Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Trīs sitēji un divi vokālisti

"Soli pa solītim esam gājuši uz priekšu," par profesionālā pūtēju orķestra Rīga organizētajiem rudens džeza koncertiem, kas aizsākās 2009. gadā un jau kļuvuši par tradīciju, saka tā diriģents Raitis Ašmanis - viņa piedāvātās programmas ar katru reizi kļūst arvien daudzpusīgākas un sarežģītākas.

Koncertā Riga Jazz 2013, kas 27. oktobrī plkst. 19 izskanēs Lielajā ģildē, viens no akcentiem būs neskaitāmu Grammy balvu ieguvēja Čika Korea instrumentālie skaņdarbi. "Tikko izlasīju, ka Mailza Deivisa grupas sastāvā viņš uzstājies 600 000 cilvēku priekšā!" atklāj R. Ašmanis. Slavenā amerikāņu džezmeņa mūzikai ir raksturīgi komplicēti latino ritmi un tādu papildinstrumentu kā pikolo flauta, vibrafons un timpāni izmantošana. "Mums būs trīs sitēji," piebilst diriģents. Koncertā tiks atskaņotas Čika Korea kompozīcijas Spain, La Fiesta un Armando's Rhumba. "Mūziķiem ir jābūt virtuoziem,» vienu no izpildījumam nepieciešamajiem priekšnoteikumiem min R. Ašmanis, bet otrs ir radīt saskanīgu ansambli.

Koncertā Riga Jazz 2013 piedalīsies arī divi vokālie solisti - Ieva Kerēvica un Daumants Kalniņš. "Ieva Kerēvica mīl paceļot, bet tagad viņa ir Latvijā, un šī iespēja ir jāizmanto," savu izvēli pamato diriģents, kura vadītajā Jelgavas bigbendā savulaik aizsākušās dziedātājas džeza gaitas. Ar Daumantu Kalniņu profesionālā pūtēju orķestra Rīga sadarbība ilgst jau vairākas sezonas. "Viņa vārds īpašus komentārus neprasa," par Lielās mūzikas balvas 2012 nominantu saka R. Ašmanis. Abu vokālistu izpildījumā koncertā skanēs kompozīcijas no repertuāra, ko izpildījušas tādas leģendāras džeza dīvas kā Natālija Kola, Daiena Šūra un Daiena Rīvza, kas uzlikušas ļoti augstu latiņu nākamajiem izpildītājiem. "Viņas nav nekādi kombo sastāva uzplaiksnījumi, bet gan īstas bigbenda lēdijas!" raksturo R. Ašmanis.

Orķestra Rīga bigbenda izpildījumā skanēs arī "amerikāņu džeza giganta" Gordona Gudvina skaņdarbs Gumbo Street, kas radīts Ņuorleānas džeza stilā un ļauj klausītājiem iztēlē uzburt ainiņu no kādas atsevišķas cilvēku grupas dzīves. "Viņš raksta ļoti krāsaini," par komponistu saka R. Ašmanis. Programmā būs pārstāvēts vēl viens slavens mūziķis - Džons Koltreins, kurš ar saviem Gigantiskajiem soļiem savulaik uzkāpa slavas virsotnē. Viņa kompozīcija Blue Train, kas ir ievietojama plauktiņā starp cool jazz un hard bop, koncertā ienesīs piecdesmito gadu noskaņas un brīvu domas lidojumu. "Nekas nevar labāk raksturot džezu kā improvizācija," saka R. Ašmanis. "Un mēs šajā ziņā esam bagāti, jo mums ir ļoti labi mūziķi."


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja