Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

"Sinfonietta Rīga" sezonu noslēgs ar Haidna oratoriju "Gadalaiki"

Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un valsts koncertorganizācija "Latvijas Koncerti" noslēgs koncertsezonu ar Jozefa Haidna oratoriju "Gadalaiki". Sezonas noslēguma koncertā piektdien, 22. maijā plkst. 19.30 Lielajā ģildē pie "Sinfonietta Rīga" diriģenta pults stāsies pasaulslavenais igauņu diriģents Tenu Kaljuste. Atskaņojumā piedalīsies arī Latvijas Radio koris un izcili solisti no Vācijas, pavēstīja orķestra sabiedrisko attiecību vadītāja Vita Stiģe.

Noslēdzot  jau trešo "Sinfonietta Rīga" koncertsezonu, orķestra mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē stāsta: „Šajā sezonā mēs ieguvām daudz lieliskus draugus. No mūsu viesu loka īpaši vēlos izcelt viszinošo ģēniju Heincu Holligeru, smalko aristokrātu Kristofu Popenu, Austrijas skaņražu tradīciju pārzinātāju Ernstu Kovačiču, ziemeļnieku Tenu Kaljusti, talantīgo diriģentu Māri Sirmo un Latvijas Radio kori. Otrs orķestra draugu loks ir mūsu atsaucīgie klausītāji, kuriem acīmredzot orķestris ir nepieciešams. Sinfonietta Rīga mūziķu spēlēt nepieciešamība un impulss darboties ir tā saite, kas nostabilizējusi mūsu klausītāju loku. Tādēļ ceram, ka šobrīd valdošā jezga valstī pārāk neizjauks mūsu nodomus un sapņus.” Jāpiebilst, ka par sniegumu jaunās mūzikas festivāla "Arēna" atklāšanas koncertā kopā ar obojistu un diriģentu Heincu Holligeru "Sinfonietta Rīga" saņēma 2008.gada Lielo Mūzikas balvu.


Sezonas noslēguma koncerta atskaņojumam izvēlētais Jozefa Haidna opuss oratorija "Gadalaiki"  ir viens no klasicisma laika ģēnija krāsainākajiem skaņdarbiem. Tas ir hrestomātisks un visā pasaulē populārs gadalaiku aprites zīmējums no lauku cilvēku dzīves – medības, vīna gaviles, pūkaini mākoņi un pērkona negaiss, smagie ikdienas darbi un svētku dejas. Oratorijas solo izpildīs viesi no Vācijas – soprāns Andrea Brouna, tenors Markuss Brutšers un bass-baritons Pēters Nefs. Koncerta diriģents, mūzikas mīļotājiem Latvijā jau pazīstamais  Tenu Kaljuste 1981. gadā dibinājis pazīstamo Igaunijas Filharmonijas kamerkori un 1994. gadā – Tallinas kamerorķestri. Igauņu diriģents ir bijis nominēts "Grammy" balvai, kā arī saņēmis dažādas mūzikas ierakstu balvas – Zelta diapazons 2000, Kannu klasisko balvu un Edisona balvu. T. Kaljuste ir bijis Tallinas konservatorijas mācībspēks un diriģents Igaunijas Nacionālajā operā. Viņš ir sadarbojies ar orķestriem un koriem visā pasaulē. Bijis Zviedrijas Radio kora un Nīderlandes kamerkora galvenais diriģents. Kopš 2001. gada T. Kaljuste ir brīvmākslinieks un veido starptautiskus projektus visā pasaulē. Lielāko daļu sava darba diriģents ir veltījis igauņu komponistu mūzikai (Arvo Perts, Erki-Svens Tīrs u.c.), kuru skaņdarbus ieskaņojis ECM ierakstu kompānijā. Tenu Kaljuste iecelts par Zviedrijas Karaliskās Mūzikas akadēmijas goda biedru.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja