Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šonedēļ Ventspilī sāksies festivāls LNSO vasarnīca

Piektdien, 21. augustā, koncertzālē Latvija Ventspilī sāksies Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) ikgadējais festivāls LNSO vasarnīca, kas norisināsies līdz pat svētdienas vakaram, klausītājus aicinot festivālu baudīt gan klātienē, gan tiešsaistē, informēja festivāla rīkotāji.

Programmā skanēs klausītāju iemīļotā Džordža Gēršvina un džeza klasiķa Djūka Elingtona, kā arī mūsdienu amerikāņu meistaru Filipa Glāsa un Niko Mjūlija skaņdarbi. Festivāls parūpējies arī par mazākajiem klausītājiem, piedāvājot muzikālās izrādes visai ģimenei Brēmenes muzikanti un Zenīts. LNSO vasarnīcas noslēgumā – Gijam Kančeli veltītais 23. augusta koncerts ar maestro Raimonda Paula dalību.

"Dažas dienas pirms festivāla orķestrī valda patīkams satraukums. Priecājamies, ka arī šajā laikā varam satikt savus klausītājus un piedāvāt rūpīgi izstrādātu un izslīpētu programmu. Jo īpaši liels prieks par to, ka LNSO vasarnīca pirmoreiz notiks koncertzālē Latvija. Protams, žēl, ka drošības apsvērumu dēļ nevaram uzņemt tik daudz cilvēku, cik ierasts. Tomēr centāmies šo problēmu risināt, visus LNSO vasarnīcas koncertus filmējot un piedāvājot tiešsaistē LNSO un Biļešu paradīzes lapās. Tiešsaistes koncertu būs iespējams baudīt gan koncerta mirklī, gan divas nedēļas pēc tam. Tāpat, kā ierasts, esam domājuši par tiem, kas festivālu apmeklē ar bērniem. Vakara koncertu laikā koncertzālē notiks iesaistošās mūzikas studijas Orff bezmaksas nodarbības bērniem. Pasniedzēja Rebeka Busule parūpēsies par mazākajiem ģimenes locekļiem, ļaujot vecākiem mierīgi baudīt koncertu," stāsta LNSO direktore Indra Lūkina.

LNSO vasarnīca ir LNSO vasaras festivāls ar klasiskām un neakadēmiskām programmām. Festivāla ideja – doties prom no galvaspilsētas tuvāk citu Latvijas novadu un reģionālo koncertzāļu klausītājiem. Pēc trim gadiem Cēsīs un diviem gadiem Rēzeknē festivāls nu dodas uz Latvijas rietumkrastu. Uz "Vasarnīcu" aicinātas ģimenes, draugi, LNSO pastāvīgie klausītāji un visi, kas gatavi izbaudīt skaistu muzikālo programmu.

Festivāla programma sāksies 21. augustā plkst. 21 Mazās zāles brīvdabas skatuvē ar bezmaksas koncertu LNSO Brass Band un Gēršvins, diriģents Jānis Retenais. Koncertā skanēs pazīstamu amerikāņu komponistu – Džordža Gēršvina, Djūka Elingtona, Skota Džoplina, Kola Portera u. c. – melodijas. Džordžs Gēršvins bija amerikāņu komponists un pianists, kurš sarakstījis vairāk nekā 12 Brodveja mūziklus. Viņa darbi tikuši izmantoti vairākās filmās un TV, daudzi no tiem kļuvuši par džeza standartiem. Savukārt Djūks Elingtons līdzās Lūisam Ārmstrongam un Čārlijam Pārkeram tiek uzskatīts par vienu no visu laiku izcilākajiem džeza mūziķiem. Vakara turpinājumā LNSO galvenais redaktors Orests Silabriedis un Ventspils koncertzāles mākslinieciskais vadītājs Miks Magone stāsies pie dīdžeja pults, lai piedāvātu savu viedokli par siltai augusta naktij piemērotāko mūziku.

22. augustā koncertā LNSO, Glāss un Mjūlijs LNSO, Igaunijas Valsts simfoniskā orķestra mūziķi LNSO diriģenta Gunta Kuzmas vadībā atskaņos mūsdienu slavenāko amerikāņu komponistu Filipa Glāsa un Niko Mjūlija skaņdarbus. Koncerts skanēs divreiz – plkst. 16 un 20. Koncertā skanēs Glāsa 11. simfonija, ko īpašu darīs Ventspils koncertzāles akustika. Programmas otru daļu veidos Glāsa muzikālās tradīcijas turpinātāja Niko Mjūlija opusi. Četros no tiem varēs izbaudīt koncertzāles unikālo ērģeļu skanējumu, ko papildinās alta un marimbas tembri. Muzicēs Pēteris Trasuns (alts), Guntars Freibergs (marimba) un Aigars Reinis (ērģeles).

22. augustā plkst. 18.30 bērni no 2 līdz 6 gadu vecumam aicināti baudīt muzikālo pasaku Brēmenes muzikanti, kur teatralizētā gaisotnē tiks atskaņoti populāri klasiskās mūzikas skaņdarbi. Ņemot vērā mazuļu uztveri, izrāde veidota tieši šai vecuma grupai. Četri LNSO mūziķi gan spēlēs savus instrumentus, gan pārtaps par Brēmenes muzikantiem. Koncertā piedalīsies obojists Egils Upatnieks, čelliste Ieva Upatniece, sitaminstrumentālists Ernests Mediņš un arfiste Ieva Šablovska.

23. augustā plkst. 12 koncertzāles Latvija Mazajā zālē notiks improvizācijas paraugstunda topošiem mūzikas profesionāļiem un arī ikvienam iesācējam neprofesionālim. Meistarstundu vadīs Xylem Trio pianists, Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas Džeza un populārās mūzikas nodaļas vadītājs Raimonds Petrauskis, pianists un komponists Edgars Cīrulis, kontrabasists un basģitārists, Ventspils Mūzikas vidusskolas Džeza nodaļas vadītājs Toms Poišs. Improvizācijas paraugstundu tiešsaistē varēs vērot LNSO Facebook profilā un LNSO mājaslapā.

Līdztekus meistarklasei skolas vecuma bērni 23. augustā plkst. 12 aicināti uz muzikālo izrādi Zenīts, kurai mūziku sacerējis Jānis Šipkēvics. Izrāde veidota kā paša Jāņa un viņa kādreizējā klasesbiedra, dzejnieka Marta Pujāta emocionāls vēstījums par skolas gados pieredzēto. Divi dziedoši zēni skatītājiem zīmē 90. gadu Rīgas Doma kora skolas mācību klases un gaiteņus, brauc liftā, raksta diktātus, spēlē Super Mario un sapņo par jaunām botām. Jāņa Šipkēvica mūzika un Marta Pujāta asprātīgie dzejoļi pamodina bērnu, kas līdz mūža galam mīt katrā no mums. Izrāde liek smaidīt, sniedz lielu prieku un dāvina spilgta piedzīvojuma sajūtu. Zenīts tika nominēts balvai Kilograms kultūras kategorijā  Gada pārsteigums un Lielajai mūzikas balvai 2017 kā  Gada uzvedums.

Festivāls noslēgsies ar īpašu notikumu – koncertu LNSO, Raimonds Pauls un Gija Kančeli 23. augustā plkst. 17. Maestro Raimonds Pauls un pērnruden aizsaulē sauktais Gruzijas komponists Gija Kančeli ir jaunības draugi, kas kopā darbojušies gan pie vairākiem ieskaņojumiem, gan muzikālā albuma. Nu abu mākslinieku skaņdarbus varēs dzirdēt koncertzālē Latvija. Pie klavierēm – protams, Raimonds Pauls. Koncertā piedalīsies arī Xylem trio: saksofonists Oskars Petrauskis, pianists Raimonds Petrauskis un sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe. Koncerta diriģents – LNSO mākslinieciskais vadītājs Andris Poga.

Tiešsaistē rādīs arī Oresta Silabrieža vadītās LNSO tradicionālās Pirmskoncerta sarunas, kas šoreiz būs jaunizveidotā LNSO podkāsta formā un notiks Sarīkojumu zālē 2. stāvā. 22. augustā plkst. 19 būs saruna par 20. un 21. gadsimta amerikāņu mūziku un tās iespaidu uz pasauli — dalībnieki Andris Poga un Miks Magone, savukārt 23. augustā plkst. 16 par godu jaunajam mācību gadam pievērsīsimies mūzikas izglītības jautājumiem un apspriedīsim arī mūzikas mīklu tulkošanu plašam cilvēku lokam; piedalīsies  Ventspils mūzikas vidusskolas direktors Andris Grigalis, LNSO koncertmeistars Georgs Sarkisjans un pianists, komponists Edgars Cīrulis.

Biļetes uz festivāla klātienes, kā arī tiešsaistes koncertiem pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja