Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rudens kamermūzikas festivāls pulcēs pasaulē slavenus māksliniekus

Rudens kamermūzikas festivāls šogad notiks no 7. līdz 23. oktobrim Rīgas, Jūrmalas un Liepājas koncertzālēs. Ar krāšņām koncertprogrammām festivālā uzstāsies gan pašmāju, gan ārvalstu mākslinieki, informēja festivāla rīkotāju VSIA Latvijas koncerti pārstāvji.

Festivāla kulminācija – viens no pasaulē atzītākajiem kvartetiem Quatuor Ébène no Parīzes. Ar spožu programmu klausītājus iepriecinās arī māsas Skrides – vijolniece Baiba Skride un pianiste Lauma Skride –, uzstājoties Skride Quartet sastāvā.

Festivālu atklās allaž starojošais franču čellists Žans Gijēns Keirass un Sinfonietta Rīga. 7. oktobrī Lielajā ģildē skanēs Bēlas Bartoka Alta koncerta versija čellam un orķestrim Žana Gijēna Keirasa meistarīgajā pārlikumā, tam līdzās Bartoka laikabiedra Zoltāna Kodāja Galāntas ciema dejas, kuru enerģiskie raksti vispilnīgāk iemieso ungāru kultūras garu un Franča Šūberta Lielās simfonijas dievišķie garumi, kas savīsies ar aicinājumu mosties, pamanīt un iekrāsot dzīves skaistākos un būtiskākos mirkļus.

13.oktobrī Mazajā ģildē būs klausāma koncertprogramma Pastkartes no Kurzemes.

Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw orķestra altu grupas koncertmeistare Santa Vižine, Leipcigas Gewandhaus orķestra kontrabasu grupas mūziķis Matīss Eisaks un Lielās mūzikas balvas laureāte dinamiskā pianiste Agnese Egliņa satiekas Rīgā, lai vienotos kamermūzikas programmā, kuras kopsaucējs meklējams Kurzemē. Programmā – Pētera Vaska Sonāte kontrabasam, Tālivalda Ķeniņa Partita breve altam un klavierēm, Gundara Pones Grand duo funebre altam un kontrabasam un Pastkartes no Kurzemes klavierēm, kā arī jaunu darbu īpaši šim koncertam radījis Kristaps Pētersons pēc pusotru gadsimtu vecākā kolēģa Emiļa Melngaiļa Kurzemes pierakstiem.

Savukārt 16. oktobrī Dzintaru koncertzālē būs dzirdama izcilā latviešu vijolniece Baiba Skride. Līdzās spožai solistes karjerai ar tikpat lielu rūpību viņa pievēršas arī kamermuzicēšanai. Viņas lolotā Skride Quartet saspēli un aizrautīgi dabisko mūzikas tēlu iedzīvināšanu slavē kritiķi visā pasaulē. Šoreiz kvartets atgriežas pie Latvijas klausītājiem ar divu izcilu kamermūzikas meistaru mazāk pazīstamiem šedevriem – Antonīna Dvoržāka Otrais klavieru kvartets un Džordžes Enesku Pirmais klavieru kvartets. Tos kopā ar Baibu atklās viņas māsa un ilggadēja saspēles partnere, pianiste Lauma Skride, franču altiste Liza Berto un nīderlandiešu čelliste Harieta Kreiga.

16. oktobrī Liepājas koncertzālē Lielais dzintars un 20. oktobrī Spīķeru koncertzālē koncertporgrammā Made in California uzstāsies aizrautīgais pianists, vairāku starptautisku pianistu konkursu laureāts, vairāku mūzikas balvu ieguvējs pianists Juris Žvikovs, kurš ar labpatiku nododas mūsdienu mūzikas atklājumiem un jaunajā koncertprogrammā aicina iepazīt elpu aizraujošo ASV Rietumkrasta brīvības mūzikas garšu. Programmā: Džona Keidža, Džona Adamsa, Henrija Kauela, Džordža Krama, Filipa Glāsa un Lū Harisona mūzika.

Festivālu noslēgs Parīzē mītošais Quatuor Ébène – viens no pārsteidzošākajiem mūsdienu stīgu kvartetiem, kas iedvesmojis klausītājus visā pasaulē. Ar izsmalcinātu uzdrīkstēšanos viņi spēj iegremdēties visdažādāko laikmetu akadēmiskās mūzikas dzīlēs un vienlīdz viegli pārvērsties arī šarmantā džeza ansamblī. 23. oktobra vakarā Dzintaru koncertzālē izskanēs krāšņa festivāla noslēguma koncertprogramma – Henrija Pērsela Fantāzijas, Ģerģa Ligeti Pirmais stīgu kvartets (Métamorphoses nocturnes) un Roberta Šūmaņa Pirmais stīgu kvartets.

Biļetes ir iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

Rudens kamermūzikas festivāla mājaslapa www.kamermuzika.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja