Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Rīgas Domā koncertēs pasaulslavenais Vīnes zēnu koris

Sestdien, 26. oktobrī, plkst. 19 Rīgas Domā uzstāsies pasaulslavenais Vīnes zēnu koris. Savam 21. gadsimtā pirmajam Rīgas koncertam Vīnes zēnu koris sagatavojis skaistu un iespaidīgu programmu, kurā ietverti četrarpus mūzikas gadsimti – Henrija Pērsela un Volfganga Amadeja Mocarta, Franča Šūberta un Džuzepes Verdi, Štrausu – tēva un dēla – mūzikas šedevri, brīnišķīgās Rodžersa un Pītersona, Morikones un Andersena melodijas, kā arī populāras itāļu dziesmas

Vīnes zēnu kora koncerts piedāvās unikālu iespēju baudīt vokālo meistarību, ar kuru jau gadsimtiem lepojas viens no pasaulē pazīstamākajiem kora mākslas kolektīviem.

Vīnes zēnu kori veido četri kolektīvi: Mocarts, Haidns», Šūberts un Brukners, un uz Rīgu dosies Brukners jeb Brucknerchor, kura kapelmeistars ir itāļu maestro Manolo Kanjins (Manolo Cagnin). Kora sastāvs ir starptautisks – tajā dzied gan austriešu puikas, gan zēni no Ķīnas, Vācijas, Japānas, Rumānijas, Dienvidkorejas un Ukrainas. Protams, savus nosaukumus kori nav iemantojuši tāpat vien – katrs no četriem dižajiem komponistiem (Volfgangs Amadejs Mocarts, Jozefs Haidns, Francis Šūberts un Antons Brukners) tā vai citādi bijis saistīts ar leģendāro mūzikas kolektīvu un savu muzikālo karjeru sācis šeit. Wiener Sängerknaben ir iekļauts UNESCO kultūras mantojuma sarakstā, turklāt – kopā ar visu izglītības struktūru. Mazos koristus sapulcina jau pirmskolas vecumā un skolo atbilstoši labākajām slavenās konservatorijas Mozarteum tradīcijām pēc īpaši izveidotas programmas.

Vīnes zēnu koris (Wiener Sängerknaben) dibināts 1498.gadā, kad imperators Maksimiliāns I no Insbrukas uz Vīni pārcēla savu galma kapelu, tostarp – arī sešus zēnus ar eņģeļu balsīm, labākos mazos dziedoņus Svētās Romas impērijā. Kopš tā laika koris ir audzis un iekarojis pasaules slavu, un jau vairāk nekā 500 gadus augstu tur savus vokālās mākslas standartus. Kora repertuārā ir klasiskās mūzikas skaņdarbi, tautas dziesmas un mūsdienu autoru kompozīcijas, un to izpildījums allaž ir izcēlies ar visaugstākā līmeņa profesionālismu, dzidru un tīru skaņu, kā arī dziļi izjustu emocionālo izteiksmību. 526 gadus ilgās kora vēstures pieraksts aprāvies tikai divkārt, un abas reizes 20. gadsimtā – pēc Pirmā un pēc Otrā pasaules kara.

Vīnes zēnu koris uzstājas uz pasaules lielākajām skatuvēm un regulāri sadarbojas ar pasaulslaveniem diriģentiem – Rikardo Muti, Zubinu Metu un daudziem citiem –, kā arī visaugstākās raudzes orķestriem, tostarp Vīnes filharmonijas orķestri un Londonas simfonisko orķestri. Koris piedalās starptautiskās koncerttūrēs, kuru sūtība ir iepazīstināt publiku ar Austrijas kultūras mantojumu, sniedzot klausītājiem iespaidīgu pozitīvās enerģijas un iedvesmas lādiņu. Jūs, visticamāk, jau esat dzirdējuši Vīnes zēnu kora balsis – ja ne pašu koncertā vai Vīnes operas izrādēs, tad Madonnas, Selīnas Dionas vai Robija Viljamsa albumu ierakstos.

Koris ir divkāršs Grammy balvas laureāts un pirmoreiz skaņu ierakstā piedalījās jau tālajā 1907.gadā. Kopš tā laika Wiener Sängerknaben klajā laiduši 43 skaņuplates un 128 vinila albumus, 55 singlus un 150 albumus, bet 525 gadu jubilejai veltīta 21 CD antoloģija. Taču pat šī grandiozā izlase neatspoguļo visu mazo mūziķu repertuāru – viņi regulāri piedalās vokāli simfoniskos skaņdarbu atskaņojumos un dzied kantātes un oratorijas, sadarbojoties ar pasaules labākajiem orķestriem un diriģentiem. Sekojot senai tradīcijai, Vīnes zēnu koris sadarbojas ar Eiropas klasiskās mūzikas ierakstu flagmani Deutsche Grammophon. Nesen nodibināts un jau divus albumus izdevis kora personīgais zīmols Resound.

Biļetes uz koncertu var iegādāties Biļešu paradīzes tīklā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja