Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Rīgā un Rundālē notiks Senās mūzikas festivāls

Šovasar no 9. līdz 13. jūlijam Rīgas baznīcās un koncertzālēs, kā arī Rundāles pilī norisināsies Senās mūzikas festivāls, informēja rīkotāji.

Festivālā skanēs Antonio Vivaldi, Johana Sebastiāna Baha, Georga Frīdriha Hendeļa un citu baroka dižgaru meistardarbi. Īpašu noskaņu radīs autentiski viduslaiku un baroka mūzikas instrumenti un krāšņi tērpi. Festivāla koncertos piedalīsies Latvijas labākie senās mūzikas interpreti, kā arī norvēģu Trio Mediaeval, kas pieder pie pasaules senās mūzikas interpretu elites. Antonio Vivaldi ciklu Gadalaiki Rundāles pils dārzā atskaņos kamerorķestris Sinfonietta Rīga un talantīgais vijolnieks Roberts Balanas.

9. jūlijā Sv. Pētera baznīcā Senās mūzikas festivālu atklās Norvēģijā bāzētais Trio Mediaeval, kas jau teju trīs desmitgades pieskaitāms senās mūzikas interpretu elitei. Sv. Pētera baznīcā ansamblis izgaismos pārlaicīga skaistuma caurstrāvotas lappuses no 15. gadsimtā darinātā un leģendām apvītā Oldholas manuskripta. Un līdzās tam likti arī pirms pāris gadiem tieši Trio Mediæval mūziķēm darināti mūsdienu komponistu šī manuskripta iedvesmoti “komentāri” – slavenā amerikāņu postminimālista Deivida Lenga meditācija Alleluia Amen un vokālajā mūzikā specializējušās norvēģu skaņrades Mariannes Reidarsdateres Ēriksenas Sol lucet.

Savukārt 10. jūlijā Mazajā ģildē skanēs Franču baroka meistardarbi. Programmā skanēs Fransuā Kuperēna skaņdarbi un mūsdienās retāk dzirdamu meistaru veikumi - starp tiem Mišels Piņolē de Monteklērs, Žans Žozefs de Mondonvils, Luī Nikolā Klerambo un Fransuā Frankērs. Līdzvērtīgi izsmalcināta ir arī šīs atklājumu pilnās programmas vēsturiski informētā atskaņojuma aizrautīgā saime – vadošā Latvijas klavesīniste Ieva Saliete un daudzpusīgā vijolniece Agnese Kanniņa, traversflautiste Vita Rozēna-Gaļicka un baroka čelliste Māra Botmane, tenors Ansis Bētiņš un soprāns Dārta Liepiņa.

11. jūlijā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā skanēs koncertprogramma Johans Sebastians Bahs Leipcigā. Tajā tiks atskaņoti Johana Sebastiāna Baha, Ērharda Bodenšaca, Kristiana Erbaha, Melhiora Franka, Hansa Leo Haslera, Orlando di Lasso u. c. komponistu mūzika. Koncertā piedalīsies Ainārs Paukšēns (viola da gamba), Jānis Pelše (pozitīvs), Latvijas Radio koris un Latvijas Radio kora solisti, diriģenti – Kaspars Putniņš un Pēteris Vaickovskis.

12. jūlijā Rīgas Sv. Pētera baznīcā koncertu sniegs Baltijas valstīs vadošā viduslaiku un renesanses vokālā grupa Schola Cantorum Riga, kas specializējusies gregoriskā korāļa autentiskajā dziedāšanā. Ar klavicimbalas skanējumu koncertu papildinās Ieva Saliete.

13. jūlijā koncertdienu Rundāles pilī iesāks pasākumi bērniem – dažādas radošās darbnīcas un muzikāls uzvedums Princese uz zirņa. Muzikālā pasaka būs pārpilna ar neparastiem notikumiem un spilgtiem tēliem. Lomās iejutīsies solisti – Dārta Liepiņa, Nataniels Rasnačs, Sonora Vaice, Normunds Rutulis un Andris Ērglis. Īpašu atmosfēru radīs Pēteris Vaickovskis (klavesīns), Raimonds Melderis (baroka vijole), Zane Grosa (baroka vijole), Ainārs Paukšēns (viola da gamba), Ieva Nīmane (senie pūšaminstrumenti), Mārtiņš Miļevskis (sitaminstrumenti), Mārcis Vasiļevskis (elektriskā ģitāra) un stāstniece Karina Bērziņa. Koncertā piedalīsies arī baleta studijas Freska un deju skolas Vendija dejotāji, kā arī Rīgas Doma kora skolas audzēkņi.

Savukārt 13. jūlija vakarā Rundāles pils dārzā festivālu noslēgs Antonio Vivaldi vijolkoncertu cikls Gadalaiki - viens no populārākajiem akadēmiskās mūzikas opusiem, kas piedzīvojis neskaitāmus ieskaņojumus un interpretācijas visā pasaulē. Koncerta pirmajā daļā dzirdēsim Georga Filipa Tēlemaņa, Nikolas Porporas, Georga Frīdriha Hendeļa un Žana Filipa Romo skaņdarbus. Bet koncerta otrajā dāļā kopā ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga, diriģenta Andra Veismaņa vadībā, Vivaldi Gadalaikus atskaņos izcilais vijolnieks Roberts Balanas.

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja