Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Šopēns ir lielgabals puķēs

Latvija pievienojas Šopēna jubilejas divsimtgades svinībām pasaulē Iekļaujoties ievērojamā Polijas mūzikas klasiķa, poļu nacionālās kultūras ikonas Frederika Šopēna divsimtgades svinību starptautiskajā apritē, šovakar Lielajā ģildē sāksies cikls Chopin 200. Parakstot īpašu memorandu Polijas Republikas vēstniecībā Rīgā, Hermaņa Brauna fonds uzņēmies šopeniānas virsvadību Latvijā līdz apaļajai jubilejai, ko atzīmēs galā koncertā Polijas Nacionālajā operā 2010.

gada 1.martā. Latviju ar savu ierašanos pagodināja Šopēna jubilejas svinību komitejas vadītājs, Polijas Nacionālās operas direktors Valdemārs Dombrovskis — viens no ietekmīgākajiem Polijas kultūras dzīves vadītājiem. Tikāmies īsā sarunā. Frederiks

Šopēns nav uzrakstījis nevienu operu, tomēr divsimtgades kulmināciju ieplānojāt tieši operteātrī. Kāpēc?

Viņš bija liels operu cienītājs. Šopēnu mēģināja pierunāt uzrakstīt poļu nacionālo operu, tas taču būtu svēts pienākums. Taču Šopēns operu tomēr neuzrakstīja un tāpēc pat nonāca konfliktā ar slaveno dzejas klasiķi Adamu Mickeviču. Taču viņa darbos, kas uzrakstīti klavierēm, ir ārkārtīgi liels spēks. Šopēna skaņdarbi ir kā lielgabali, kas apslēpti puķēs. Tiem ir tautiska, nacionāla jēga. Jau 1853.gadā krievu pianists Arturs Rubinšteins teicis, ka Šopēns ir "visnacionālākais un visuniversālākais komponists". Paradoksāli? Tieši te slēpjas Šopēna mūzikas visaptverošais spēks.

Kāda bija jūsu motivācija uzņemties Šopēna divsimtgades svinību vadību un pat atbraukt uz Rīgu? Atklāt no citas, negaidītas puses Šopēnu, kuru visi zina, tomēr nepazīst?

Programmu Šopēns 2010 es formulēju, vēl būdams kultūras ministrs 2004.gadā. To apstiprināja valdībā un parlamentā kā daudzu gadu programmu, paredzot tai simts miljonus dolāru. Ne tikai koncertiem. Man kā kultūras ministram bija viena kvadrātmetra filozofija: ja esi atbildīgs par kvadrātmetru, tad pamēģini iztaisīt no tā visskaistāko stūrīti pasaulē. Šādu kvadrātmetru summa veido labāku pasauli. Šopēns šodien ir daudziem nesaprotama vērtība, īpaši tagad, šajā vulgarizētajā pasaulē, kur viss notiek ātrā videotempā un sekli cilvēki, eksponējoties caur medijiem, var pasludināt par svarīgām patiesībā ļoti nebūtiskas lietas. Tāpēc jo īpaši svarīgi ir nepārtraukti atgādināt par cilvēcības jēgu, censties lolot vēlmes un cerības uz labāku pasauli. Es to visu atrodu Šopēna mūzikā. Šajā ziņā viņš ir mūsu visu kopējā vērtība. Mēs esam Eiropas vidienes kopiena ar kopīgām saknēm. Poliju, Lietuvu un Latviju saista arī vēsturiskas likteņsakarības, mums bijusi kopīga robeža. Šopēna māksla ir saistviela, līme, kas mūs saista un dara labākus. Polijas dzeltenās preses karaliene ir poļu dziedātāja ir Doda. Viņas domāšana ir plakana, taču, pateicoties mediju ietekmei, kļuvusi par miljoniem poļu sapņu un ideālu iemiesojumu. Par superzvaigzni.

Ar ko visvairāk lepojaties vērienīgajā šopeniānā?

Būšu uzticīgs savai kvadrātmetra filozofijai. Es gribu, lai Polija civilizētā līmenī sakoptu un godātu visas vietas, kas saistītas ar Šopēnu. Es runāju ne tikai par Šopēna muzeju, Šopēna centru, viņa dzimšanas vietu vai baznīcu, kurā viņš kristīts, bet par katru ielu, skolu vai parku, kas saucas Šopēna vārdā. Kad tu sakārto pasauli, ir jāsāk ar karaliskām vietām. Tām jābūt idiomātiskām vietām. Grūti prasīt no vienkārša cilvēka, lai viņš sakārtotu savu dārzu vai māju, ja karaliskās vietas ir aizlaistas postā. Šopēna telpa — tā ir karaliska vieta. Celt pašu mākslas telpu ir vieglāk, jo tā atver sirdis un domas daudziem pasaules māksliniekiem.

Pēdējos gados pieredzēts kultūras celtņu — koncertzāļu, bibliotēku būvniecības bums. Kas ir jūsu šopeniānas "kvadrātmetru" galvenie projekti — jaunbūves vai renovācijas?

Viens no lielajiem darbiem ir septiņu hektāru plašā parka, ainavas kompozīcijas atjaunošana Želazova Voļā, kur ir Šopēna dzimtās mājas. Mēs tur būvējam modernu koncertzāli 150 klausītājiem. Notiek Šopēna muzeja Varšavā renovācija. Brohovā ir baroka stila baznīca, kurā Šopēnu kristīja. Beidzot atdodam šai baznīcai vēsturisko skaistumu un greznumu. Atjaunojam visu blakus esošo muižiņu un izveidosim informācijas centru, kurā tūristiem vēstīs par Mazovijas novada folkloru — vērtību, kuru Šopēns asimilēja un pacēla līdz pasaules kultūras vērtībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja