Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Seinabo Sī. Spēcīgā sieviete

Pašlaik es uz skatuves spēju kontrolēt visu daudz vairāk nekā dzīvē – par savu veiksmīgo debiju popmūzikā sarunā ar KDi saka jaunā zviedru dziedātāja Seinabo Sī

Sestdienas vakarā Seinabo Sī kāps uz Positivus festivāla Nordea skatuves un piedāvās klausītājiem formas ziņā askētisku uzstāšanos, kas labvēlīgas apstākļu sakritības gadījumā sasniegs dramatisku virsotni.

Brīva no spiediena iekļauties

Digitālo tehnoloģiju gigants Apple Seinabo Sī debijas albumu Pretend nodēvējis par labāko zviedru ierakstu 2015. gadā. Janvārī viņa – tāpat kā Latvijas grupa Carnival Youth – saņēma balvu EBBA/European Border Breakers Award par veiksmīgu debiju Eiropas mūzikas tirgū. Kritiķi dziedātājas ierakstu Pretend atzinuši par dažādu popmūzikas ietekmju pārbagātu. Pati Seinabo Sī gan ironizē, ka viņas ādas krāsas dēļ visa izpildītā mūzika tiek raksturota kā soulmūzikas žanram piederīga. Tomēr tieši dziedātājas spēcīgais, emocionāli piesātinātais un akadēmiski trenētais vokāls pārliecinoši pieprasa salīdzinājumu ar XX gadsimta džeza dīvām – Aretu Franklinu un Ninu Simoni.

Seinabo Sī skatuviskā maniere ir rezervēta, viņa iztiek bez mūsdienu popmūzikas industrijai piederīgajiem šova elementiem. "Koncertos es vienkārši dziedu, nekas daudz vairāk nenotiek," savu priekšnesumu raksturo māksliniece un piebilst, ka viņai vienmēr līdzi dodas ļoti labs gaismotājs. Skandināvu mūzikas jaunās cerības kompozīcijām piemīt himnisks spēks, un viņa joko, ka koncerti nereti izvēršas dramatiski. To spilgti apliecina arī viņas ar stāvovācijām novērtētā uzstāšanās Zviedrijas balvas Grammis pasniegšanā. Tajā dziedātāja sev līdzās uz skatuves pulcēja citas melnādainās sievietes, lai manifestētu dažādu rasu reprezentācijas trūkumu Ziemeļvalstu mediju telpā. "Esmu brīva no standartiem, kas raksturīgi kādai noteiktai grupai, brīva no spiediena iekļauties, tas man ļauj būt individualitātei. Tikai nesen esmu sākusi to novērtēt. Cilvēkiem patīk redzēt uz skatuves brīvību," secinājusi Seinabo Sī. "Tu uzkāp uz skatuves un esi savā pasaulē – simtprocentīgi visu kontrolē. Tu zini, kas notiks, nav nekādu pārsteigumu. Man tas patīk, laikam esmu ķerta uz kontroli."

Tu taču nekļūsti jaunāka

Dziedātāja daļēji uzaugusi gan Zviedrijā, gan Gambijā, kur viņas tēvs bijis iecienīts mūziķis. Tomēr, par spīti viņas debijas ieraksta eklektiskajai dabai, Āfrikas ritmi tajā nav stipri jaušami. Par saviem iedvesmas avotiem Seinabo Sī sauc Eimiju Vainhausu, Lorenu Hilu un Bejonsi. "Visas šīs ir spēcīgās sievietes, ar kuru mūziku esmu uzaugusi," atklāj dziedātāja. "Mani interesē arī reperi, kuri ir lieliski tekstu autori." Viņas muzikālo karjeru visvairāk ietekmējusi tikšanās ar zviedru producentu Magnusu Lidehālu, kurš strādājis ar Kailiju Minogu, Britniju Spīrsu un Keitiju Periju. "Līdz tam rakstīju mūziku, bet tā nekad mani līdz galam īsti nepārliecināja. Viņš nebijās apvienot dažādus žanrus, izmantot visas skaņas, kas viņam patika. Tā bija absolūta brīvība, iespēja radīt ko jaunu," Seinabo Sī stāsta par panākumus nesušo sadarbību ar Magnusu Lidehālu.

Abu kopdarbs Younger ir līdz šim pazīstamākais Seinabo Sī hits, kurā viņa apdzied savu vilcināšanos agresīvāk cīnīties par karjeras mērķiem: "You know you ain’t getting any younger…/Tu taču zini, ka nekļūsti jaunāka…" Tiesa gan, populārāka par oriģinālu uz deju grīdām izrādījusies dziesmas remiksētā versija. Seinabo Sī to novērtē atzinīgi: "Remiksi ļauj manai mūzikai nonākt tur, kur tā citādi neskanētu. Galvenais, lai saglabājas dziesmas tekstā iekļautais stāsts."

Kopš Younger iznākšanas 2013. gadā mākslinieces karjera uzņēmusi straujus apgriezienus. Vasaras festivālu sezonu Seinabo Sī noslēgs Bruklinā Ņujorkā – viņa uzstāsies multikulturālajā festivālā Afropunk.

Seinabo Sī uzstāsies sestdien, 16. jūlijā, plkst. 20.15 uz Nordea skatuves 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja