Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šonedēļ Rīgā un Ventspilī norisināsies introvertās mākslas festivāls Ad Lucem

Atgādinām, ka introvertās mākslas festivāla Ad Lucem koncerti skanēs jau šonedēļ – ceturtdien, 7.jūlijā, Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē, un piektdien, 8.jūlijā, Ventspilī, koncertzālē Latvija.

Turpinot pirms vairākiem gadiem aizsākto tradīciju festivāla Ad Lucem koncertus izbaudīt meditatīvā gaisotnē, arī 7. jūlija vienu stundu garo koncertu Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē, kurā skanēs beļģu komponista un čellista Žana Pola Desī skaņdarba Ad Lucem pirmatskaņojums Baltijas valstīs, varēs izbaudīt līdzīgi – guļus uz līdzpaņemtajiem paklājiņiem vai segām, iemiegot, pamostoties, nonākot citā, neikdienišķā uztveres dimensijā. Pēc koncerta būs iespēja uzkavēties koncertzālē, lai sirsnīgā gaisotnē pie tējas (līdzpaņemtās vai koncerta rīkotāju piedāvātās) satiktu Žanu Polu Desī un ļautos aizraujošām sarunām par dzīvi un mūziku. 

Skaņdarba Ad Lucem atskaņojumā piedalīsies: Romēns Dejēzs (Romain Dayez, Beļģija / Francija, baritons), Žans Pols Desī (Jean-Paul Dessy, Beļģija, mākslinieciskā vadība, čells) un Ivans Bertjo (Yvan Bertieaux, Beļģija, skaņu režisors). Iespēja noklausīties šo koncertu būs arī 8. jūlijā Ventspils koncertzālē Latvija.

Šis projekts apvieno divus Beļģijas muzikālās jaunrades līderus – komponistu un čellistu Žanu Polu Desī un baritonu Romēnu Dejēzu. Viņu izpildīto izvērsto skaņdarbu var raksturot kā iekšēju ceļojumu uz intīmu, īpaši smalku klausīšanās pasauli. Oriģināli 12.gadsimtā sieviešu balsīm rakstītā liriskā drāma Ordo Virtutum, kuru komponēja viduslaiku mistiķe, gaišreģe, galmu padomniece un pirmā sieviete komponiste Hildegarde fon Bingena, radusi mūsdienīgu interpretāciju kontemplatīvā skaņas liturģijā. Smeļoties iedvesmu 12. gadsimta sakrālajā mūzikā, tā apvieno gregorisko dziedājumu ar elektroniskās mūzikas skaņutelpu. Komponists Žans Pols Desī ar dziļu cieņu pievērsies viduslaiku partitūrai, kuras stāsts par labo un ļauno aizved uz cilvēka dvēseles augstākajām garīgajām sfērām, un iemiesojis to baritona balss, čella tembru un elektroniskas orķestrācijas saskaņās. Šā skaņdarba publiskais pirmatskaņojums notika 2021. gada 2. decembrī Žana Pola Desī organizētajā pirmajā Garīgās mūzikas festivālā Monsas koncertzālē Arsonic Beļģijā. Komponists darba Ad Lucem nosaukuma izmantošanai Introvertās mākslas festivālam lūdza speciālu atļauju.

Biļetes uz koncertu vēl var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs.

Plašāka informācija par introvertās mākslas festivālu Ad Lucem: facebook.com/festivals.adlucem/.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja