Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Siguldā svinēs Meteņus

25. februārī plkst. 14.30 Turaidas muzejrezervātā ikviens apmeklētājs ir aicināts piedalīties Meteņdienas svinībās, kur notiks simboliska atvadīšanas no ziemas.Kopā ar Siguldas folkloras kopu Senleja un Senlejiņa čigānu pulku Turaidā Meteņu svētkos būs iespēja griezties riņķa lēzē – lielajās ragavās uz dīķa -, uzzināt, kā čigāni zirgu tirgoja, izlielīt savu dzimto novadu, iegūt Laimes pogu un nodrošināt sev veiksmīgu gadu, atjaunot zināšanas par senajām latviešu tradīcijām, dejot un dziedāt Meteņu senās dziesmas un nogaršot dažādus meteņu ēdienus.

Latvijā Meteņdienas tradīcijas ir gana daudzveidīgas, bet tās visas vieno maskošanās prieks. Meteņos pēdējo reizi pirms pavasara notika masku gājieni, kad dziedot, dancojot un labu vēlot, ļaudis devās tālos ciemos viens pie otra, vizinājās no kalna un notika varena lielīšanās, lai jaunajā gadā padotos laba raža. Bez maskošanās spēles populārākās tradīcijas šajos svētkos Vidzemē ir Meteņa dzīšana, Laimes pogas meklēšana, kurmju dzīšana un sātīgas miežu putras vārīšana. Vidzemē biežāk Meteņdienu svinēja tuvāk Lieldienām, nereti dienu iepriekš pirms Pelnu dienas, kad sākās gavēnis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja