Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Rīgas Doms valsts jubilejai gatavo īpašus pirmatskaņojumus

Rīgas Doms jau sācis gatavoties Latvijas valsts proklamēšanas 90.gadadienai, aģentūru BNS informēja Rīgas Doma pārvaldes valdes loceklis Kaspars Upītis.

Kā dāvana Latvijas deviņdesmitgadei 18.novembrī iecerēts svinīgs dievkalpojums, kurā tiks atskaņoti īpaši valsts jubilejai pasūtītu darbu pirmatskaņojumi.

Rīgas Doma pārvalde uzrunājusi trīs latviešu skaņražus - Rihardu Dubru, Ēriku Ešenvaldu un Imantu Mežaraupu -, un Upītis apliecināja, ka komponisti darbus vēl izstrādā, tomēr koris jau sācis gatavoties koncertam, mācoties skaņdarbu daļas.

Skaņdarbus veltījumus atskaņos kamerorķestris "Crescendo", ekumenisks draudžu kopkoris un solisti.

Svinīgajam dievkalpojumam sekos ērģeļmūzikas maratonkoncerts no plkst.14 līdz 20, kurā mūziķi atskaņos tieši latviešu komponistu darbus.

Rīgas Doms šogad jau rīkojis vairākus valsts 90.gadskārtai veltītus koncertus, to vidū arī sadarbībā ar Latvijas Komponistu savienību "Latvijas jaunajās mūzikas dienās" tapušo ērģeļmūzikas koncertu, Jāzepa Vītola sakrālās mūzikas koncertu, komunistiskā genocīda upuru piemiņas koncertus "In memoria" 25.martā un 14.jūnijā, kā arī divus koncertus XXIV Vispārējo latviešu dziesmu svētku laikā.

Domam piektdien apritēja zīmīgs gadskaitlis - 797.jubileja, tomēr Upītis norādīja, ka šogad baznīca pilnībā pievērsusies Latvijas deviņdesmitgadei veltīto pasākumu rīkošanai, tāpēc īpaši dievnama jubilejas pasākumi netika plānoti.

Rīgas Doms ir spilgts romānikas un gotikas arhitektūras stilu pārejas paraugs. Sākotnēji - 13.gadsimtā - ēka izbūvēta kā halles tipa baznīca ar vienāda augstuma jomiem zem viena jumta, bet turpmākajos gadsimtos baznīca vairākkārt paplašināta, ienesot būtiskus stilistiskus papildinājumus. Tādējādi baznīcas arhitektūrā iekļautas gan romānikas un gotikas, gan arī baroka, eklektisma un pat jūgendstila formas.

Kopš Rīgas Doms nonācis Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas īpašumā, dievnamā veikti ļoti daudz dažādi izpētes un restaurācijas darbi, kas finansēti no valsts, pašvaldības, Kultūrkapitāla fonda, Vācijas Luteriskās baznīcas un Rīgas Doma pārvaldes līdzekļiem.

Ēkā ir uzstādīta Latvijā modernākā automātiska plaisu novērošanas sistēma, notiek nepārtraukta zāles temperatūras un gaisa mitruma novērošana. Ērģeļu mūzikas instrumenta zonā uzstādīti gaisa mitrinātāji, kas nodrošina pieņemamāku mikroklimatu instrumentam un plēšām. Veikta pamatu un pamatnes izpēte, arī arheoloģiskie izrakumi.

Baznīcā pie unikālā ērģeļu prospekta izpētes strādā polihromā koka restauratori, ērģeļu meistari, mākslas vēsturnieki, arhitekti, arhivāri, ķīmiķi un datorgrafiķi. Izpētē tiek hronoloģiski izsekots līdzi vairāk nekā 150 kokgriezumu detaļām, nosakot detaļu datējumu, to pārvietošanos kompozīcijā dažādos gadsimtos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja