Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Sākas Saulkrastu džeza festivāls

Tālis Gžibovskis rīko ikgadējo Saulkrastu džeza festivālu un pats tajā uzstāsies ar grupu Sīpoli

PIRMIE ZINĀMIE džeza aizmetņi Latvijā esot datēti ar 1939.gadu — ir izpētījis džeza vēsturnieks Valērijs Kopmanis, tāpēc šonedēļ notiekošais 12.Saulkrastu džeza festivāls uzskatāms par veltījumu Latvijas džeza 70 gadu jubilejai. Uz visu nedēļu atpūtas komplekss Minhauzena Unda pārvērtīsies par džeza nometni, kurā pa dienu notiks meistarklases jaunajiem džeza interesentiem pie pieredzējušiem mūziķiem, bet vakaros būs koncerti un jam session — jaunāku un vecāku, vairāk un mazāk pieredzējušu mūziķu improvizēta saspēlēšanās. Viens no festivāla rīkotājiem bundzinieks Tālis Gžibovskis uzsver, ka nevis meistarība vai forma, bet tieši improvizācija mūzikā ļauj to dēvēt par džezu, ja netiek runāts par tādām klasiskām vērtībām kā bigbends vai diksilends.

Kas ir mūsdienīgi

Tālis arī pats šogad festivālā kāps uz skatuves ar Mārtiņa Brauna vadīto grupu Sīpoli, kuras sastāvā viņš spēlējis ilgus gadus (koncerts — 22.jūlijā). Šo grupu viņš dēvē par vulkānu, kas pērn atmodies pēc daudzu gadu klusēšanas. Otra Tāļa grupa, kas līdzīgi atmodusies pēc ilgiem gadiem un spēlēja šovasar Origo folkmūzikas festivālā, un arī dēvējama par vulkānu, ir ārtroka apvienība Vecās mājas, kuras solists un taustiņinstrumentālists ir Uģis Prauliņš. Nesen iznākušajā Liepājas dzintara DVD iekļauts unikāls grupas Vecās mājas dziesmas Blind Man video, kur Tālis 1991.gadā pie bungām līdzīgi kā Led Zeppelin Džons Bonems skaita kaut kādus pātarus.

"Kad Latvijā notiek kaut kādas ziepes, Vecās mājas ir klāt, bet Sīpoli zināmā mērā ir nevis komerciāla, bet sociāla parādība. Man ļoti patīk kolēģu attieksme un entuziasms. Beidzot mēs esam sapratuši vienu būtisku lietu — profesionālā spēja un varēšana ir svarīga, bet, ja tev nav ko teikt, tad tas viss ir pie vienas vietas. Ja ir ko teikt, uz daudzām lietām tomēr var pievērt acis. Ja no bīnes jeb skatuves nāk kaut kas tāds, kas tevi aizķer, tad tu neskaiti notis un neskaties, kā nospēlējis bundzinieks vai basists. Man nepatīk angliskais vārds mesidžs — krieviem ir labāks vārds posil, ko latviski nevar pārtulkot. "Vēstījums" it kā ir par seklu," prāto Tālis.

Ar Sīpoliem viņš trešdien Saulkrastos spēlēs pusstundu garo Mēness poēmu. "Tajā ir dziļa simbolika — paralēles ar cilvēka dzīvi. Augošs, dilstošs, tukšs — tie ir cilvēka dzīves posmi. Tas joprojām ir aktuāli, bet, ja mēs tā padomājam, ko nozīmē "mūsdienīgi" vai "nemūsdienīgi"? Šad tad ir nācies dzirdēt kolēģus sakām — viņš spēlē vai dzied mūsdienīgi vai nemūsdienīgi. Nu, atvaino! Tādā gadījumā es varētu pajautāt, kas ir mūsdienīga mīlestība. Vai: kas ir mūsdienīgi — lietot dopingu vai mazgāties pirtī? Šie jēdzieni paši par sevi izslēdz kaut kādus salīdzinājumus. Ko nozīmē mūsdienīga maize? Ar konservantiem? Vai mūsdienīgs ūdens — marinēts, bleķa bundžiņās, kas turas divdesmit gadu? Tā mēs varam turpināt līdz bezgalībai, jo noteicošais ir: vai tev ir vai nav ko teikt no skatuves," Tālis pauž savu no daudziem citiem pieredzējušiem mūziķiem atšķirīgu viedokli.

Zavinula atradums

Saulkrastu džeza festivāls aizsākās pirms trīspadsmit gadiem kā bundzinieku nometne. Nākamajā gadā jau bija bundzinieki, basisti un ģitāristi. Turpmākajos gados nāca klāt visi pārējie — ik gadu piecas līdz septiņas pozīcijas. Tās ir bungas, vokāls, bass, ģitāra, pūšamie, taustiņinstrumenti un šad tad arī programmēšanas jeb datormūzikas meistarklases.

Festivāla noslēguma koncertā 25.jūlijā uzstāsies Etjēns Mbape, kurš festivāla interneta lapā raksturots kā "kamerūniešu basģitārists ar zīda cimdiem un pavedinošu, dūmakainu balsi". "Viņš ir Džo Zavinula sastāva pēdējais basists. Zinot, ka Zavinuls savos pēdējos trīsdesmit gados ir bijis unikāls arī ar spēju uzrakt basistus un bundziniekus, pret kuriem viņam bija īpaša attieksme, man šā mūziķa piedalīšanās Saulkrastu džeza festivālā ir ļoti būtiska," par viesi saka Tālis.

Savukārt par Sīpolu piedalīšanos festivālā T.Gžibovskis piebilst: "Tā varbūt ir mazliet pievilkta situācija, bet tajā pašā laikā es nevarētu iedomāties, ka Sīpoli spēlētu šlāgermūzikas aptaujā vai festivālā Tu esi pamanīts. Nenoliedzot nevienu no šīm vērtībām, brieduma ziņā šis pasākums Sīpoliem ir krietni tuvāks."4

Mūzika

Saulkrastu džeza festivāls

atpūtas kompleksā Minhauzena Unda 20.—25.VII, vakara koncerti — plkst.20.

Noslēguma koncerts ar Etjēnu Mbapi 25.VII plkst.19.

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja