Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Sieviete, sekss un karš – kameropera Līsistrate

14. un 15. februārī plkst. 19 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā un 16. februārī plkst. 18 Liepājas teātrī notiks divu unikālu kameroperu Līsistrate pirmizrādes.

Vienā vakarā tiks izrādītas divas kameroperas – komēdija un drāma, kuru autori būs Eiropā pazīstamais džeza mūzikas komponists Kaspars Evalds (Šveice) sadarbībā ar latviešu režisori Zani Kreicbergu, un komponists Jēkabs Nīmanis sadarbībā ar libretisti Inesi Zanderi un režisori Kristīni Siris (Šveice).

Aristofāna luga Līsistrate uzrakstīta 400 gadus pirms mūsu ēras. Tā uzjautrina ar satīriskiem, klaji erotiskiem un dažkārt neķītriem dialogiem. Taču būtībā stāsts ir par nebeidzamu karu un par sievietēm, kas atrod ieroci, ar ko apturēt slepkavošanu. Ņemot talkā humoru, autors pacifistisko lugu padarījis acīmredzami smieklīgu un nekaitīgu, tādējādi apslēpjot tās faktiski eksplozīvo saturu. Aristofāna sieviešu stratēģija ir: "Ja jūs gribat seksu, pārstājiet karot tūlīt pat!"

"Līsistrates tēls un viņas loma ir lielisks izdomājums, kas, kā zinām, ir vairākkārt atdarināts arī reālajā dzīvē, tomēr patiesi izcilais Aristofāna devums ir mācība lasītājam, ka šķietamais varas simbols patiesībā ir vārguma simbols," stāsta komiskās operas mūzikas un libreta autors Kaspars Evalds.

Kameroperas žanrs ir viens no mūsdienu mūzikas aktualitātēm. Veidojot savdabīgu tiltu starp klasisko operu un dramatiskā teātra izrādi, tas uzstāda jaunas prasības tā izpildītājiem. Līsistrates iestudējuma viessolisti no Šveices – Žanīna Hircela un Roberts Kollers ir pieredzējuši mūsdienu kameroperu izpildītāji un demonstrē izcilu aktiermeistarību apvienojumā ar lielisku vokālo skolu, pārliecinoši un atbrīvoti dziedot gan vācu, gan latviešu valodā. Solistu ansamblī lieliski iekļaujas latviešu soprāns Kristīne Gailīte, parādoties pārsteidzošā un neierastā tēlā un apburot ar sev piemītošo skatuves šarmu.

Scenogrāfe un kostīmu māksliniece Kristīne Jurjāne, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis. Uzvedumā piedalās arī vokālā grupa Putni, vīru koris, kamerorķestris, diriģents Normunds Dreģis. Mākslinieciskā vadītāja, idejas autore un producente Antra Dreģe. Projekta organizators kultūras biedrība Spektrs.

Biļetes: Biļešu paradīzes kasēs, www.bilesuparadize.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja