Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Visu laiku būsim ceļā – dažādās vietās Latvijā un ārpus tās. LNSO 99. sezonas atklāšanas koncerti Rēzeknē un Viļņā

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) koncerti jaunajā sezonā notiks desmit dažādās zālēs, sezonu uzsākot koncertzālēs Rēzeknē un Viļņā

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) 99. koncertsezonas atklāšanas koncertu priekšvakarā pirmoreiz tika pasniegta LNSO fonda Izcilības balva. Šo vēsturiski pirmo, Latvijas kultūras apbalvojumu naudas prēmiju kontekstā visdāsnāko balvu – 5000 eiro pēc nodokļu nomaksas – pirmdien, 16. septembrī, saņēma orķestra pirmo vijoļu koncertmeistars Sandis Šteinbergs. "Mēs esam spēcīgs kolektīvs, kuram ir astoņdesmit personību. Izvēlēties vienu ir ļoti grūts darbs. Šajā gadījumā trāpījos es. Šogad būšu orķestrī nostrādājis jau trīsdesmit gadu. Telpas un cilvēki mainās, bet es vēl palieku," teica Sandis Šteinbergs, ticis pie vārda pēc ilgajām un vētrainajām apsveikuma ovācijām. Zīmīgi, ka LNSO fonda Izcilības balva tika pasniegta nevis vērienīgā, svinīgā koncertceremonijā, bet gan mēģinājuma garajā starpbrīdī kolektīva jaunajās pagaidu darba telpās Rīgas Kongresu namā. Balvas saņēmēju izraudzījās žūrija, kura strādāja komponista Artura Maskata vadībā. Viņš ir arī LNSO jaunās sezonas rezidējošais komponists. Pirmo reizi orķestrim būs arī rezidējošā māksliniece, un tā ir izcilā vijolniece Vineta Sareika, kuras daudzpusīgā radošā sadarbība ar LNSO gaidāma plašā amplitūdā no kamermūzikas programmām līdz pat orķestra stīgu grupas koncertatskaņojumu vadīšanai. Savukārt LNSO mākslinieciskajam vadītājam un galvenajam diriģentam Tarmo Peltokoski šī būs pēdējā sezona šajā radošās sadarbības statusā.

 

Kaislība un spēks

Jau šo ceturtdien, 19. septembrī, plkst. 19 Vineta Sareika un Tarmo Peltokoski uzstāsies kopīgā kamermūzikas programmā Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē. Šo programmu, kurā skanēs Ludviga van Bēthovena slavenā 9. (Kreicera) sonāte vijolei un klavierēm un Sezāra Franka bezgalskaistā sonāte vijolei un klavierēm, Vineta Sareika raksturo divos trāpīgos vārdos: "kaislība" un "spēks". Savukārt Tarmo Peltokoski, kurš šoreiz būs pie klavierēm, teic, ka centīšoties būt pianista lomā. Taču jau pagājušajā sezonā klausītājiem bija iespēja pārliecināties par viņa pianista meistarību.

Simfonisko sezonu orķestris uzsāks ar koncertiem 20. septembrī Viļņā un 21. septembrī Latgales vēstniecībā Gors. Tajos skanēs LNSO jaunās sezonas rezidējošā komponista Artura Maskata Tango un divu angļu komponistu opusi – Gustava Holsta svīta Planētas un Ralfa Vona-Viljamsa Sinfonia antartica (Antarktikas simfonija). Publikas un mūziķu iemīļoto diriģentu kopā ar orķestri līdz šī gada beigām būs iespējams sastapt vēl četros koncertos. Uz LNSO 99. sezonas atklāšanas koncertu Latgales vēstniecībā Gors iespējams doties ar  speciāli organizētu autobusa reisu Rīga–Rēzekne–Rīga. Biļetes un informācija Biļešu paradīzē. Lai sekotu orķestra radošajām gaitām, jāpierod uzmanīgi sekot informācijai LNSO mājaslapā un Biļešu paradīzē.

 

Sarežģīta arī mākslinieciski

"Mūsu jaunā, 99. sezona būs atšķirīga no daudzām iepriekšējām, jo visu laiku būsim ceļā. Mūsu ikdienas mēģinājumu dzīve norisināsies Kongresu namā, taču koncertus sniegsim dažādās zālēs Rīgā, Cēsīs, Rēzeknē, Ventspilī, Liepājā un Viļņā, katrreiz mērojot tuvāku vai tālāku ceļu uz koncertzāli," stāsta LNSO valdes locekle Indra Lūkina, paskaidrojot, ka orķestra sezonas koncerti notiks desmit (!) dažādās koncertvietās Latvijā un ārpus tās. "Sezona būs grūta ne tikai fiziski, bet arī muzikālajā ziņā, jo katrai zālei ir jāpiemērojas un jāpierod pie tās akustikas. Ja katru reizi mēģinājums notiek citā vietā un koncerts – citur, tas, protams, ir sarežģīti, bet es ticu, ka mēs darīsim to labāko, lai sagādātu klausītājiem prieku un varbūt pat dotu jaunus impulsus. Svarīgākais ir tas, ko muzikālā ziņā varēsim klausītājiem sniegt, un šajā ziņā sezona būs vienkārši brīnišķīga," uzsver Indra Lūkina. "Tarmo Peltokoski vadībā jūtamies droši. Vēl mūsu sezonā būs arī koncerti ar mūsu Goda viesdiriģentu Vasiliju Sinaiski, galveno viesdiriģenti Kristīnu Posku un virkni citu mākslinieku."

"Gribas cerēt, ka šeit mums visiem būs vairāk vietas," Tarmo Peltokoski saka par Rīgas Kongresu namu, kur līdz 2026. gada beigām, kad plānots beigt LNSO mājvietas – Lielās ģildes – rekonstrukciju, norisināsies orķestra ikdienas mēģinājumu darbs. Vēstot par sezonas turpinājumu, viņš īpaši izcēla LNSO koncertu, kuru 5. oktobrī Rīgas Latviešu biedrībā diriģēs leģendārais, ilggadējais visu Somijas diriģentu skolotājs Jorma Panula. "Viņam šobrīd ir 94 gadi, un tas būs laikmeta notikums, ko nedrīkst nokavēt, nāciet ar savām fotokamerām," aicināja Tarmo Peltokoski, kurš atzinās, ka pat atcēlis vienu savu uzstāšanos Vācijā, lai arī pats varētu būt izcilā somu diriģēšanas vecmeistara koncerta klausītāju vidū.

Viņš pats pie LNSO diriģenta pults atgriezīsies novembrī, lai diriģētu fragmentus no Riharda Štrausa operas Salome. Titulvarones dziedājumus izpildīs lietuviešu starptautiskā operzvaigzne Vida Miknevičūte. Šajā programmā būs arī vairāki franču komponistu darbi, savukārt rudens noslēgumā Tarmo Peltokoski pie diriģenta pults būs redzams vēl divos koncertos decembrī, atskaņojot Dmitrija Šostakoviča 7. simfoniju, kas diemžēl ļoti sasaucas ar pašreizējo laiku. "Sezona, ko atklāsim kopā ar Vinetu Sareiku, veidosies kā skaista gredzenveida kompozīcija, jo arī noslēgsim to kopā, nākamā gada jūnijā Dzintaru koncertzālē atskaņojot Pētera Vaska Vox amoris," piebilda Tarmo Peltokoski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja