Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Tumša nakte Essential

Svētdien Iļģi spēlēs dziesmas no jaunā albuma un ielīgos Jāņus

Neviens no Iļģu mūziķiem nav spēlējis mūzikas klubā Essential, kur bumsībumsī ritmos šūpojas viņi un viņas apspīlētos krekliņos. Kad Iļģu jaunā albuma izdevēja Platforma Music vadītājs Rimants Liepiņš piedāvāja koncertēt šajā klubā, "man tas šķita apšaubāmi. Tomēr šķita interesanti pamēģināt," stāsta Ilga Reizniece. Rimants stāstījis, ka Platforma jau vairākus mēnešus tur rīko dzīvās mūzikas koncertus kluba labo skaņu un gaismu iespēju dēļ. Tā nu svētdien, 7.jūnijā, Iļģi muzicēs ar folkloras kopu Laiksne un Rīgas Danču klubu, koncerta ierakstu varēs vērot klātienē, interneta tiešraidē un pēcāk Latvijas Mūzikas kanālā.

Līgoja ziemā


Apmēram divpadsmitais — Ilga Reizniece skaita, kurš pēc kārtas ir jaunais albums Īsākās nakts dziesmas. Par albumu skaitu Iļģiem pašiem daloties domas: vai Rāmi un ne, kur Iļģi ir aranžētāji un spēlētāji, bet dzied bērnu un jauniešu folkloras kopa, ir Iļģu albums vai nav. Šaubu gan neesot par to, ka šis albums tapis radošā kopdarbā, līdzvērtīgi piedaloties visiem pieciem Iļģiem: Ilgai Reizniecei, Mārim Muktupāvelam, Gatim Gaujeniekam, Egonam Kronbergam, Mārtiņam Lindem. "Jau sen grasījāmies pievērsties Jāņu dziesmām, taču ik gadus attapāmies par vēlu, pašā Jāņu priekšvakarā, un ne jau uz Miķeļiem izdosim līgotnes," — tā Reizniece. Šis gan visupirms esot Iļģu mūzikas albums, nevis Jāņu dziesmu sakopojums.

Kad ziemas beigās Iļģi sāka mūzikas radīšanu, radās arī šaubas, vai albumu maz izdos, jo valstī iestājās krīze. Bija uzrakstīti daži projekti bez lielām cerībām, ka tos atbalstīs. Tomēr un par laimi nauda atradās Kultūrkapitāla fondam, Latviešu fondam un Amerikas latviešu apvienībai.

Kāda nākotne ir mūzikas albumiem? Ilga teic, ka ar albumiem ir gluži tāpat kā ar laikrakstiem. Ir taču internets! Tomēr, tāpat kā ir cilvēki, kuri iemīļoto laikrakstu agrā rītā grib izņemt no pastkastītes, ir arī tie, kam svarīgi gadiem ilgi pildītie disku plaukti, kur iemīļotās mūzikas ripuļi rindojas tikai īpašniekam zināmā kārtībā un ģeogrāfijā. Tieši šādu mūzikas mīļotāju dēļ Iļģi cenšas. Jaunā albuma prezentācija notiks Vērmaņdārzā 13.jūnijā, kad albums būs pieejams veikalos.

Nakts ar Skyforger

Tā kā Iļģi darbojas kopš 1981.gada, viņi noteikti zina, kā Latvijā attīstās folkgrupas. Man prātā nāk tikai folkmetāla grupa Skyforger. Reizniece teic, ka grupu ir daudz. Nesen Iļģi esot sadraudzējušies ar Skyforger, kopā pārstāvot Latviju Austrijas pilsētā Grācā, kas ir šī gada Eiropas kultūras galvaspilsēta. "Pēcāk viesnīcā vēl ilgas stundas dziedājām latviešu tautasdziesmas."

Kad albums būs veikalos, Ilga kā allaž mācīs līgot akcijas Piedzīvosim Jāņus! ietvaros. Ir kādreiz bijis tā, ka nu nemaz negribas to darīt, gluži kā Ziemassvētku vecītim vadīt kārtējo eglīti? "Tāds salīdzinājums ir nekorekts. Es Jāņos naudu nepelnu. Nekad. Arī Jāņu mācības ir sirds darbs, kurā visi piedalās nesavtīgi, dalīdamies savā pieredzē un zināšanās ar tiem, kuriem tas nepieciešams." Tomēr reizēm tieši pirms Jāņu vakara piezogoties iztukšota sajūta — vismaz duci reižu stāstīts, rādīts, iedvesmots. Tāpēc tieši pirms svētkiem Ilga paņem brīvdienu un vienatnē noskaņojas gaidāmajiem svētkiem. Arī šogad Ilga līgos "apmēram tāpat un tieši turpat, kur gandrīz visus pēdējos divdesmit gadus". Un vāks dvielī rīta rasu? "Esmu to darījusi, bet man diemžēl nav govs, kurai pēc tam to rasu, izgrieztu no dvieļa spainī, dot dzert. Vienkāršāk un jēdzīgāk ir pašām izvārtīties Jāņu rīta rasā, vēlams tādā vietā, kur aug naktsvijoles."u

Koncerts

Īsākās nakts dziesmas klubā Essential 7.VI.


Biļetes bezrindas.lv Ls 1, Ls 2, pirms koncerta dārgāk.

Ar Čili picas Drauga karti un Essential kluba karti ieeja bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja