Ko tālāk? Par nākotni A.Dreģe klusē. Vien saka paldies Latvijas Komponistu savienībai un Rīgas Centra sākumskolai, kas devušas pajumti jaunāko programmu sagatavošanai.

Koncerts


Jaunā Rīgas teātra Kultūras namā 8.XII plkst.19. Ieeja par ziedojumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja